Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dostali ste chuť na sladké? S našimi SLIVKOVO-MAKOVÝMI koláčmi sa dostanete do sladkého neba

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, a tak je najvyšší čas si z nich pripraviť aspoň jednu sladkú dobrotu. V kombinácii s aromatickým makom sú neodolateľné, určite vyskúšajte naše recepty.

    Vybrali sme pre vás tieto slivkovo-makové recepty:

    Lekvárový rez s tvarohom

    20 kúskov

    NA CESTO: 250 ml vody ● 125 g masla ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 5 vajec

    NA TVAROHOVÚ PLNKU: 750 g tučného jemného tvarohu ● 250 ml + 2 PL smotany na šľahanie ● 1 ČL mletej vanilky ● 4 až 5 PL práškového cukru ● 8 kusov plátkovej želatíny ● 5 PL mletého bieleho maku

    NA LEKVÁROVÚ PLNKU: 250 g slivkového lekváru ● 2 PL umu ● práškový cukor na posypanie

    Na odpaľované cesto dáme do hrnca vodu, maslo, štipku soli a privedieme do varu. Naraz vsypeme všetku múku a miešame, kým sa cesto nespojí a nezačne sa odpaľovať od dna hrnca, teda bude zanechávať na dne biely povlak. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne zamiešame vajíčka. Dva plechy s rozmermi 30 x 40 cm vyložíme papierom na pečenie alebo poriadne vymažeme maslom. Cesto rozdelíme na plechy, rovnomerne rozotrieme a urobíme na ňom jemné vlnky. Plechy vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút, potom teplotu stiahneme na 180 °C a dopekáme ešte 20 minút. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení na jednom z korpusov jemne popritláčame vzniknuté vlny. To bude spodný korpus. Necháme vychladnúť. Pripravíme náplň. Do studenej vody vložíme plátky želatíny a necháme napučať. Tvaroh vyšľaháme so smotanou, s vanilkou a cukrom na pevné špičky. Vyžmýkanú želatínu vložíme do hrnčeka s dvoma lyžicami smotany a zohrievame, kým sa nerozpustí. Do želatínovej zmesi vmiešame lyžicu tvarohovej hmoty, aby sa vyrovnali teploty, a potom zmes vlejeme k zvyšnej tvarohovej hmote. Pridáme mletý biely mak a dobre rozmiešame. Na prvý plát korpusu rozotrieme slivkový lekvár zmiešaný s umom. Na lekvár rozotrieme tvarohovo-makovú vrstvu a prikryjeme druhým plátom cesta. Jemne pritlačíme a vložíme do chladničky aspoň na dve-tri hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a pokrájame ostrým nožom.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    lekvárový rez s tvarohovo - makovým krémom

    Makový cheesecake

    10 až 12 kúskov

    NA ZÁKLAD: 80 g masla ● 250 g grahamových sušienok

    NA PLNKU: 500 g mascarpone ● 250 g kyslej smotany ● 250 g jemného tvarohu ● 100 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 20 g kukuričného škrobu ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● 5 PL mletého sivého maku

    NA OMÁČKU: 20 ks sliviek ● 2 PL masla ● šťava a kôra z 1 pomaranča ● 1 ČL mletej škorice ● 2 PL slivkového lekváru ● 2 PL krupicového cukru

    Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie. Rozpustené maslo zmiešame s rozmixovanými sušienkami a zmes vo forme dobre utlačíme. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 8 až 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme náplň. Mascarpone, smotanu, tvaroh a cukor vyšľaháme na hladkú zmes. Po jednom zapracujeme vajíčka. Vsypeme škrob, citrónovú kôru, mak a dobre premiešame. Náplň vylejeme na predpečený korpus a vložíme späť do rúry vyhriatej na 175 °C. Na dno rúry položíme plech s horúcou vodou. Pečieme 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom cheesecake vložíme do chladničky a necháme chladiť aspoň tri až štyri hodiny, ideálne však cez noc. Slivky na omáčku rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny, vsypeme ich na panvicu, pridáme maslo a 5 minút opekáme. Vlejeme pomarančovú šťavu, kôru, škoricu, lekvár a cukor podľa chuti. Všetko dobre premiešame a prehrejeme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Cheesecake preložíme na servírovací tanier, navrch navrstvíme slivkovú omáčku a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makový cheesecake so slivkami

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Slivkovo-makové hrebene

    20 kúskov

    NA CESTO: 400 g hladkej múky ● 2 PL práškového cukru ● 250 g masla ● 11 PL vody ● štipka soli ● 250 g jemného hrudkovitého tvarohu ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 žĺtok ● 1 vajce na potretie ● celý mak na posypanie

    NA PLNKU: 240 ml mlieka ● 200 g mletého modrého maku ● 50 g krupicového cukru ● 100 g slivkového lekváru ● 1/2 PL citrónovej kôry

    Na cesto zmiešame všetky suroviny, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke dve hodiny odpočívať, môžeme aj cez noc. Na plnku vlejeme mlieko do hrnca, pridáme mak, cukor a privedieme do varu. Varíme približne 5 minút, kým náplň nezhustne. Odstavíme, pridáme lekvár, citrónovú kôru a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý 3 až 4 mm. Ten rozrežeme približne na rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežeme 6- až 8-krát, ale tak, aby sme neprerezali okraje. Do stredu na rezy dáme poriadnu lyžicu makovej náplne. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme cez náplň. Pritlačíme ich k sebe. Hrebene položíme na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich prehneme, aby sa objavila maková náplň. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celým makom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 až 25 minút a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas odležania: 2 hodiny

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    slivkovo - makové hrebene

    Slivkovo-makový mrežovník

    10 kúskov

    NA CESTO: 320 g hladkej múky ● 40 g mandľovej múky ● 30 g práškového cukru ● 1/2 ČL škorice ● štipka soli ● 180 g masla + na vymazanie formy ● 6 PL ľadovej vody ● 1 vajce + 1 PL mlieka na potretie ● práškový cukor na posypanie

    NA PLNKU: 80 g krupicového cukru ● 150 ml mlieka ● 75 g mletého bieleho maku ● 75 g mletého sivého maku ● 400 g očistených sliviek

    Do misy vsypeme múky, cukor, škoricu, soľ a pridáme maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme na konzistenciu mrveničky. Vlejeme polovicu vody a začneme spracúvať cesto. Vodu pridávame iba dovtedy, kým sa nevytvorí hladké nelepivé cesto. To zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Zatiaľ pripravíme náplň. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom. Keď zovrie, vsypeme mak a necháme 2 minúty prevrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vložíme do formy vymazanej maslom tak, aby okraje cesta jemne pretŕčali. Na dno cesta rozotrieme makovú náplň a navrch nahusto poukladáme slivky. Vyvaľkáme druhú časť cesta, rozrežeme na pásy široké 1,5 cm a poukladáme do mriežky. Okraje cesta k sebe popritláčame a pretŕčajúce cesto orežeme. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 50 až 55 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    slivkovo - makový mrežovník

    Ľahký slivkovo-makový koláč

    12 kúskov

    1 šálka krupicového cukru ● 5 vajec ● 1 šálka repkového alebo slnečnicového oleja ● 1 PL pomarančovej kôry ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 šálka hladkej múky ● 1 šálka polohrubej múky + na vysypanie plechu ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL soli ● 3 až 4 PL mletého hnedého maku ● 300 g sliviek ● práškový cukor na posypanie ● maslo na vymastenie plechu

    Rúru predhrejeme na 175 °C, plech s rozmermi 20 x 30 cm vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Cukor s vajcami vyšľaháme na svetlú hustú penu. Vlejeme olej, pridáme pomarančovú kôru, vanilkový extrakt a opäť šľaháme. Nakoniec vsypeme preosiate múky s práškom do pečiva, so škoricou, soľou a s makom. Jemne zamiešame a vylejeme na plech. Navrch poukladáme nakrájané slivky a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút. Urobíme test špajľou. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    ľahký slivkovo - makový koláč

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.