Reklama

Výdatné francúzske zemiaky: Vymeňte iba jednu ingredienciu a stane sa zázrak

Výdatné francúzske zemiaky

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Zemiaky nemusíte predvárať, stačí ich nakrájať na tenké plátky. Tehlu vymeňte za pikantný čedar a nebudete sa stačiť čudovať.

Výdatné francúzske zemiaky

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1 liter polotučného mlieka

100g masla

100g múky

Soľ

Korenie

200g strúhaného čedaru

1 pl horčice

Žltko

Klobáska

1 cibuľa na kolieska

Strúhaný syr na posypanie

Takto sa to podarí:

Zemiaky nakrájame na čo najtenšie plátky, akoby sme chceli robiť lupienky. Najlepšie sa to robí tzv. Mandolínou alebo krájačom. Necháme ich v studenej vode, aby nezhnedli.

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Výdatné francúzske zemiaky

Do hrnca dáme maslo a roztopíme ho na miernom ohni. Prisypeme múku a krátko opražíme. Zalejeme mliekom a dobre rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Povaríme asi 5 minút, kým bešamel nezhustne. Pridáme soľ a korenie. Omáčku odstavíme z ohňa a pridáme do nej strúhaný čedar, horčicu a žĺtko. Do pekáča ukladáme vrstvy zemiakov, klobásy a cibule a prelievame omáčkou. Pečieme na 180 stupňov asi hodinu až hodinu a pol, kým nie sú zemiaky mäkké.

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Výdatné francúzske zemiaky

Vyberáme pre vás niečo PLUS