Reklama

Úspešný príbeh podnikania: Z marketingu k pečeniu, pričom to nikdy nerobila a podaril sa zázrak

Pečenie brala Angelika ako relax, ale čoskoro z toho bol úspešný biznis

Zdroj: shutterstock

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Angelika už dlhšie pôsobila ako marketingová odborníčka vo veľkej firme a práca ju bavila, no náhoda chcela, že spoznala niečo, čo ju zaujalo ešte viac. A zo zábavy a z relaxu sa stalo nové plnohodnotné živobytie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Spln v Býkovi prinesie zásadné ZMENY: Zistite, ako ovplyvní vzťahy a financie!
    Zdroj: Canva

    Celý život som sa sústreďovala na kariéru. Pracovala som ako marketingová pracovníčka v stabilnej spoločnosti a myslela som si, že presne toto je moja cesta. Boli to roky plné stretnutí s klientmi, tvorenia stratégií a naháňania sa za výsledkami. Úspech som merala podľa toho, koľko zmlúv som uzavrela, ako sa zvyšovali čísla v reportoch a koľko klientov nám ostalo verných. Ale po čase som začala pociťovať prázdnotu. Práca, ktorá ma kedysi bavila, sa zmenila na nekonečnú rutinu, kde sa jediné svetlé momenty strácali v návale stresu.

    Kamarátka ju pozvala na kurz

    Jedného dňa mi kamarátka navrhla kurz pečenia tradičných slovenských koláčov. „Len tak, pre zábavu,“ povedala. Nikdy som nemala čas na varenie, nieto ešte na pečenie. Ale šla som. Veď bude zábava! Hneď na prvej hodine som si uvedomila, že toto je niečo úplne iné, čo potešuje moju dušu. Stála som tam v zástere a sledovala, ako sa cesto pod mojimi rukami mení na niečo krásne a voňavé. Akoby som našla miesto, kde môžem uniknúť od stresu.

    Bol to relax

    Kurz som dokončila a o pár týždňov, keď som mala zvlášť náročný deň v práci, mi napadlo: „A čo keby som znova upiekla tie koláče?“ Vyhľadala som recept a začala piecť vo svojej malej kuchyni, ktorá bola ako nová, keďže som ju málo využívala. Zistila som, že ma to baví čoraz viac. Po práci to bola vynikajúca forma uvoľnenia.

    Čoskoro piekla pre kolegov

    Najprv som skúšala jednoduché medovníky a bábovky, potom som sa pustila do zložitejších koláčov, ako sú kysnuté štrúdle a rôzne torty. Napočudovanie mi to šlo a moji kolegovia museli v práci čoraz viac ochutnávať. Experimentovala som s príchuťami i polevami. Dokonca som si vytvorila vlastné variácie tradičných receptov.
    Stávalo sa, že niektorá kolegyňa ma poprosila, či by som na jej oslavu neupiekla toto a tamto. Takto sa začalo pečenie pre druhých. Čoskoro som každý týždeň niečo piekla...

    Zdroj: shutterstock

    Angelika experimentovala s príchuťami i polevami. Bol to pre ňu oddych po ťažkom dni.

    Už toho bolo veľa

    Po čase som to musela plánovať, lebo už toho bolo veľa, a zároveň som bola nútená objednávky aj odmietať. No uvedomenie, že pečenie ma baví viac ako práca, pričom jedno odmietam na úkor druhého, ma doviedlo k rozhodnutiu, že to zmením. Začnem robiť marketing sama sebe a budem piecť naplno.

    Ťažké začiatky

    Obvolala som niekoľko malých kaviarní v okolí a ponúkla im svoje dezerty. Na moje prekvapenie, niekoľkí majitelia súhlasili, že si moje koláče objednajú na skúšku. Keď sa ich predaj zvýšil a ľudia sa začali pýtať, kto pečie tie „úžasné domáce zákusky“, vedela som, že nastal čas urobiť zásadné rozhodnutie.

    Zariskovala a oplatilo sa

    Opustila som prácu a začala sa naplno venovať pečeniu. Vytvoriť si vlastnú značku nebol problém, skôr naučiť sa viac o prevádzkovaní malého podniku. Ale hlavne vybudovať si sieť stálych zákazníkov. Mne sa to podarilo. Pečiem už aj pre keteringové spoločnosti.

    Má malú pekáreň

    Nielenže ma to baví, ale prináša mi to aj pokoj. Dnes mám malú pekáreň, kde pečiem domáce dezerty na objednávku. Nezažívam stres ako kedysi a zákazníci sú mojou najväčšou motiváciou.

    Autor článku

    Ivana Adamcová

    vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
    Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.