Reklama

Aj vy patríte medzi milovníkov SYROVÝCH špecialít? Pri týchto receptoch si prídete na svoje

Syrový koláč s brokolicou

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Zrelá chuť a vôňa camembertu, rokfortu a ďalších syrov dodá jedlám nezameniteľnú a nezabudnuteľnú arómu. Preto neváhajte a pripravte si s nami tieto dobroty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami lahodnú KOKOSOVÚ TORTU: Pre toto zimné obdobie je ako stvorená...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Bucatini s gorgonzolovou omáčkou

    4 porcie

    400 g cestovín bucatini alebo špagiet ● 250 g gorgonzoly dolce ● 1 šalotka ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL mascarpone ● 2 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvá petržlenová vňať

    Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na al dente. Asi 5 minút pred koncom varenia začneme pripravovať omáčku. Vo veľkej panvici rozpálime maslo, orestujeme na ňom najemno nasekanú šalotku a cesnak. Do panvice rozdrobíme syr, pridáme asi za naberačku vody, v ktorej sme varili cestoviny. Zahrievame a miešame, pokiaľ sa syr nerozpustí a omáčka trocha nezhustne. Podľa chuti okoreníme, prípadne dosolíme. Panvicu stiahneme z ohňa, vmiešame mascarpone a len čo sa rozpustí, tak aj scedené cestoviny. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a aj trochou gorgonzoly.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Bucatini s gorgonzolovou omáčkou

    Syrový koláč s brokolicou

    6 porcií

    NA CESTO: 230 g hladkej múky ● 75 g studeného masla ● 75 g sadla ● 40 g parmezánu ● 40 až 80 ml studenej vody ● 1/2 ČL soli

    NA PLNKU: 1 stonková brokolica ● 120 g rokfortu ● 250 ml smotany na šľahanie ● 100 ml mlieka ● 4 vajcia ● 3 vetvičky čerstvého tymianu ● za hrsť vlašských orechov

    Na cesto zmiešame múku so soľou a pridáme na kocky nakrájané maslo a sadlo. Zmes premiesime, aby sme získali konzistenciu mrveničky. Postupne prilievame vodu a vypracujeme pevné, nelepivé cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezahrialo. Potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Formu s priemerom 28 cm vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a vložíme ho do formy. Prstami ho pritlačíme ku dnu aj do strán. Vyložíme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme naslepo pri teplote 200 °C asi 15 minút. Necháme trocha vychladnúť. Brokolicu natrháme a poukladáme na cesto. Posypeme rozdrobenou gorgonzolou. V mise prešľaháme smotanu, mlieko a vajcia, pridáme väčšiu časť nasekaného tymianu a nalejeme na brokolicu so syrom. Posypeme nasekanými orechmi a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 až 55 minút dozlatista. Koláč podávame vlažný alebo studený.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 70 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Syrový koláč s brokolicou

    Flatbread s jablkami

    2 kusy

    4 jablká ● za 2 hrste vlašských orechov ● 200 g syra brie ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate

    NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 1 ČL cukru ● 7 g sušeného droždia ● 1 PL bieleho jogurtu ● 175 ml vody ● 3 PL olivového leja ● 1 ČL soli

    V mise zmiešame múku, cukor, droždie, vodu, jogurt a olej. Len čo sa začne cesto spájať, vmiešame soľ a vypracujeme hladké, pružné cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Jablká aj syr nakrájame na plátky. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyvaľkáme nepravidelnú placku a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich olejom, obložíme jablkami a syrom a posypeme nasekanými orechmi. Pokvapkáme olejom a pečieme pri teplote 220 °C asi 15 až 20 minút, aby okraje zozlatli a syr sa rozpustil. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame horúce alebo vlažné.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 1 hodina
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Flatbread s jablkami

    Syrový batôžtek so zemiakmi

    6 až 8 porcií

    250 g camembertu ● 750 g lístkového cesta ● 500 g zemiakov ● 100 ml crème fraîche ● štipka muškátového orieška ● múka na poprášenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● vajce na potretie ● sezam na posypanie


    Zemiaky nakrájame na tenké plátky a chvíľku ich predvaríme vo vriacej osolenej vode, stačí im pár minút. Necháme vychladnúť. Crème fraîche dochutíme muškátovým orieškom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame doň predvarené zemiaky. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Z prvej vyvaľkáme kruh s priemerom 28 až 30 cm a do jeho stredu poukladáme asi tretinu zemiakov. Položíme na ne syr a obložíme ho zvyšnými zemiakmi. Potom vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme ho na syr a vytvoríme batôžtek. Vrch niekoľkokrát narežeme nožom, aby mohla unikať para. Batôžtek prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajcom, poprášime múkou a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút dozlatista. Ihneď podávame posypané sezamom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Syrový batôžtek so zemiakmi