9 potravín, ktoré jete KAŽDÝ DEŇ a vlastne sú JEDOVATÉ! Uff, o čísle 6 ste to asi NETUŠILI!
24. 6. 2024, 12:30 (aktualizované: 24. 6. 2024, 12:34)

Zdroj: Shutterstock
O týchto potravinách ste netušili, že sú toxické. Číslo 6 vás šokuje! Ktoré obsahujú kyanid?

Zdroj: Shutterstock
Niektoré potraviny, ktoré sú bežne súčasťou našej stravy, môžu obsahovať toxické látky, ktoré môžu mať vážne následky na naše zdravie. Jeme ich každý deň a ani netušíme, že obsahujú napríklad kyanid, píše PLUS JEDEN DEŇ. Pozrite, ktoré to sú.

Muškátový oriešok dodá pečivu príjemnú orechovú chuť, keď ho pridáte v malom množstve. Ak ho však zjete po lyžičkách, môže vášmu organizmu spôsobiť veľké problémy. Už dve čajové lyžičky môžu byť pre váš organizmus toxické pre myristicín, olej, ktorý môže spôsobiť halucinácie, ospalosť, závraty, zmätenosť a kŕče. >>>
Jablká patria k najobľúbenejším druhom ovocia. Pri ich konzumácii však treba byť opatrný. Semená jabĺk totiž obsahujú látku amygdalín, ktorá je plná jedu známeho ako kyanid. Našťastie majú jablčné jadierka ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje tomu, aby sa kyanid dostal do vášho organizmu, ak ich náhodou zjete. Je však dobré byť opatrný. Aj pri malých dávkach (požitie viac ako 20 jadierok jabĺk) môže kyanid spôsobiť zrýchlené dýchanie, záchvaty a možno aj smrť.
Zdroj: Shutterstock
2. Jablká
Stonka je v poriadku, ale list vynechajte. Rebarborové listy obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na vápnik a sťažuje jeho vstrebávanie v tele. Vaše kosti nemôžu rásť tak, ako by mali, a hrozí vám riziko vzniku obličkových kameňov, problémov so zrážaním krvi, vracania, hnačky a kómy.
Zdroj: Shutterstock
Oba druhy mandlí - horké aj sladké - obsahujú amygdalín, chemickú zlúčeninu, ktorá sa môže premeniť na kyanid, ale horké mandle ho obsahujú oveľa viac. Sladké mandle sú na občerstvenie bezpečné, ale konzumácia neupravených horkých mandlí môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť a hnačku.
Zdroj: Shutterstock
Kešu oriešky, ktoré dostanete v obchodoch s označením raw, nie sú úplne naturálne. Predtým, ako sa dostanú na pulty, sú sparené, aby sa z ich škrupín odstránil toxín nazývaný urushiol. Urushiol je ten istý toxín, ktorý sa nachádza v jedovatom brečtane. Konzumácia predparených kešu orieškov môže spôsobiť alergickú reakciu a v prípade silnej alergie môže byť smrteľná.
Zdroj: shutterstock
6. Raw kešu oriešky
Podobne ako surové kešu, aj šupka, kôra a listy manga obsahujú urushiol, toxín jedovatého brečtanu. Ak ste alergickí na jedovatý brečtan, najmä ak je táto alergia silná, zahryznutie do manga môže spôsobiť závažnú reakciu s opuchom, vyrážkou a dokonca problémami s dýchaním.
Zdroj: Shutterstock
Zo všetkých odrôd fazule má najvyššiu koncentráciu lektínov surová červená fazuľa. Lektíny sú toxíny, ktoré vám môžu spôsobiť silné bolesti žalúdka, zvracanie alebo hnačku. Na vyvolanie týchto vedľajších účinkov stačí 4-5 surových fazúľ, preto je najlepšie fazuľu pred konzumáciou uvariť.
Zdroj: Shutterstock
Na posilnenie imunitného systému a liečbu príznakov prechladnutia, chrípky alebo zápchy môžete užívať bazu čiernu ako sirup alebo doplnok. Konzumácia nezrelých bobúľ, kôry alebo listov bazy čiernej však môže spôsobiť, že sa budete cítiť horšie, a nie lepšie. Obsahujú lektín aj kyanid, dve chemické látky, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a hnačku.
Zdroj: Canva
9. Baza čierna
Tvrdá kôstka v strede čerešne je plná kyseliny pruskej, známej aj ako kyanid, ktorá je jedovatá. Ak však náhodou jednu z nich prehltnete, nemusíte sa zľaknúť - neporušené kôstky jednoducho prejdú vaším organizmom a vyjdú na druhý koniec. Pri konzumácii čerešní sa vyhnite chrumkaniu alebo drveniu kôstok.
Zdroj: Shutterstock