Aj vy patríte medzi milovníkov SYROVÝCH špecialít? Pri týchto receptoch si prídete na svoje
7. 2. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zrelá chuť a vôňa camembertu, rokfortu a ďalších syrov dodá jedlám nezameniteľnú a nezabudnuteľnú arómu. Preto neváhajte a pripravte si s nami tieto dobroty.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Bucatini s gorgonzolovou omáčkou
4 porcie
400 g cestovín bucatini alebo špagiet ● 250 g gorgonzoly dolce ● 1 šalotka ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL mascarpone ● 2 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvá petržlenová vňať
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na al dente. Asi 5 minút pred koncom varenia začneme pripravovať omáčku. Vo veľkej panvici rozpálime maslo, orestujeme na ňom najemno nasekanú šalotku a cesnak. Do panvice rozdrobíme syr, pridáme asi za naberačku vody, v ktorej sme varili cestoviny. Zahrievame a miešame, pokiaľ sa syr nerozpustí a omáčka trocha nezhustne. Podľa chuti okoreníme, prípadne dosolíme. Panvicu stiahneme z ohňa, vmiešame mascarpone a len čo sa rozpustí, tak aj scedené cestoviny. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a aj trochou gorgonzoly.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Bucatini s gorgonzolovou omáčkou
Syrový koláč s brokolicou
6 porcií
NA CESTO: 230 g hladkej múky ● 75 g studeného masla ● 75 g sadla ● 40 g parmezánu ● 40 až 80 ml studenej vody ● 1/2 ČL soli
NA PLNKU: 1 stonková brokolica ● 120 g rokfortu ● 250 ml smotany na šľahanie ● 100 ml mlieka ● 4 vajcia ● 3 vetvičky čerstvého tymianu ● za hrsť vlašských orechov
Na cesto zmiešame múku so soľou a pridáme na kocky nakrájané maslo a sadlo. Zmes premiesime, aby sme získali konzistenciu mrveničky. Postupne prilievame vodu a vypracujeme pevné, nelepivé cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezahrialo. Potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Formu s priemerom 28 cm vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a vložíme ho do formy. Prstami ho pritlačíme ku dnu aj do strán. Vyložíme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme naslepo pri teplote 200 °C asi 15 minút. Necháme trocha vychladnúť. Brokolicu natrháme a poukladáme na cesto. Posypeme rozdrobenou gorgonzolou. V mise prešľaháme smotanu, mlieko a vajcia, pridáme väčšiu časť nasekaného tymianu a nalejeme na brokolicu so syrom. Posypeme nasekanými orechmi a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 až 55 minút dozlatista. Koláč podávame vlažný alebo studený.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 70 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Syrový koláč s brokolicou
Flatbread s jablkami
2 kusy
4 jablká ● za 2 hrste vlašských orechov ● 200 g syra brie ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate
NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 1 ČL cukru ● 7 g sušeného droždia ● 1 PL bieleho jogurtu ● 175 ml vody ● 3 PL olivového leja ● 1 ČL soli
V mise zmiešame múku, cukor, droždie, vodu, jogurt a olej. Len čo sa začne cesto spájať, vmiešame soľ a vypracujeme hladké, pružné cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Jablká aj syr nakrájame na plátky. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyvaľkáme nepravidelnú placku a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich olejom, obložíme jablkami a syrom a posypeme nasekanými orechmi. Pokvapkáme olejom a pečieme pri teplote 220 °C asi 15 až 20 minút, aby okraje zozlatli a syr sa rozpustil. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame horúce alebo vlažné.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Flatbread s jablkami
Syrový batôžtek so zemiakmi
6 až 8 porcií
250 g camembertu ● 750 g lístkového cesta ● 500 g zemiakov ● 100 ml crème fraîche ● štipka muškátového orieška ● múka na poprášenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● vajce na potretie ● sezam na posypanie
Zemiaky nakrájame na tenké plátky a chvíľku ich predvaríme vo vriacej osolenej vode, stačí im pár minút. Necháme vychladnúť. Crème fraîche dochutíme muškátovým orieškom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame doň predvarené zemiaky. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Z prvej vyvaľkáme kruh s priemerom 28 až 30 cm a do jeho stredu poukladáme asi tretinu zemiakov. Položíme na ne syr a obložíme ho zvyšnými zemiakmi. Potom vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme ho na syr a vytvoríme batôžtek. Vrch niekoľkokrát narežeme nožom, aby mohla unikať para. Batôžtek prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajcom, poprášime múkou a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút dozlatista. Ihneď podávame posypané sezamom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Syrový batôžtek so zemiakmi