Úspešný príbeh podnikania: Z marketingu k pečeniu, pričom to nikdy nerobila a podaril sa zázrak
27. 11. 2024, 16:00

Zdroj: shutterstock
Angelika už dlhšie pôsobila ako marketingová odborníčka vo veľkej firme a práca ju bavila, no náhoda chcela, že spoznala niečo, čo ju zaujalo ešte viac. A zo zábavy a z relaxu sa stalo nové plnohodnotné živobytie.

Zdroj: Canva
Celý život som sa sústreďovala na kariéru. Pracovala som ako marketingová pracovníčka v stabilnej spoločnosti a myslela som si, že presne toto je moja cesta. Boli to roky plné stretnutí s klientmi, tvorenia stratégií a naháňania sa za výsledkami. Úspech som merala podľa toho, koľko zmlúv som uzavrela, ako sa zvyšovali čísla v reportoch a koľko klientov nám ostalo verných. Ale po čase som začala pociťovať prázdnotu. Práca, ktorá ma kedysi bavila, sa zmenila na nekonečnú rutinu, kde sa jediné svetlé momenty strácali v návale stresu.
Kamarátka ju pozvala na kurz
Jedného dňa mi kamarátka navrhla kurz pečenia tradičných slovenských koláčov. „Len tak, pre zábavu,“ povedala. Nikdy som nemala čas na varenie, nieto ešte na pečenie. Ale šla som. Veď bude zábava! Hneď na prvej hodine som si uvedomila, že toto je niečo úplne iné, čo potešuje moju dušu. Stála som tam v zástere a sledovala, ako sa cesto pod mojimi rukami mení na niečo krásne a voňavé. Akoby som našla miesto, kde môžem uniknúť od stresu.
Bol to relax
Kurz som dokončila a o pár týždňov, keď som mala zvlášť náročný deň v práci, mi napadlo: „A čo keby som znova upiekla tie koláče?“ Vyhľadala som recept a začala piecť vo svojej malej kuchyni, ktorá bola ako nová, keďže som ju málo využívala. Zistila som, že ma to baví čoraz viac. Po práci to bola vynikajúca forma uvoľnenia.
Čoskoro piekla pre kolegov
Najprv som skúšala jednoduché medovníky a bábovky, potom som sa pustila do zložitejších koláčov, ako sú kysnuté štrúdle a rôzne torty. Napočudovanie mi to šlo a moji kolegovia museli v práci čoraz viac ochutnávať. Experimentovala som s príchuťami i polevami. Dokonca som si vytvorila vlastné variácie tradičných receptov.
Stávalo sa, že niektorá kolegyňa ma poprosila, či by som na jej oslavu neupiekla toto a tamto. Takto sa začalo pečenie pre druhých. Čoskoro som každý týždeň niečo piekla...
Zdroj: shutterstock
Angelika experimentovala s príchuťami i polevami. Bol to pre ňu oddych po ťažkom dni.
Už toho bolo veľa
Po čase som to musela plánovať, lebo už toho bolo veľa, a zároveň som bola nútená objednávky aj odmietať. No uvedomenie, že pečenie ma baví viac ako práca, pričom jedno odmietam na úkor druhého, ma doviedlo k rozhodnutiu, že to zmením. Začnem robiť marketing sama sebe a budem piecť naplno.
Ťažké začiatky
Obvolala som niekoľko malých kaviarní v okolí a ponúkla im svoje dezerty. Na moje prekvapenie, niekoľkí majitelia súhlasili, že si moje koláče objednajú na skúšku. Keď sa ich predaj zvýšil a ľudia sa začali pýtať, kto pečie tie „úžasné domáce zákusky“, vedela som, že nastal čas urobiť zásadné rozhodnutie.
Zariskovala a oplatilo sa
Opustila som prácu a začala sa naplno venovať pečeniu. Vytvoriť si vlastnú značku nebol problém, skôr naučiť sa viac o prevádzkovaní malého podniku. Ale hlavne vybudovať si sieť stálych zákazníkov. Mne sa to podarilo. Pečiem už aj pre keteringové spoločnosti.
Má malú pekáreň
Nielenže ma to baví, ale prináša mi to aj pokoj. Dnes mám malú pekáreň, kde pečiem domáce dezerty na objednávku. Nezažívam stres ako kedysi a zákazníci sú mojou najväčšou motiváciou.