Vyhadzujete šupky zo zeleniny? Ani netušíte, aký poklad sa v nich skrýva! Nabudúce urobte toto
20. 6. 2018, 13:15 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: iStockphoto
Neplytvať potravinami je nielen užitočné, ale ušetrí aj nejaké to euro. Zužitkovať môžete aj to, čo obvykle vyhadzujeme ako odpad.
Stonky brokolice, končeky a šupky z mrkvy, zbytky cibule, petržlenu… za normálnych okolností to všetko končí v koši, v tom lepšom prípade na komposte. Pri varení jedného obeda môžeme vyhodiť až kilo perfektnej zeleninovej hmoty. Lenže ako ju využiť?

Zdroj: Shutterstock
Vyrazte na trh a kúpte si čerstvú zeleninu a ovocie.
Pred varením zeleninu dôkladne umyte od hliny. Keď ju očistíte, šupky a končeky dajte do jednej misky. Ak je ich málo, zabaľte ich do vrecka a dajte do mrazničky. Keď sa vám nazbiera kôpka „odpadu“ z mrkvy, petržlenu, cibule inej zeleniny, uvarte z nej vývar. Všetko dajte do hrnca a varte aspoň hodinu.
Zdroj: iStockphoto
Food waste inside plastic bag
Hotový vývar sceďte a dajte do chladničky. Poslúži na podlievanie omáčok, mäsa, ale aj ako základ pre iné polievky. Zvoľte toto ekologické a lacné riešenie všade tam, kde by ste inak siahli po bujóne v kocke.