Pripravte si s nami KROK ZA KROKOM tradičný veľkonočný MAZANEC ako od babičky! Mňam
4. 4. 2025, 6:00

Zdroj: Laura Witteková
Na Veľkonočnú nedeľu by mala na stole ráno stáť aj táto tradičná sladká dobrota, mazanec. Naučíme vás, ako si hoľahko pripraviť doma pekne krok za krokom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku

VEĽKONOČNÝ MAZANEC
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
veľkonočný mazanec
8 až 12 kúskov
250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 125 g kryštálového cukru, droždie na 500 g múky (cca 7 g balíček sušeného), 125 g zmäknutého masla, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor alebo trochu extraktu z vanilky, 1 ČL citrónovej kôry z biocitróna, 10 g soli, 3 PL hrozienok, 2 PL umu, 50 g plátkov mandlí, 1 vajce na potretie
1. Hrozienka zalejeme umom a necháme nasiaknuť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
1. krok veľkonočný mazanec
2. Z časti múky, vlažného mlieka, cukru a všetkého droždia( ako si pripraviť domáce droždie) pripravíme kvások. Do misy vsypeme zvyšok preosiatej múky, kvások, zmäknuté maslo, zvyšok cukru, pridáme žĺtky, zvyšok vlažného mlieka, vanilkový cukor, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
2. krok veľkonočný mazanec
3. Nakoniec doň zapracujeme hrozienka s umom. Cesto prikryjeme utierkou a necháme prvýkrát nakysnúť (najlepšie recepty na šišky nájdete tu) na teplom mieste.
Zdroj: Laura Witteková
3. krok: mazanec
4. Na pomúčenej doske dôkladne vypracujeme z cesta jeden veľký alebo viac malých bochníkov.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
4. krok veľkonočný mazanec
5. Mazanec prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 až 30 minút druhýkrát nakysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Zdroj: Laura Witteková
5. krok mazanec
6. Mazanec môžeme jemne narezať na kríž, potrieme ho rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 35 až 50 minút, podľa veľkosti. Spravíme test špajdľou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
6. krok: veľkonočný mazanec
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 50 minút
Kúsok histórie na tanieri
Mazanec je jeden z najstarších veľkonočných koláčov v slovanských krajinách. Pečie sa už od stredoveku, pôvodne ako sviatočný chlieb v kláštoroch. Bol symbolom konca pôstu a začiatku hojnosti – preto je sladký, maslový a plný sušeného ovocia. Tradične ho jedávali na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu.
Názov „mazanec“ pochádza od slovesa „mazati“ – niekedy sa totiž povrch mazal vajíčkom, maslom alebo dokonca medom, aby mal krásnu zlatistú kôrku.
Tradície spojené s mazancom
Kedysi sa piekol v kruhu rodiny, a každý mal svoj malý mazanec – vraj to prinášalo šťastie a zdravie.
Pred vložením do pece sa na vrchu vykrajoval kríž, ako prosba o požehnanie.
V niektorých regiónoch ho kňazi svätili spolu s vajíčkami a mäsom.
Mazanec bol aj symbolom spolupatričnosti – často sa daroval susedom alebo chudobným.
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Ako si mazanec vylepšiť
Zdroj: shutterstock
Cesto na mazanec si môžete vylepšiť.
Chcete klasiku posunúť na vyšší level? Tu sú tipy:
Kandizované ovocie: namiesto klasických hrozienok skúste pomarančovú alebo citrónovú kôru.
Orechy: nasekané mandle, vlašské alebo pistácie priamo do cesta.
Tvarohová plnka: vytvorte z cesta bochník, do stredu vložte tvaroh s vanilkou a upečte ako prekvapenie.
Citrónová poleva: pridá šťavnatosť a sviežosť, výborne ladí s mandľami.
Bezlepková verzia: aj s alternatívnou múkou môže byť vláčny a chutný (napr. pohánková, ryžová).
Vedeli ste, že…
V Česku sa pečie veľký mazanec pre rodinu a malý pre deti – ako darček od veľkonočného zajačika.
V niektorých dedinách sa verilo, že ak sa mazanec pri pečení pretrhne, čaká rodinu smola.