Večera vybavená raz-dva! Tieto nátierky budete robiť stále dokola, lebo ich všetci milujú
19. 8. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:16)

Zdroj: Shutterstock
Niet nad chutné, zdravé a rýchle nátierky, ktorými dáte svojim milovaným aj mnoho vitamínov, ani nebudú vedieť ako. Možností je veľa a zopár z nich vám ponúkame aj my.
Papriková s orechmi
4 porcie
● 4 červené papriky
● 1 strúčik cesnaku
● 1 stonka petržlenovej vňate
● šťava a kôra z 1/2 pomaranča
● 1/2 ČL mletej červenej papriky
● 100 g vlašských orechov
● soľ
● mleté čierne korenie
Papriku rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame. Poukladáme na plech šupkou nahor. Cesnak ošúpeme, nakrájame na plátky a dáme k paprike na plech. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C, kým sa nezačne šupka oddeľovať. Vyberieme, dáme do misy a prikryjeme potravinárskou fóliou. Počkáme 15 minút, kým sa sparí. Medzitým nasekáme lístky z petržlenovej vňate najemno. Papriku očistíme od šupky a spolu s cesnakom, pomarančovou kôrou a so šťavou, s mletou paprikou, petržlenovou vňaťou a orechmi dáme do misy a rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Môžeme podávať ihneď, ale najlepšie chutí, ak ju dáme na hodinu odležať do chladničky.
Čas prípravy: 40 minút
Brokolicová s bylinkami
6 porcií
● 250 g brokolice
● soľ
● 1 šalotka
● 3 PL olivového oleja
● 100 g orechov (kešu)
● 30 g hladkolistej petržlenovej vňate
● 20 g kôpru
● 1 vanička žeruchy
● 1/2 viazaničky pažítky
● mleté čierne korenie
Brokolicu natrháme na ružičky, stonku nakrájame na kocky. Oboje varíme v osolenej vode asi 3 minúty. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Šalotku nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime 1 PL oleja a šalotku podusíme dosklovita, pridáme orechy, krátko opražíme a dáme bokom. Petržlenovú vňať a kôpor natrháme, žeruchu nastriháme a pažítku nasekáme. Zvyšný olej, brokolicu, orechy, šalotku, kôpor a petržlenovú vňať dáme do sekáčika a rozsekáme najemno. Zamiešame žeruchu a pažítku a dochutíme soľou a korením.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Zamiešame žeruchu a pažítku a dochutíme soľou a korením.
Paradajková so syrom
4 porcie
● 50 g sušených paradajok
● 200 g jogurtového smotanového syra
● soľ
● mleté čierne korenie
● kajenské korenie
Sušené paradajky necháme odkvapkať, osušíme papierovou utierkou a nasekáme nahrubo. Dáme spolu so smotanovým syrom do nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, čiernym a kajenským korením.
Čas prípravy: 10 minút
Cviklová so syrom
4 porcie
● 1 varená cvikla
● 1 menšia šalotka
● 1 ČL chrenu
● 100 g čerstvého syra
● mleté čierne korenie
● soľ
Cviklu, chren, nakrájanú šalotku a čerstvý syr dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou a korením.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Cviklu, chren, nakrájanú šalotku a čerstvý syr dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka.