Reklama

Viete, aký lekvár je najlepší? Musíte skombinovať len tieto 2 druhy ovocia: Nič chutnejšie ste nejedli

Viete, aký lekvár je najlepší?

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Vyskúšajte túto kombináciu ovocia a pripravte si domáci lekvár podľa nášho receptu, lepší ste ešte nejedli.

Maliny a ríbezle začnú dozrievať väčšinou naraz a preto ich nazbierať na lekvár nie je problém. Kyslá chuť ríbezlí a sladká malinová spolu navyše krásne ladia. Však vyskúšajte náš domáci recept a budete ho milovať. Natretý na chlieb s maslom, ako plnku v palacinkách, či dochutenie jogurtu.

Ríbezľovo-malinový lekvár

Potrebujeme:

1 kg malín

1 kg ríbezlí

1 ČL kyseliny citrónovej

1 kg cukru

Zdroj: Shutterstock‎

Ríbezľovo-malinový lekvár

Takto sa to podarí:

Maliny s bobuľkami ríbezlí dáme do veľkého hrnca a necháme dusiť na miernom ohni, kým nepopraskajú a nepustia šťavu. Potom ich precedíme a prelisujeme cez gázu do druhého hrnca.

Čistú šťavu zohrejeme a pridáme cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešame aj kyselinu citrónovú, ktorá zvýrazní chute a farbu lekváru. Po malých dávkach varíme v menšom hrnci, až kým šťava nezhustne. (mala by sa robiť cestička za vareškou)

Potom lekvár nalejeme do čistého pohárika, dobre uzavrieme a obrátime na hodinu hore dnom. Postup opakujeme dovtedy, kým neminieme všetku šťavu.

Zdroj: Shutterstock‎

Ríbezľovo-malinový lekvár

Tipy, ako na to, ak sa vám nechce...

● Ak sa vám nechce tráviť čas klasickým varením, použite želírovače, ktoré vám varenie lekváru urýchlia.

● V prípade, že sa vám nechce odstopkovať ríbezle, pomeľte ich na špeciálnom mlynčeku na ríbezle.

● Ak sa vám nechce umývať poháre na zaváranie, dajte ich umyť do umývačky riadu