Vitamínové bomby rýchlo a ľahko: Vyberte si odšťavovač
4. 10. 2013, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:35)

Zdroj: shutterstock.com
Pripravte si s pomocou odšťavovačov veľmi jednoducho a rýchlo vitamínové bomby podľa vlastného gusta!
Odšťavovače dokážu plnohodnotne spracovať ovocie, zeleninu, mäkké, dokonca aj tvrdé plody. Vo všeobecnosti platí – čím vyšší výkon motora, tým kvalitnejší výsledok. Treba však rátať s tým, že odšťavovače s vyšším výkonom sú zvyčajne hlučnejšie. Na druhej strane prístroje s nižším výkonom bývajú menšie a skladnejšie, ale malé sú aj otvory na vkladanie surovín, takže spracovanie je namáhavejšie. Napríklad pri odšťavovačoch s XXL otvorom odpadá nutnosť ich krájania. Veľkou pomocou pri odšťavovaní je takisto externá nádobka na odpad.
Šitý priamo pre vás
Pri kúpe by ste mali zvážiť, aké množstvo surovín chcete spracúvať. Pokiaľ si ho kupujete so zámerom okamžitej prípravy a konzumácie, postačí vám odstredivý odšťavovač. Pri konzumácii aj v priebehu dňa je zas vhodnejší nízkootáčkový lisovací prístroj. Ten navyše zvláda aj prípravu pyré, nátierok či zmrzliny. Niektoré lacnejšie lisovacie odšťavovače nedokážu pracovať dlhšie ako pár minút a po chvíli už vyžadujú vychladenie motora.
Jednoduchá údržba
Prístroj by rozhodne mal mať nekomplikované rozoberanie, ktoré oceníte hlavne pri čistení. V tomto ohľade sú praktické modely s možnosťou umývať jednotlivé časti v umývačke riadu. Niektoré odšťavovače majú navyše rôzne špeciálne funkcie, napr. spracovanie listovej zeleniny, byliniek, prípravu pyré, omáčok, nátierok, dokonca zmrzliny.
Cena
Z cenového hľadiska sa odšťavovače rozdeľujú na tie do 100 €, od 100 do 200 € a profesionálne, ktoré sú v cenovej hladine od 200 do 500 €. Rozdiel medzi prvými dvoma je predovšetkým vo výkone motora, v konštrukcii tela (plast alebo antikor) a v konštrukcii sitka, ktoré by malo byť celoantikorové, bez plastových spojov, čo je záruka vyššej výťažnosti štiav.
Princíp fungovania:
lisovanie – surovinu vytlačí pri nízkych otáčkach pomocou dvoch ozubených častí, džúsy sú čisté a najkvalitnejšie
odstreďovanie – kúsky surovín sa za rýchlych otáčok pretláčajú cez sitko a von sa dostáva vytlačená šťava
využitie tlaku – suroviny sa rozdrvia a pretlačia cez sitko, kde sa šťava oddelí od zvyšku, šťava je hustá, plná vlákniny
Odborník radí
„Revolúciu v odšťavovaní prináša pomalé lisovanie. Porekadlo ,Pomaly ďalej zájdeš‘ teda platí aj tu. Získate nielen šťavu a vitamíny, ale aj dôležité antioxidanty, ktoré sú pre telo také dôležité.“