Známe slovenky vedia, ako na to: Uvarte si lahodnú šošovicu podľa Bartalos alebo ako Vačkovej
20. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: Instagram/ mary bartalos
Niekto ich miluje, iný vynecháva. V sychravom jesennom období sú ideálne, pretože skvele zasýtia a pritom nezaťažia žalúdok. Vedia to aj známe tváre, ktoré doma vyvárajú takéto chutné a zdravé polievky.

Zdroj: instagram
Mary Bartalos (27), herečka
Polievka z červenej šošovice
● 1,5 l zeleninového vývaru ● 250 g červenej šošovice ● 4 stredne veľké zemiaky ● 2 mrkvy ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 plechovka lúpaných paradajok ● olivový olej ● 3 ks celého nového korenia ● 1/4 lyžičky rímskej rasce ● soľ● 2 ks bobkového listu
Šošovicu prepláchneme, mrkvu nastrúhame nahrubo, cesnak nasekáme, cibuľu nakrájame nadrobno a zemiaky na malé kocky. Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak, mrkvu a chvíľu restujeme. Pridáme bobkový list, nové korenie, rímsku rascu a soľ a premiešame. Pridáme prepláchnutú šošovicu, paradajky a zalejeme horúcim vývarom, prípadne ešte dolejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme zemiaky. Varíme 15 až 20 minút, kým budú zemiaky hotové. Po uvarení povyberáme nové korenie a bobkový list a tyčovým mixérom pomixujeme, ale len trošku, aby polievka jemne zhustla, ale zostali aj kúsky zeleniny. Pri podávaní môžeme polievku v tanieri pokvapkať olivovým olejom, troškou citrónovej šťavy a ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Polievka z červenej šošovice
Kristína Kocian (26), moderátorka
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Kristína Kocian
Sýty karí ramen
● 1 PL sezamového oleja ● 1 veľká mrkva ● 2 hrste sladkých hráškových strukov ● 100 g šampiňónov● 1 až 3 PL červenej pasty karí● 2 ČL korenia karí ● 6 strúčikov cesnaku ● 2 ČL sušeného zázvoru● 2 l zeleninového vývaru ● 1 konzerva kokosového mlieka ● 1 balenie ramen rezancov ● šťava z 1 limety ● soľ● čierne korenie ● čerstvý koriander ● paprička čili
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej. Mrkvu a šampiňóny nakrájame na menšie kúsky a spolu s hráškom presunieme do hrnca. Osolíme, okoreníme a opekáme približne 3 minúty. Pridáme pastu, korenie karí, cesnak a zázvor a varíme ďalšiu minútu. Zalejeme vývarom a varíme, kým nám nezmäkne mrkva. Osolíme a okoreníme podľa chuti. V inom hrnci podľa návodu uvaríme ramen rezance. Scedíme a pridáme k vývaru. Prilejeme aj kokosové mlieko a ešte 1 až 2 minúty povaríme. Nakoniec polievku odstavíme a pridáme limetovú šťavu. Servírujeme s čerstvým koriandrom a čili.
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Sýty karí ramen
Andrea Ena (42), šéfkuchár
Paradajková polievka od Taliana
● 50 g cibule ● 50 g mrkvy ● 1 strúčik cesnaku ● extra panenský olivový olej ● soľ ● 2 bobkové listy ● 30 g smotany na varenie ● 500 ml zeleninového vývaru ● 1 kg lúpaných paradajok nakrájaných nadrobno ● parmezán ● bazalka
Do hrnca dáme olivový olej. Pridáme cibuľu a mrkvu nakrájané na jemné kocky, pridáme celý strúčik cesnaku a jemne miešame. Necháme 3 až 4 mi-núty dusiť. Pridáme paradajky. Premiešame a pridáme bobkový list. Pridáme zeleninový vývar, jemne osolíme. Necháme 20 minút variť. Rozmixujeme, pridáme smotanu, čerstvé lístky bazalky a ešte 5 minút povaríme. Podľa chuti dosolíme. Hotovú polievku ozdobíme bazalkou, nastrúhaným parmezánom a kvapkou oleja.
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Paradajková polievka od Taliana
Zuzana Vačková (52), herečka
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Zuzana Vačková
Rýchla kelová polievka
● 1 cibuľa ● celá rasca ● čierne korenie ● soľ ● 1 hlávka kelu ● 1 PL mletej sladkej papriky ● majorán
Cibuľu nakrájame a vložíme do hrnca s olivovým olejom. Pridáme rascu, čierne korenie a soľ. Pripravíme kel – zbavíme ho hrubého hlúbika, nakrájame na menšie časti a vložíme do hrnca k cibuli. Pridáme červenú papriku a zalejeme približne 1,5 l vriacej vody. Povaríme 20 minút, pridáme majorán a máme hotovo.
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Rýchla kelová polievka
Martin „Pyco“ Rausch (43),moderátor
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Martin " Pyco" Rausch
Hlivová polievka
● 1 000 g hlivy ● 8 PL olivového oleja ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 220 g mrkvy ● 160 g zemiakov ● 150 g zeleru ● 2 PL sójovej omáčky ● 1 PL soli ● 1 KL čierneho korenia ● 1 PL čerstvého tymianu ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 ČL dijonskej horčice ● 1 PL mletej červenej papriky ● 2 ks jarnej cibuľky ● 100 g bulguru ● petržlenová vňať
Umyté huby zbavíme hrubšej dolnej časti a ručne potrháme na menšie kusy podobné rezancom. Nasucho opekáme 9 až 10 minút vo väčšej panvici s nelepivým povrchom, kým sa väčšina vody neodparí. Podlejeme sójovou omáčkou, ešte minútu miešame a odložíme bokom. V hlbšom hrnci opečieme na olivovom oleji cibuľu pokrájanú najemno. Po 5 minútach pridáme nasekaný cesnak, pokrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky), čerstvý tymian, sušené oregano, soľ, čierne korenie a opekáme za stáleho miešania ďalších 5 minút. Potom pridáme horčicu, mletú papriku, premiešame, pridáme opečené huby, zalejeme 2 l vriacej vody a pod pokrievkou na miernom plameni varíme 20 minút. Až na záver pridáme bulgur, petržlenovú vňať, posekanú jarnú cibuľku a necháme ešte 10 minút odpočívať, viac už nevaríme. Dochutíme soľou podľa potreby. Jednotlivé porcie môžeme doplniť kyslou smotanou, čerstvým tymianom či korením.
Zdroj: Instagram.com, DANIEL KAPLAVKA, WONDERLAND STUDIO
Hlivová polievka