Vianočná štóla s marcipánom a kandizovaným ovocím
10. 12. 2009, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:56)

Zdroj: Michal Protivanský
Čas prípravy: 50 minút, čas kysnutia: 60 minút, čas pečenia: 30 minút
Chutná a voňavá štóla by nemala chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Skúste ju tentoraz upiecť podľa nášho receptu, rozhodne nebudete sklamané.
Potrebujeme (na 1 štólu):
250 g hrozienok, 50 g sekaných mandlí 3 lyžice kandizovaného ovocia, 100 g marcipánu, 5 lyžíc rumu, 1 kocku droždia, 50 g cukru kryštál, 100 ml mlieka, 500 g hladkej múky, 250 g masla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžičku citrónovej kôry, štipku soli, maslo na potretie, tuk na vymastenie plechu, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Hrozienka namočte do rumu. Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte vykysnúť kvások.
2. Do misy preosejte múku, pridajte rozpustené maslo, kvások, štipku soli, zvyšný cukor, citrónovú kôru a vypracujte cesto. Zapracujte do neho kandizované ovocie, hrozienka, nasekané mandle. Prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.
3. Plech vymažte tukom. Vykysnuté cesto rozvaľkajte, preložte napoly, položte na neho valček marcipánu, zaviňte, dajte na plech a nechajte ešte chvíľu kysnúť.
4. Štólu pečieme asi 60 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C. Ešte teplú ju husto posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: blesk.cz