Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Varíme z netradičných surovín: Na čo všetko môžete využiť balzamikový ocot?

Ocot je jedným z najúčinnejších domácich

Zdroj: Shutterstock, RCA

Reklama

Pomaly sa v našich končinách udomácňuje aj tento zaujímavý druh octu. Poradíme vám, čo s ním.

Tento tmavý, sladkastý ocot považujú labužníci z celého sveta za kráľa všetkých octov. Ochucujú sa ním šaláty, dusená zelenina, omáčky, šťavy či dokonca čerstvé ovocie. Na rozdiel od obyčajného octu sa mušt pred kvasením pomaly varí na sirupový koncentrát.

Ten potom dozrieva v drevených sudoch, kde získava svoju nezameniteľnú arómu. Ocot podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Ohriaty stráca kyslosť a rozhodne by nemal prísť do kontaktu s hliníkovým riadom. Skladujeme ho v pôvodnej fľaši v chlade a tme, trvanlivosť je v podstate neobmedzená.

Kačacie stehná na balzamikovom octe

Potrebujeme:

4 vykostené kačacie stehná

4 PL balzamikového octu

75 g zaváraných brusníc

50 g hnedého cukru

1 PL oleja

mleté čierne korenie

soľ

Takto sa to podarí:

Vykostené kačacie stehná osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme olej, na ktorom mäso zo strany kože prudko opekáme asi 5 minút. Teplotu znížime a opekáme ďalších 10 minút. Stehná otočíme a pridáme balzamikový ocot, brusnice a cukor. Dusíme ešte 15 minút. Hotové stehná podávame preliate omáčkou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS