Výdatné francúzske zemiaky: Vymeňte iba jednu ingredienciu a stane sa zázrak
26. 7. 2018, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Zemiaky nemusíte predvárať, stačí ich nakrájať na tenké plátky. Tehlu vymeňte za pikantný čedar a nebudete sa stačiť čudovať.
Výdatné francúzske zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1 liter polotučného mlieka
100g masla
100g múky
Soľ
Korenie
200g strúhaného čedaru
1 pl horčice
Žltko
Klobáska
1 cibuľa na kolieska
Strúhaný syr na posypanie
Takto sa to podarí:
Zemiaky nakrájame na čo najtenšie plátky, akoby sme chceli robiť lupienky. Najlepšie sa to robí tzv. Mandolínou alebo krájačom. Necháme ich v studenej vode, aby nezhnedli.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Výdatné francúzske zemiaky
Do hrnca dáme maslo a roztopíme ho na miernom ohni. Prisypeme múku a krátko opražíme. Zalejeme mliekom a dobre rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Povaríme asi 5 minút, kým bešamel nezhustne. Pridáme soľ a korenie. Omáčku odstavíme z ohňa a pridáme do nej strúhaný čedar, horčicu a žĺtko. Do pekáča ukladáme vrstvy zemiakov, klobásy a cibule a prelievame omáčkou. Pečieme na 180 stupňov asi hodinu až hodinu a pol, kým nie sú zemiaky mäkké.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Výdatné francúzske zemiaky