Veľkonočná torta s marcipánom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
80 minút, 10 porcií
Potrebujeme: 2 kus pomaranč, 200 gram hrozienka (sultánky), 200 gram menšie hrozienka, 1 polievková lyžica rum, 20 gram oranžát, 20 gram citronát, 230 gram maslo, 230 gram hnedý cukor, 230 gram špaldová hladká múka, 4 kus vajce, 1 čajová lyžička prášok do pečiva, 2 polievková lyžica kakao, 0.25 čajová lyžička soľ, 0.5 čajová lyžička mletá škorica, 0.25 čajová lyžička mletý muškátový oriešok, 0.25 čajová lyžička vanilkový extrakt, 4 polievková lyžica marhuľový lekvár, 380 gram marcipán (prifarbený žltým potravinárskym farbivom), 1 polievková lyžica kakao na posypanie, drobné farebné kvietky, maslo na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie dosky
1.
Pomaranče umyjeme, osušíme. Kôru ostrúhame a šťavu vytlačíme. Všetky hrozienka prepláchneme vodou a spojíme s rumom a pomarančovou šťavou. Oranžát a citronát nakrájame nadrobno.
2.
Dno vysokej tortovej formy s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom.
3.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, po jednom zašľaháme vajcia. Múku, prášok do pečiva a kakao spojíme, preosejeme na maslovú zmes a jemne primiešame. Pridáme scedené odkvapkané hrozienka, citronát, oranžát, kôru, soľ, extrakt a koreniny.
4.
Cesto nalejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme pri 180 °C asi 80 minút. Vyberieme, necháme krátko chladnúť, opatrne odstránime formu a na mriežke necháme celkom vychladnúť.
5.
Lekvár ohrejeme, prepasírujeme a potrieme ním vychladnutý koláč.
6.
Asi 220 g marcipánu rozvaľkáme na cukrom posypanej doske na kruh trochu väčší než tortová forma. Plát preložíme na tortu, okraje zvlníme a všetko ešte potrieme jemne lekvárom. Ozdobíme vajíčkami vyrobenými zo zvyšného marcipánu, posypeme jemne kakaom, povrch dozdobíme kvetmi a okolo torty uviažeme tenkú stužku.