Reklama

Pečie srdcom: Nikola Rafaj tvorí torty, ktoré rozdávajú radosť a sú pastvou pre oči aj chuť

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nikola Rafaj (38) pochádza z Michaloviec, ale žije v Novej Dubnici. Cez svoje torty prináša ľuďom nielen výnimočný chuťový zážitok, ale najmä emóciu radosti a šťastia. A ako sama vraví, je to jej aktuálne poslanie.

I keď vyštudovala estetiku na Filozofickej fakulte v Prešove, prešla rôznymi zamestnaniami. Od detstva ju lákalo herectvo a muzikoterapia s deťmi, no život ju zavial na iné cesty. Skúšala rôzne pracovné pozície, ktoré jej pomohli postaviť sa na vlastné nohy a získať skúsenosti. Pracovala ako čašníčka v bare, predávala luxusné oblečenie v renomovanom obchode na Laurinskej ulici, pôsobila v obchodnom dome a neskôr sa dostala aj na reklamačné stredisko mobilnej elektroniky. Každá práca jej dala niečo hodnotné a ku každej pristupovala s rešpektom a pokorou.

Prvé stretnutie s pečením

Cesta k pečeniu sa začala v roku 2013, keď jej manžel pracoval na grafickej identite vegetariánskeho bistra v Trenčíne. V tom období opustila zamestnanie na reklamačnom stredisku a rozmýšľala, čo ďalej. Zvažovala presťahovanie sa z Bratislavy do Novej Dubnice, kde žil jej manžel. Dlhšie ju lákala oblasť gastronómie, a keď prišla ponuka pracovať pre bistro, neváhala. „Mária, šéfka bistra, sa ma na prvom stretnutí opýtala, či by som bola ochotná pripravovať aj dezerty k obedu. Zostala som šokovaná, lebo u nás doma sa nepieklo. Moja mamka k tomu nemá vzťah dodnes, ale s babkami a tetou som v detstve občas niečo upiekla,“ spomína.

Rozhodla sa napredovať

Prvé obavy vystriedalo nadšenie. Bola odhodlaná čeliť výzve a postupne sa v pečení zdokonaľovala. Okrem prípravy dezertov umývala v bistre riady, chystala šaláty, čistila zeleninu, vydávala obedy, starala sa o sociálne siete a komunikovala so zákazníkmi. Po práci sa pravidelne zastavovala v stánku s novinami a kupovala časopisy, z ktorých čerpala inšpiráciu. Po nociach študovala recepty, analyzovala zloženie surovín a experimentovala. Postupne začala piecť nielen spomínané dezerty, ale aj prvé torty na objednávku.

Zdroj: archív N.R.

Jej tortičky sú výnimočné

Anketa

Máte slabosť na sladké?

  • Áno veľmi!79%
  • Ani nie...14%
  • Vôbec, som skôr na slané.6%

Hlasovanie bolo ukončené

Rodina na prvom mieste

Keď sa jej narodila dcéra, rozhodovala sa, ako skĺbiť rodinný život s prácou. „Spomínam si, ako som ešte v deviatom mesiaci tehotenstva piekla, ale aj na všetky nočné šichty, keď som od rozrobenej torty odbiehala dojčiť dcérku,“ hovorí Nikola. Prioritou pre ňu však bola vždy rodina, a preto sa pečeniu mohla venovať len po nociach. Napriek náročnosti tejto kombinácie ju hnala vášeň a túžba pokračovať v pečení. „Môj manžel je od samého začiatku mojím najväčším podporovateľom a fanúšikom. Bez neho a bez podpory rodičov by to bolo oveľa ťažšie zvládnuteľné,“ vraví s láskou.

Počuli ste náš podcast?

Na ďalšej strane sa dočítate, čím sú jej torty špecifické...

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.