Zapečená kyslá kapusta
25. 6. 2007, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:34)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 45 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 400 g kyslej kapusty, 400 g v šupke uvarených zemiakov, 50 g údenej slaniny, 50 g oleja, 1 cibuľa, soľ, 100 ml vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžička drvenej rasce, 300 g vareného údeného mäsa, 1 šálka hustej kyslej smotany, tuk na vymastenie pekáča, strúhanka na vysypanie pekáča
Postup:
1. Slaninu pokrájame na menšie kocky, mierne osmažíme, pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska a spolu orestujeme. Pár koliesok cibule si odložíme na ozdobenie povrchu pri zapekaní.
2. Pridáme kapustu, soľ, štipku cukru, podleme trochou horúcej vody a dusíme asi 10 – 15 minút. V polovici dusenia dochutíme citrónovou šťavou a rascou.
3. Do pripraveného pekáča uložíme vrstvu zemiakov nakrájaných na plátky a pokvapkáme ich olejom. Na zemiaky navrstvíme polovicu udusenej kapusty, údené mäso nakrájané na kocky a opäť zemiaky a kapustu.
4. Povrch polejeme smotanou a pokvapkáme olejom. Zapečieme v rúre dočervena.
elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 25 – 30 minút