Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zoznámte sa s čakankou, je ideálna do čerstvých šalátov

Archív

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Má mierne horkastú chuť a konzumuje sa prevažne v surovom stave vo forme šalátov, ale môže sa tiež variť, dusiť či zapekať.

V staroveku a stredoveku sa považovala za liečivú rastlinu. Používali ju ako liek proti rôznym zápalom, hlavne proti zápalom pečene. Je obľúbená v krajinách západnej Európy, u nás sa, žiaľ, využíva skôr zriedkavo.

V čom je jej sila?

Čakanka šalátová sa pestuje pre vybielené listové puky. Sú to vlastne pevne zvinuté mladé listy, ktoré sú obľúbenou šalátovou pochúťkou v zimnom a skorom jarnom období. Čakanka má nízku kalorickú hodnotu, obsahuje inulín a látky podporujúce tvorbu krvi a krvný obeh, vitamíny C, PP, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápnik a železo. Dietetickú hodnotu určuje prítomnosť horkej látky, glykozidu intybínu, ktorý reguluje činnosť tráviacich orgánov, priaznivo ovplyvňuje zažívanie, tvorbu a obeh krvi, čím prispieva k rýchlej obnove síl pri stavoch vyčerpanosti.

Úprava a využitie

Pripravujú sa z nej šaláty, ktoré sa odporúčajú diabetikom a ľuďom chorým na žlčník. Čakankové puky treba uskladňovať na tmavom mieste. Podporujú trávenie, činnosť žlčníka a krvný obeh. Hodia sa do šalátov, môžeme ich pridávať do polievok, variť, pražiť či dusiť na smotane.

Kuchynské tipy

Pri nákupe vyberajte čakanku bielu so žltým okrajom. Hnedasté a zelenkasté puky sú totiž najviac horké.

Pri príprave čakanky nezabudnite odrezať kúsok koreňa, táto časť je tiež veľmi horká. Výborné šaláty si môžete pripraviť z listov čakanky, púpavy a cesnaku, ktoré ochutíte citrónovou šťavou a olejom.

Chuť šalátových listov najlepšie zvýrazní aromatický vínny alebo jablčný ocot s bylinkami a panenský olivový olej, ktorý môžete nahradiť i slnečnicovým lisovaným za studena alebo sezamovým olejom.

Ak vám prekáža horkastá chuť, odstránite ju 20-minútovým lúhovaním vo vlažnej vode, pričom však stratí cenné látky.

Čerstvá šťava

Na dosiahnutie vyššieho účinku pite čerstvú šťavu z listov čakanky. Získate ju rozmixovaním listov v mixéri. Má horkú chuť, ale veľmi účinne podporí chuť na jedlo. Odporúča sa pol pohára pred jedlom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS