S týmto trikom sa vám linecké cesto VŽDY podarí! Toto je tajomstvo úžasných krehkých koláčikov
19. 7. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:26)

Zdroj: Dušan Křístek
Nedarí sa vám vyvaľkať maslové cesto na sušienky? Pravdepodobne ste ho dlho miesili.
Maslové cesto máme veľmi radi, a to nielen na Vianoce. Pripraviť sa z neho dajú skvelé sušienky, linecké koláčiky, ale aj linecká torta. Toto cesto má však svoje úskalia, ktoré sa ukážu predovšetkým pri vaľkaní.
Pri príprave cesta na sušienky či linecké koláčiky je najdôležitejšie použiť studené maslo nakrájané na kocky a suroviny nemiesiť priveľmi dlho. Inak maslo príliš zmäkne a cesto zredne.
Ak ste sa pozabudli a suroviny ste miesili pridlho, je každá rada hodná zlata. Najjednoduchšie je použiť takéto cesto ako základ na mrveničku – pokojne ho môžete šupnúť do mrazničky, a keď budete potrebovať, vyberte, nechajte rozmraziť, primiešajte ovsené vločky alebo kokosovú múčku a prstami vypracujte mrveničku.
Ak by ste chceli cesto ale zachrániť, skúste pridať polievkovú lyžicu mlieka. Zapracujte do cesta. Pracujte ale opatrne, aby sa cesto nestalo priveľmi vláčne a zachovalo si svoj typický drobivý maslový charakter.