Reklama

Zaziky, nápoj z anízu a zdravá kuchyňa, takto chutí Cyprus

cyprus

Zdroj: archív

Reklama

Zelenina, ovocie, mäso, syr či olivový olej nesmie chýbať v žiadnej cyperskej domácnosti. Cyperská kuchyňa je veľmi pestrá na grécke a turecké tradície.

Cyperská kuchyňa je veľmi pestrá, dotvárajú ju najmä turecká a grécka kuchyňa. Jedlo patrí medzi tie najzdravšie. V žiadnej domácnosti nechýba zelenina, ovocie, mäso, syr a olivový olej.

Základom kuchyne sú prírodné produkty z ostrova, ku ktorým patria kapary, mäta, tymian, ovocie a orechy. Drevené uhlie je prítomné pri príprave väčšiny pokrmov. Vedľa mnohých reštaurácií a domov, dokonca aj kláštorov vidieť malé kopulovité pece, v ktorých sa pripravuje kléftiko – pečené baranie mäso a zemiaky, národné jedlo.

Raňajky sú veľmi skromné, väčšinou len káva a krajec chleba. Pre tých usilovných, ktorí idú od rána pracovať na pole, je pripravená hustá polievka. Ku každému hlavnému jedlu patrí aj miska s omáčkou alebo krémom, ktorú dostanete na stôl bez vyžiadania. Ochutnať môžete napríklad talatoúri, omáčku z jogurtu a kúskov uhorky, cesnaku, cibule a s olivovým olejom alebo tachíni, omáčku pripravenú zo zrniek mletého sezamu, z citrónovej šťavy, olivového oleja a z cesnaku.

V reštaurácii môžete vyskúšať cyperskú špecialitu halloumi, zapečený grilovaný syr s čerstvou zeleninou a chlebom, alebo moussaku, pripravenú z vrstiev mletého mäsa, baklažánu, cukety a zemiakov preliatu bešamelovou omáčkou. Nezabudnite si objednať souvlaki - opekané mäso, alebo pravý domáci gyros.

NA ZDRAVIE

Na Cypre, rovnako ako v Grécku, je najznámejšia a najlepšia liehovina z anízu Ouzo a odvážnejší môžu na dedine ochutnať cyperské brandy – zivania. Kávu i čaj miestni konzumujú vo veľkom. Ak však máte chuť na dobre vychladené pivo, doprajte si bezkonkurenčne najlepšie Keo alebo Carlsberg. Voda je všade pitná a balenú ju dostanete kúpiť na každom rohu.

RYBY SÚ DRAHÉ

Ryby a pokrmy pripravené z nich predstavujú značne drahú záležitosť. Cyprus je síce ostrov obklopený morom a rýb by tu malo byť dostatok, nie je to však tak. Ryby sa na ostrov dovážajú, lebo Stredozemné more v oblasti ostrova je na rybolov veľmi chudobné.

VÍNNE HODY

Cyprus patrí medzi prvé krajiny, v ktorých sa pestovala vínna réva a dorábalo víno. Dokonca aj slávne bublinkové víno (šampanské) sa začalo vyrábať práve z révy, ktorú doviezol do Francúzska z Cypru kniežací rytier Thibaut IV. de Champagne. Najslávnejšie víno na tomto ostrove sa volá Commandaria a dorába sa tu už od roku 1191.

Na Cypre majú pekný zvyk. Keď sa narodí dieťa, pri dome sa zakope džbán s vínom a po rokoch, keď sa dcéra vydáva, alebo syn žení, víno sa vykope a podáva sa svadobným hosťom.

Vyskúšajte si

  • Stifado

Potrebujeme: 2 mäsité paradajky, 1 kg malých cibuliek, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, 1 kg hovädzieho mäsa, soľ, čierne korenie, 150 ml červeného vína, 2 PL vínneho octu, 250 ml paradajkovej šťavy, 2 bobkové listy, 1 ČL nasekaného čerstvého oregana

Mäso nakrájame na väčšie kúsky a opečieme v hrnci na rozpálenom oleji. Potom pridáme cibuľky, ktoré mierne nakrojíme, pokrájaný cesnak a všetko krátko opečieme. Paradajky sparíme, olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme k mäsu. Chvíľu podusíme. Potom osolíme, okoreníme, prilejeme víno, trochu vody, ocot, paradajkovú šťavu, pridáme bobkový list a zakryté dusíme 2 hodiny. Asi pol hodiny pred koncom dusenia pridáme oregano.

  • Tzatziki

Potrebujeme: 500 g bieleho jogurtu, 3 strúčiky cesnaku, 150 ml olivového oleja, 1 uhorka nakrájaná na plátky

Jogurt vymiešame s prelisovaným cesnakom. Uhorku rozmixujeme v mixéri a na záver pridáme olej. Rozmixované uhorky premiešame s jogurtom a podávame s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k mäsu.

  • Afelia

Potrebujeme: 1 kg bravčového mäsa, 400 ml červeného vína, 4 PL drveného koriandra, soľ, mleté čierne korenie, 6 PL olivového oleja Mäso najskôr naložíme. V mise zmiešame červené víno a koriander, pridáme mäso a necháme ho 12 hodín marinovať. Potom ho vyberieme, necháme odkvapkať a opečieme na oleji zo všetkých strán. Mäso opäť zalejeme vínom, okoreníme, osolíme, prikryjeme a 30 minút varíme na slabom ohni. Posledných 5 minút varíme bez pokrievky.

  • Opekané mäso (souvlaki)

Potrebujeme: 1 kg vykostenej bravčovej panenky nakrájanej na kocky, 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, 1/3 šálky sladkého červeného vína, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 PL sušeného oregana, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Olivový olej, červené víno, prelisovaný cesnak, nadrobno nasekanú cibuľu, oregano, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie dobre premiešame v miske. Do zmesi pridáme nakrájané mäso, premiešame a necháme v chlade marinovať, najlepšie cez noc. Marinované mäso na druhý deň opečieme na rozohriatej panvici a podávame najlepšie s pita chlebom alebo iným pečivom.