Čakáte NÁVŠTEVU? Pripravte im tieto jednoduché SLANÉ CHUŤOVKY, takú dobrotu ešte nejedli! MŇAM
22. 10. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Shutterstock
Prekvapte svojich hostí takýmto exkluzívnymi dobrotami. Ich príprava je vskutku jednoduchá, no výsledok ohromujúci...

Zdroj: Canva
Špenátovo-lososové slimáčiky
12 kúskov
1 lístkové cesto ● 450 g listového špenátu ● 1 plátok údeného lososa ● strúhaný parmezán ● 1 žĺtok ● 1 ČL olivového oleja ● sezam na posypanie
Vyvaľkané lístkové cesto rozvinieme na pracovnú plochu. Špenát nasekáme, pridáme do hrnca s rozpáleným olivovým olejom a necháme zvädnúť. Nanesieme na lístkové cesto, obložíme kúskami lososa a zvinieme do rolky. Tú nakrájame na hrubšie slimáčiky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozmiešaným žĺtkom a posypeme parmezánom a sezamom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Shutterstock
Špenátovo-lososové slimáčiky
Plnený chlieb
1 bochník
NA CESTO: 300 g pšeničnej múky ● 300 g ražnej múky ● 1 ČL cukru ● 2 ČL soli ● 1 ČL chlebového korenia ● 1/2 kocky čerstvého droždia ● 1 balíček sušeného ražného kvásku
NA PLNKU: 150 g nakrájanej slaniny ● 150 g strúhaného ementálu ● mleté čierne korenie ● bylinky
Obe múky premiešame so soľou, s cukrom a korením. Pridáme namrvené droždie ako aj ražný kvások. Vlejeme 300 ml vlažnej vody a dôkladne vymiesime na hladké cesto. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Potom opäť premiesime, vytvoríme bochník, ktorý necháme opäť 30 minút kysnúť. Potrieme vodou a následne dáme na 40 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Vyberieme a vrchnú časť narežeme do mriežky. Zárezy robíme hlboké, ale chlieb neprerežeme. Vzniknuté medzery naplníme slaninkou a nastrúhaným syrom. Posypeme bylinkami a mletým čiernym korením. Dáme na 15 minút zapekať pri teplote 200 °C. Vyberieme a podávame ešte teplé.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 55 minút
Slaninovo-syrové tyčinky
24 kúskov
1 balenie lístkového cesta ● 200 g kyslej smotany ● 80 g plátkov prerastenej slaniny ● 100 g strúhaného syra ● 1 žĺtok ● pizza korenie na posypanie
Lístkové cesto rozložíme na pracovnú dosku a polovicu potrieme kyslou smotanou. Obložíme slaninovými plátkami a posypeme syrom. Prikryjeme druhou časťou cesta a narežeme na tenké pásy. Tie potrieme žĺtkom a posypeme korením. Zvinieme do špirál, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Slaninovo-syrové tyčinky
Pórovo-šunková štrúdľa
12 kúskov
1 pór ● 250 g šunky ● 100 g syra ementál (nastrúhaný) ● 125 g kyslej smotany ● 1 lístkové cesto ● 1 PL masla ● 1 vajce● soľ ● mleté čierne korenie ● žĺtok na potretie
Pór očistíme, rozpolíme a nakrájame. Opečieme na rozpálenom masle a necháme vychladnúť. Lístkové cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Smotanu zmiešame s vajcom, so strúhaným syrom a dochutíme soľou a korením. Do stredu lístkového cesta poukladáme plátky šunky, potrieme syrovou zmesou a posypeme pórom. Čisté časti cesta narežeme na pásy široké asi 1 a pol cm, ktoré striedavo cez seba prehodíme ponad plnku. Po bokoch mierne zatlačíme a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 210 °C asi 30 minút dozlatista.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Pórovo-šunková štrúdľa