Reklama

Dostali ste chuť na niečo ľahšie ale pritom sýte? Tak to ste na správnej adrese... MŇAM!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MAKOVO-CITRÓNOVÝ cheesecake musíte vyskúšať! Je dokonalý...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama

    Pomaly, ale isto, sa k nám blíži jar, a my už máme menšiu chuť na ťažké jedlá. Zasýtiť bruško však potrebujeme, a tak máme pre vás recepty, ktoré toto všetko spĺňajú.

    • Dusené králičie stehná s krémovou pohánkou
    • Morčacie chilli con carne s cviklou a kvinoou
    • Fazuľová omáčka s pistou a pstruhom
    • Cviklový falafel s hummusom

    Dusené králičie stehná s krémovou pohánkou

    4 porcie

    4 králičie stehná s kosťou (bez kože) ● za hrsť sušených húb ● 1 cibuľa ● za 4 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, kaleráb, cvikla) ● 3 strúčiky cesnaku ● 200 g čerstvých šampiňónov alebo iných húb ● 1 stonka čerstvého tymianu ● 720 ml vývaru alebo vody ● 150 ml suchého bieleho vína ● soľ ● olej

    NA PRÍLOHU: 400 g pohánky ● vývar alebo voda ● 1 malá cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● parmezán ● soľ ● olivový olej ● maslo

    Králičie stehná môžeme nasolené nechať cez noc v chlade. Pred varením namočíme huby. Na druhý deň mäso osušíme a na oleji sprudka opečieme z oboch strán. Stehná z kastróla vyberieme, ak treba, pridáme olej a sprudka opečieme aj očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu, zeleninu, čerstvé i sušené huby a celé strúčiky cesnaku. Pridáme stonku tymianu, soľ a mleté čierne korenie. Zeleninu necháme zmäknúť, podlejeme ju tekutinou z namočených húb, vývarom i bielym vínom. Ak použijeme víno, necháme ho pred priliatím ďalšieho vývaru alebo vody zredukovať aspoň na polovicu. Stehná vrátime do kastróla a hermeticky ho uzavrieme (papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou aj pokrievkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 120 °C. Stehná a zeleninu dusíme do zmäknutia 90 až 120 minút. Ku koncu kastról odkryjeme a stehná zvrchu zapečieme pri teplote 200 °C. Pohánku opláchneme v sitku pod studenou tečúcou vodou, necháme odkvapkať a dáme do hrnca. Zalejeme osoleným vývarom alebo vodou, pridáme lyžicu olivového oleja, kúsky cibule a strúčik cesnaku. Privedieme do varu, prikryjeme a povaríme 8 až 10 minút na slabom plameni. Hrniec odstavíme a pohánku necháme ďalších 10 až 15 minút dôjsť. Premiešame ju s lyžicou oleja alebo masla, dochutíme nastrúhaným parmezánom a trochou horúceho vývaru. Tekutinu z dusenia králika zahustíme alebo chuťovo zosilníme varením, prípadne ju zahustíme škrobom alebo zápražkou. Stehná podávame s krémovou pohánkou, so zeleninou a s omáčkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas odležania: 8 hodín

    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pomaly dusené králičie stehná

    Náš podcast ste už videli?

    Morčacie chilli con carne s cviklou a kvinoou

    4 porcie

    2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● mleté čili podľa chuti ● 1 ČL mletej údenej papriky ● 2 ČL mletej rímskej rasce ● 1 ČL mletého koriandra ● 1 ČL sušeného oregana ● 800 g mletého mäsa z morčacieho stehna ● 1 surová cvikla ● 800 g uvarenej červenej fazule ● 1 až 2 plechovky paradajkového pretlaku (400 ml) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA KVINOU: 500 g kvinoy ● 900 ml vody ● 1/2 ČL soli ● 1 PL oleja

    NA SERVÍROVANIE: 1 limetka ● koriandrová vňať ● kyslá smotana ● čili paprička ● čipsy z kvinoy (nemusia byť) ● strúhaný polotvrdý syr

    Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na tuku, pridáme pretlačený cesnak a po chvíli aj mleté čili, údenú papriku, rímsku rascu, koriander a oregano. Korenia a bylinky orestujeme, aby vynikla ich aróma. Do zmesi primiešame mleté morčacie mäso, nastrúhanú cviklu, soľ, mleté korenie a po pár minútach restovania aj uvarenú fazuľu a paradajkový pretlak. Dolejeme toľko tekutiny, aby bolo všetko mierne ponorené. Privedieme do varu, prikryjeme, stíšime plameň a pri občasnom miešaní varíme asi 30 minút. Zmes necháme mierne vychladnúť a dochutíme soľou, mletým korením alebo ďalším čili. Kvinou dobre opláchneme horúcou vodou v hustom sitku, necháme odkvapkať, dáme do hrnčeka spolu s vodou, so soľou a s olejom. Privedieme do varu, plameň stíšime a hrniec prikryjeme. Kvinou varíme, kým neabsorbuje všetku tekutinu. Ako príloha najlepšie chutí jemne chrumkavá. Cviklové čili podávame s kvinoou, limetou, koriandrovou vňaťou, kyslou smotanou, čili papričkou, čipsami a so strúhaným syrom.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    morčacie chilli con carne s cviklou a quinoou

    Fazuľová omáčka s pistou a pstruhom

    4 porcie

    600 až 800 g filiet zo pstruha lososovitého ● 4 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 350 g sušenej veľkej bielej fazule (cez noc namočenej) ● vývar alebo voda ● 1 bobkový list ● stonky čerstvého kôpru + na servírovanie ● citrón alebo ocot ● za hrsť baby špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA PISTOU: 50 g baby špenátu ● 50 g syra parmezánového typu ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 ml olivového oleja (prípadne aj viac) ● šťava z 1/2 citróna ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rybu očistíme, zbavíme kostí, nakrájame na veľké porcie, osolíme, okoreníme a orestujeme na strednom plameni na nepriľnavej panvici na tuku najskôr kožou nadol a na poslednú minútu ju opečieme na protiľahlej strane. Rybu z panvice vyberieme na tanier a udržujeme v teple. Vo výpeku orestujeme plátky šalotky (ak treba, pridáme tuk), pridáme plátky cesnaku a po chvíli vopred namočenú a scedenú bielu fazuľu. Podlejeme ju vodou alebo vývarom, pridáme bobkový list a stonky kôpru. Hrniec prikryjeme a všetko spolu uvaríme domäkka. Vyberieme zvyšky stoniek a bobkový list, časť fazuľovej zmesi aj s tekutinou rozmixujeme stolným mixérom a vrátime k zvyšku fazule. Túto omáčku dochutíme citrónom alebo octom a soľou. Všetky suroviny na pistou posekáme v kuchynskom robote alebo podrvíme v mažiari. Ak treba, ešte pridáme olej a dochutíme soľou či mletým korením. Opečenú rybu zbavíme kože, natrháme ju na kúsky, prehrejeme v omáčke a podávame spolu so špenátovou omáčkou (pistou), lístkami baby špenátu a kôprom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fazuľová omáčka so špenátovým pistou a pstruhom

    Cviklový falafel s hummusom

    4 porcie

    500 g sušeného cícera (cez noc namočeného) ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 šalotky ● 2 PL cícerovej alebo pšeničnej múky ● 1 ČL mletej rímskej rasce ● 1/2 ČL podrvených guľôčok koriandra ● 1 stredne veľká pečená alebo varená cvikla ● štipka mletého čili ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA HUMMUS: 1 PL sezamovej pasty (tahini) ● 2 napučaného cícera ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● šťava z 1 citróna ● tekutina z varenia cícera

    NA ZÁLIEVKU: 320 ml plnotučného gréckeho jogurtu ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● čerstvé čili papričky podľa chuti ● šťava z 1/2 citróna ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Pripravíme zmes na falafel. 250 g napučaného cícera vložíme do kuchynského robota s nožmi spolu so šalotkou nasekanou nahrubo, cesnakom, cícerovou múkou, mletou rímskou rascou, podrveným koriandrom, nastrúhanou cviklou, mletým čili, so soľou a s korením. Suroviny rozmixujeme na jemnejšiu konzistenciu (nie však na pyré). Zmes prikryjeme a necháme 1 až 2 hodiny odstáť. Na hummus zvyšné množstvo cícera opláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. V tlakovom hrnci to bude trvať asi 16 minút po natlakovaní, v bežnom takmer hodinu. Cícer scedíme, scedenú tekutinu odložíme.Uvarený cícer dohladka rozmixujemev kuchynskom robote spolu s ostatnými surovinami na hummus a pár lyžicami tekutiny vzniknutej z varenia cícera. Ak treba, dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Z odstátej zmesi na falafel vytvarujeme guľky veľké asi ako stolnotenisové loptičky a vysmažíme ich v oleji vyhriatom na 170 až 180 °C. Ak guľky nedržia pohromade, pridáme viac múky alebo zmes rozmixujeme na jemnejšie. Na jogurtovú zálievku premiešame jogurt, pretlačený cesnak a nasekané čili. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým korením.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Cviklový falafel s hummusom a čili.