Viete, aký lekvár je najlepší? Musíte skombinovať len tieto 2 druhy ovocia: Nič chutnejšie ste nejedli
23. 6. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte túto kombináciu ovocia a pripravte si domáci lekvár podľa nášho receptu, lepší ste ešte nejedli.
Maliny a ríbezle začnú dozrievať väčšinou naraz a preto ich nazbierať na lekvár nie je problém. Kyslá chuť ríbezlí a sladká malinová spolu navyše krásne ladia. Však vyskúšajte náš domáci recept a budete ho milovať. Natretý na chlieb s maslom, ako plnku v palacinkách, či dochutenie jogurtu.
Ríbezľovo-malinový lekvár
Potrebujeme:
1 kg malín
1 kg ríbezlí
1 ČL kyseliny citrónovej
1 kg cukru
Zdroj: Shutterstock
Ríbezľovo-malinový lekvár
Takto sa to podarí:
Maliny s bobuľkami ríbezlí dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca.
Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chute a farbu lekváru. Po malých dávkach varíme v menšom hrnci, až kým šťava nezhustne. (mala by sa robiť cestička za vareškou)
Potom lekvár nalejeme do čistého pohárika, dobre uzavrieme a obrátime na hodinu hore dnom. Postup opakujeme dovtedy, kým neminieme všetku šťavu.
Zdroj: Shutterstock
Ríbezľovo-malinový lekvár
Tipy, ako na to, ak sa vám nechce...
● Ak sa vám nechce tráviť čas klasickým varením, použite želírovače, ktoré vám varenie lekváru urýchlia.
● V prípade, že sa vám nechce odstopkovať ríbezle, pomeľte ich na špeciálnom mlynčeku na ríbezle.
● Ak sa vám nechce umývať poháre na zaváranie, dajte ich umyť do umývačky riadu