Všetko o najlepšom priateľovi krajca chleba: Viete, čo sa skrýva v masle?
22. 10. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)
Máme ho na stole takmer každý deň. Toto ste však o masle možno nevedeli.
Maslo je mliečny výrobok obsahujúci výlučne len mliečny tuk vo forme emulzie vody v tuku.
Vyrába sa z mlieka alebo smotany. V podstate ide o zmes mliečneho tuku, vodného roztoku, malého množstva laktózy, kyseliny mliečnej, rozpustných a nerozpustných minerálnych látok a kazeínu.

Zdroj: Shutterstock
Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac
Podľa spôsobu výroby sa maslo člení na čerstvé konzumné maslo (výberové čerstvé maslo, čerstvé maslo), skladované maslo (mrazené maslo, stolové maslo) a srvátkové maslo. Ďalšie členenie masla vychádza z množstva tuku a ostatných zložiek.
Výroba
Vyrába sa jednoducho stĺkaním smotany, kým nezhustne a neoddelí sa. Maslo sa už oddávna používa v rôznych kulinárskych prípravkoch. Podľa jednej teórie techniku mútenia masla objavili mimovoľne niekdajší cestovatelia v chladných podnebiach, keď mlieko prevážané na koňoch sa pri dlhých cestách neustálym pohybom zmútilo na maslo.
Maslo vyrábané z kravského mlieka je v mnohých krajinách štandardom, hoci ovčie a kozie mlieko sa používa v Grécku, byvolie mlieko sa niekedy používa v Taliansku, ťavie mlieko v Afrike a jačie mlieko v Tibete.
V kuchyni sa teplom mení forma a chuť masla. Môže sa čistiť na varenie pri vysokej teplote, používať samotné ako nátierka alebo ochutené rôznymi pochutinami.