Reklama

Na čom si na VIANOCE pochutnávajú naši SUSEDIA? Kyselica, húska či varenyky nesmú chýbať...

Vianočná kyselica

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Slovenská tradícia velí dopriať si štedrovečerným stolom dobroty, ako je kapustnica, mliečie či kapor. Ktoré lahôdky nájdete na stole v okolitých štátoch?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami KYSNUTÉ ORECHOVÉ ROŽKY: Na desiatu alebo výlet sú dokonalé!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Husacie stehná so zemiakovým šalátom

    4 až 6 porcií

    4 husacie stehná● 1 ČL rasce ● 1 PL masla ● 1 menšia cibuľa ● 100 ml bieleho vína ● soľNA ŠALÁT: 700 g zemiakov ● 50 g slaniny ● 1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 4 PL oleja ● 2 PL bieleho vínneho octu ● 50 ml kuracieho vývaru ● za hrsť pažítky ● citrón ● soľ ● mleté čierne korenie

    S prípravou začneme deň vopred. Stehná osolíme, posypeme rascou a na noc dáme do chladničky. Neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode a zlejeme. Na druhý deň vyberieme mäso aspoň 3 hodiny pred začiatkom varenia. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, vsypeme do pekáča a obložíme stehnami. Podlejeme vínom a vodou, zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 170 °C asi 1,5 až 2 hodiny domäkka. Po polhodine pečenia odstránime alobal a prelejeme mäso výpekom. Potom podlievame pravidelne asi po 20 minútach. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak na plátky a slaninu na menšie kúsky. Na panvici rozpálime 1 lyžicu oleja a opečieme slaninu. Pridáme cibuľu a cesnak. Obsah panvice prelejeme do misky, do panvice vlejeme ocot, vývar a zoškrabeme dno panvice. Opäť prelejeme do misky, pridáme zvyšný olej a nasekanú pažítku. Podľa chuti doladíme citrónom, soľou a korením. Opatrne premiešame so zemiakmi a necháme odležať, aby zemiaky vpili tekutinu. Podávame s upečenými stehnami.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 2 hodiny

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Husacie stehná so zemiakovým šalátom

    Vianočná kyselica

    4 porcie

    500 g kyslej kapusty ● 200 g sterilizovanej bielej fazule ● 200 g zemiakov ● 200 g anglickej slaninky ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 l zeleninového vývaru ● 2 PL hladkej múky ● 100 g kyslej smotany ● 2 PL masla ● 1 PL rastlinného oleja ● 1 bobkový list ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 4 plátky hriankového chleba ● soľ ● mleté čierne korenie

    Cibuľu nakrájame na tenké mesiačiky a cesnak na plátky. V hrnci rozpálime maslo a cibuľu aj cesnak na ňom orestujeme. Zaprášime hladkou múku a znova krátko opečieme. Zalejeme vývarom, pridáme scedenú a nakrájanú kapustu a zemiaky nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, rascu a varíme, kým kapusta a zemiaky nezmäknú, asi 30 minút. Slaninu nakrájame na malé kocky a opečieme ich na oleji nachrumkavo. Do polievky pridáme prepláchnutú fazuľu a necháme prehriať. Hriankový chlieb opečieme nasucho na panvici, v rúre alebo v hriankovači. Formičkami z neho vykrojíme malé hviezdy. Hotovú polievku stiahneme z ohňa, vmiešame kyslú smotanu a opečenú slaninku. Ozdobíme hviezdičkami a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Vianočná kyselica

    Maďarské Halászlé

    4 porcie

    2 kg celej ryby (najvhodnejší je kapor) ● 2 cibule ● 2 rajčiny ● 2 papriky ● 1 PL soli ● 1 ČL mletého čierneho korenia ● 2 PL červenej mletej papriky ● 1 feferónka ● za hrsť krúp

    Rybu nakrájame na podkovičky, nasolíme a necháme chvíľu postáť. Zbavíme ich tak rybacej pachuti. Opláchneme a dáme do hrnca. Zeleninu nakrájame na väčšie kusy a pridáme k rybe. Podlejeme vodou, dochutíme soľou a korením. Varíme 45 až 60 minút. Polievka musí intenzívne vrieť, aby sa mäso nerozpadlo. Ku koncu pridáme červenú papriku, feferónku a ostatné suroviny. Potom aj s vývarom prepasírujeme cez cedidlo. Mäso zbavíme kostí a spolu s uvarenými krúpami pridáme do polievky. Môžeme podávať.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas varenia: 60 minút

    Ukrainské Varenyky s kapustou

    4 porcie

    250 g hladkej múky ● 1 vajce ● 100 ml mlieka ● 200 g varených zemiakov ● 50 g smotanového syra ● 1 PL masla ● 1 ČL horčice ● soľ ● mleté čierne korenie ● rasca ● 100 g slaniny

    Múku, mlieko, vajce a pol lyžičky soli vymiesime na hladké cesto a dáme na 30 minút do chladničky. Varené zemiaky rozpučíme. Kapustu zlejeme a nakrájame. Zemiaky zmiešame spolu so syrom a s maslom na kašu. Zapracujeme kyslú kapustu a dochutíme soľou, korením a rascou. Dáme na chvíľu bokom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche natenko a vykrojíme z neho kruhy s priemerom 8 cm. Do každého kruhu dáme za lyžicu plnky a okraje spojíme. Vyformujeme pirohy, ktoré potom uvaríme v osolenej vode, trvá to 3 až 4 minúty. Vyberieme a obalíme v opečenej slaninke. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 30 minút

    Čas varenia: 4 minúty

    Zdroj: shutterstock

    Varenyky s kapustou