Zlepšovák na puding: Aj vám sa občas pripáli? Už nemusí, stačí použiť tento drobný trik!
27. 2. 2015, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Dušan Křístek
Aj vám sa občas stane, že sa puding pri varení pripáli? Stavte na tento užitočný trik a máte po probléme.
Aby sa vám pri varení puding nepripálil, je dobre steny i dno hrnca vopred natrieť maslom. Puding bude potom vláčnejší a hladší.
Čo robiť, aby sa na povrchu nevytvorila škaredá koža?
Máte tri možnosti:
1. Buď misku s horúcim pudingom ihneď prekryjete potravinárskou fóliou, aleb...
2. puding ihneď po rozdelení do misiek potriete maslom.
3. Nakoniec stačí, aj keď puding posypete cukrom.
Toto ste o pudingu možno nevedeli:
To, čo sa u nás považuje za puding, je hustý, obvykle mliečny alebo vaječný krém na báze škrobu. Vo svete však pod týmto pojmom nájdeme všeličo.
Napríklad v Anglicku, odkiaľ pochádza, má pojem puding (pudding) rovnaký význam ako u nás dezert. A ten môže byť tak sladký ako aj slaný a v podobe koláča, torty či krému.
Základom pečeného pudingu je hladká múka, mlieko alebo voda a vajce.
Zdroj: Život
Pečený puding
Najznámejšími zástupcami anglických pudingov sú yorkshirský puding (malé pečené koláčiky podávané ako príloha) a vianočný puding, ktorý je plný orieškov, hrozienok, strúhanky, cukru, citrusových plodov a sliviek. A pod názvom čierny puding (black pudding) sa zasa skrýva variácia na našu krvavničku.
Zdroj: Život
Archív