Reklama

Pripravte si s nami KROK ZA KROKOM tradičný veľkonočný MAZANEC ako od babičky! Mňam

Mazanec

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Na Veľkonočnú nedeľu by mala na stole ráno stáť aj táto tradičná sladká dobrota, mazanec. Naučíme vás, ako si hoľahko pripraviť doma pekne krok za krokom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mazanec patrí k Veľkej noci: Naučíme vás pripravovať TRADIČNÝ RECEPT

    VEĽKONOČNÝ MAZANEC

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    veľkonočný mazanec

    8 až 12 kúskov

    250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 125 g kryštálového cukru, droždie na 500 g múky (cca 7 g balíček sušeného), 125 g zmäknutého masla, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor alebo trochu extraktu z vanilky, 1 ČL citrónovej kôry z biocitróna, 10 g soli, 3 PL hrozienok, 2 PL umu, 50 g plátkov mandlí, 1 vajce na potretie

    1. Hrozienka zalejeme umom a necháme nasiaknuť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    1. krok veľkonočný mazanec

    2. Z časti múky, vlažného mlieka, cukru a všetkého droždia( ako si pripraviť domáce droždie) pripravíme kvások. Do misy vsypeme zvyšok preosiatej múky, kvások, zmäknuté maslo, zvyšok cukru, pridáme žĺtky, zvyšok vlažného mlieka, vanilkový cukor, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    2. krok veľkonočný mazanec

    3. Nakoniec doň zapracujeme hrozienka s umom. Cesto prikryjeme utierkou a necháme prvýkrát nakysnúť (najlepšie recepty na šišky nájdete tu) na teplom mieste.

    Zdroj: Laura Witteková

    3. krok: mazanec

    4. Na pomúčenej doske dôkladne vypracujeme z cesta jeden veľký alebo viac malých bochníkov.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    4. krok veľkonočný mazanec

    5. Mazanec prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 až 30 minút druhýkrát nakysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

    6. Mazanec môžeme jemne narezať na kríž, potrieme ho rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 35 až 50 minút, podľa veľkosti. Spravíme test špajdľou.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    6. krok: veľkonočný mazanec

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Kúsok histórie na tanieri

    Mazanec je jeden z najstarších veľkonočných koláčov v slovanských krajinách. Pečie sa už od stredoveku, pôvodne ako sviatočný chlieb v kláštoroch. Bol symbolom konca pôstu a začiatku hojnosti – preto je sladký, maslový a plný sušeného ovocia. Tradične ho jedávali na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu.
    Názov „mazanec“ pochádza od slovesa „mazati“ – niekedy sa totiž povrch mazal vajíčkom, maslom alebo dokonca medom, aby mal krásnu zlatistú kôrku.

    Tradície spojené s mazancom

    Kedysi sa piekol v kruhu rodiny, a každý mal svoj malý mazanec – vraj to prinášalo šťastie a zdravie.
    Pred vložením do pece sa na vrchu vykrajoval kríž, ako prosba o požehnanie.
    V niektorých regiónoch ho kňazi svätili spolu s vajíčkami a mäsom.
    Mazanec bol aj symbolom spolupatričnosti – často sa daroval susedom alebo chudobným.

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Ako si mazanec vylepšiť

    Zdroj: shutterstock

    Cesto na mazanec si môžete vylepšiť.

    Chcete klasiku posunúť na vyšší level? Tu sú tipy:
    Kandizované ovocie: namiesto klasických hrozienok skúste pomarančovú alebo citrónovú kôru.
    Orechy: nasekané mandle, vlašské alebo pistácie priamo do cesta.
    Tvarohová plnka: vytvorte z cesta bochník, do stredu vložte tvaroh s vanilkou a upečte ako prekvapenie.
    Citrónová poleva: pridá šťavnatosť a sviežosť, výborne ladí s mandľami.
    Bezlepková verzia: aj s alternatívnou múkou môže byť vláčny a chutný (napr. pohánková, ryžová).

    Vedeli ste, že…
    V Česku sa pečie veľký mazanec pre rodinu a malý pre deti – ako darček od veľkonočného zajačika.
    V niektorých dedinách sa verilo, že ak sa mazanec pri pečení pretrhne, čaká rodinu smola.

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.