Blysnite sa pred svokrou: Krémeše s domácim pudingom či fľakaté rezy dostanú každého!
5. 11. 2023, 7:15 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak potrebujete koláč, ktorý ohúri ale aj fantasticky chutí, už nehľadajte! Tieto rezy so sladkým pudingom sú TOP!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva, shutterstock
Vanilkový krémeš s kompótom
8 kúskov
1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta ● 50 g kukuričnej múky ● 400 ml mlieka ● 6 žĺtkov ● 350 g smotany na šľahanie ● 125 g hnedého cukru ● 1 a 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 2 PL práškového cukru ● ovocný kompót na podávanie
Lístkové cesto vyberieme asi 10 minút pred pečením z chladničky. Potom rozvinieme a spolu s papierom na pečenie prenesieme na plech. Pečieme 12 až 15 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho rozrežeme na polovice. Jednu časť položíme na dosku a druhú narežeme na 8 rovnako veľkých obdĺžnikov (6 x 10 cm). Vezmeme väčší plát alobalu a poprekladáme ho viackrát tak, aby mal výšku asi 6 cm. Orámujeme ním obvod celého cesta na doske. Škrobovú múčku a 125 ml mlieka vymiešame dohladka. Žĺtky vyšľaháme. Zvyšok mlieka, smotanu, hnedý cukor a vanilkovú esenciu privedieme v hrnci do varu. Stiahneme z ohňa, zamiešame škrobovú zmes a potom aj žĺtky. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme asi minútu. Stiahneme z ohňa a nalejeme na lístkový plát orámovaný alobalom, povrch uhladíme a obložíme nakrájanými štvorcami cesta. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním narežeme na obdĺžniky a posypeme práškovým cukrom. Podávame s ovocným kompótom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vanilkový krémeš
Fľakatý pudingový koláč
16 kúskov
NA CESTO: 4 vajcia ● 200 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 100 ml oleja ● 100 ml vody ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 2 PL kakaa ● tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
NA PLNKU: 1 liter mlieka● 2 malinové pudingy ● 3 až4 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru
NA POLEVU: 3 tégliky kyslej smotany ● 3 PL práškového cukru ● škorica na posypanie
Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom na svetlú penu. Pridáme olej, vodu, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Plech vymastíme, vysypeme múkou a natrieme naň asi dve tretiny cesta. Do zvyšného cesta zamiešame kakao a nalejeme na cesto v plechu. Pripravíme plnku. Asi tretinu mlieka vymiešame s malinovými pudingami a zvyšok mlieka privedieme do varu spolu s cukrami. Keď mlieko vrie, zamiešame pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Ešte horúci nalejeme na cesto a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a ešte horúci koláč potrieme smotanou vymiešanou s práškovým cukrom. Posypeme škoricou a necháme dobre vychladnúť. Ideálne vložíme na noc do chladničky a potom nakrájame.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Fľakatý pudingový koláč

Zdroj: Canva NCpZ