Varíme z netradičných surovín: Na čo všetko môžete využiť balzamikový ocot?
22. 8. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:21)

Zdroj: Shutterstock, RCA
Pomaly sa v našich končinách udomácňuje aj tento zaujímavý druh octu. Poradíme vám, čo s ním.
Tento tmavý, sladkastý ocot považujú labužníci z celého sveta za kráľa všetkých octov. Ochucujú sa ním šaláty, dusená zelenina, omáčky, šťavy či dokonca čerstvé ovocie. Na rozdiel od obyčajného octu sa mušt pred kvasením pomaly varí na sirupový koncentrát.
Ten potom dozrieva v drevených sudoch, kde získava svoju nezameniteľnú arómu. Ocot podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Ohriaty stráca kyslosť a rozhodne by nemal prísť do kontaktu s hliníkovým riadom. Skladujeme ho v pôvodnej fľaši v chlade a tme, trvanlivosť je v podstate neobmedzená.
Kačacie stehná na balzamikovom octe
Potrebujeme:
4 vykostené kačacie stehná
4 PL balzamikového octu
75 g zaváraných brusníc
50 g hnedého cukru
1 PL oleja
mleté čierne korenie
soľ
Takto sa to podarí:
Vykostené kačacie stehná osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme olej, na ktorom mäso zo strany kože prudko opekáme asi 5 minút. Teplotu znížime a opekáme ďalších 10 minút. Stehná otočíme a pridáme balzamikový ocot, brusnice a cukor. Dusíme ešte 15 minút. Hotové stehná podávame preliate omáčkou.