Reklama

Dostali ste chuť na sladké? S našimi SLIVKOVO-MAKOVÝMI koláčmi sa dostanete do sladkého neba

Reklama

Sezóna sliviek je v plnom prúde, a tak je najvyšší čas si z nich pripraviť aspoň jednu sladkú dobrotu. V kombinácii s aromatickým makom sú neodolateľné, určite vyskúšajte naše recepty.

Vybrali sme pre vás tieto slivkovo-makové recepty:

Lekvárový rez s tvarohom

20 kúskov

NA CESTO: 250 ml vody ● 125 g masla ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 5 vajec

NA TVAROHOVÚ PLNKU: 750 g tučného jemného tvarohu ● 250 ml + 2 PL smotany na šľahanie ● 1 ČL mletej vanilky ● 4 až 5 PL práškového cukru ● 8 kusov plátkovej želatíny ● 5 PL mletého bieleho maku

NA LEKVÁROVÚ PLNKU: 250 g slivkového lekváru ● 2 PL umu ● práškový cukor na posypanie

Na odpaľované cesto dáme do hrnca vodu, maslo, štipku soli a privedieme do varu. Naraz vsypeme všetku múku a miešame, kým sa cesto nespojí a nezačne sa odpaľovať od dna hrnca, teda bude zanechávať na dne biely povlak. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne zamiešame vajíčka. Dva plechy s rozmermi 30 x 40 cm vyložíme papierom na pečenie alebo poriadne vymažeme maslom. Cesto rozdelíme na plechy, rovnomerne rozotrieme a urobíme na ňom jemné vlnky. Plechy vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút, potom teplotu stiahneme na 180 °C a dopekáme ešte 20 minút. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení na jednom z korpusov jemne popritláčame vzniknuté vlny. To bude spodný korpus. Necháme vychladnúť. Pripravíme náplň. Do studenej vody vložíme plátky želatíny a necháme napučať. Tvaroh vyšľaháme so smotanou, s vanilkou a cukrom na pevné špičky. Vyžmýkanú želatínu vložíme do hrnčeka s dvoma lyžicami smotany a zohrievame, kým sa nerozpustí. Do želatínovej zmesi vmiešame lyžicu tvarohovej hmoty, aby sa vyrovnali teploty, a potom zmes vlejeme k zvyšnej tvarohovej hmote. Pridáme mletý biely mak a dobre rozmiešame. Na prvý plát korpusu rozotrieme slivkový lekvár zmiešaný s umom. Na lekvár rozotrieme tvarohovo-makovú vrstvu a prikryjeme druhým plátom cesta. Jemne pritlačíme a vložíme do chladničky aspoň na dve-tri hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a pokrájame ostrým nožom.

Čas prípravy: 40 minút

Čas pečenia: 30 minút

Čas chladenia: 3 hodiny

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

lekvárový rez s tvarohovo - makovým krémom

Makový cheesecake

10 až 12 kúskov

NA ZÁKLAD: 80 g masla ● 250 g grahamových sušienok

NA PLNKU: 500 g mascarpone ● 250 g kyslej smotany ● 250 g jemného tvarohu ● 100 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 20 g kukuričného škrobu ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● 5 PL mletého sivého maku

NA OMÁČKU: 20 ks sliviek ● 2 PL masla ● šťava a kôra z 1 pomaranča ● 1 ČL mletej škorice ● 2 PL slivkového lekváru ● 2 PL krupicového cukru

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie. Rozpustené maslo zmiešame s rozmixovanými sušienkami a zmes vo forme dobre utlačíme. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 8 až 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme náplň. Mascarpone, smotanu, tvaroh a cukor vyšľaháme na hladkú zmes. Po jednom zapracujeme vajíčka. Vsypeme škrob, citrónovú kôru, mak a dobre premiešame. Náplň vylejeme na predpečený korpus a vložíme späť do rúry vyhriatej na 175 °C. Na dno rúry položíme plech s horúcou vodou. Pečieme 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom cheesecake vložíme do chladničky a necháme chladiť aspoň tri až štyri hodiny, ideálne však cez noc. Slivky na omáčku rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny, vsypeme ich na panvicu, pridáme maslo a 5 minút opekáme. Vlejeme pomarančovú šťavu, kôru, škoricu, lekvár a cukor podľa chuti. Všetko dobre premiešame a prehrejeme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Cheesecake preložíme na servírovací tanier, navrch navrstvíme slivkovú omáčku a môžeme podávať.

Čas prípravy: 35 minút

Čas pečenia: 60 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

makový cheesecake so slivkami

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Slivkovo-makové hrebene

20 kúskov

NA CESTO: 400 g hladkej múky ● 2 PL práškového cukru ● 250 g masla ● 11 PL vody ● štipka soli ● 250 g jemného hrudkovitého tvarohu ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 žĺtok ● 1 vajce na potretie ● celý mak na posypanie

NA PLNKU: 240 ml mlieka ● 200 g mletého modrého maku ● 50 g krupicového cukru ● 100 g slivkového lekváru ● 1/2 PL citrónovej kôry

Na cesto zmiešame všetky suroviny, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke dve hodiny odpočívať, môžeme aj cez noc. Na plnku vlejeme mlieko do hrnca, pridáme mak, cukor a privedieme do varu. Varíme približne 5 minút, kým náplň nezhustne. Odstavíme, pridáme lekvár, citrónovú kôru a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý 3 až 4 mm. Ten rozrežeme približne na rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežeme 6- až 8-krát, ale tak, aby sme neprerezali okraje. Do stredu na rezy dáme poriadnu lyžicu makovej náplne. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme cez náplň. Pritlačíme ich k sebe. Hrebene položíme na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich prehneme, aby sa objavila maková náplň. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celým makom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 až 25 minút a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Čas odležania: 2 hodiny

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

slivkovo - makové hrebene

Slivkovo-makový mrežovník

10 kúskov

NA CESTO: 320 g hladkej múky ● 40 g mandľovej múky ● 30 g práškového cukru ● 1/2 ČL škorice ● štipka soli ● 180 g masla + na vymazanie formy ● 6 PL ľadovej vody ● 1 vajce + 1 PL mlieka na potretie ● práškový cukor na posypanie

NA PLNKU: 80 g krupicového cukru ● 150 ml mlieka ● 75 g mletého bieleho maku ● 75 g mletého sivého maku ● 400 g očistených sliviek

Do misy vsypeme múky, cukor, škoricu, soľ a pridáme maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme na konzistenciu mrveničky. Vlejeme polovicu vody a začneme spracúvať cesto. Vodu pridávame iba dovtedy, kým sa nevytvorí hladké nelepivé cesto. To zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Zatiaľ pripravíme náplň. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom. Keď zovrie, vsypeme mak a necháme 2 minúty prevrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vložíme do formy vymazanej maslom tak, aby okraje cesta jemne pretŕčali. Na dno cesta rozotrieme makovú náplň a navrch nahusto poukladáme slivky. Vyvaľkáme druhú časť cesta, rozrežeme na pásy široké 1,5 cm a poukladáme do mriežky. Okraje cesta k sebe popritláčame a pretŕčajúce cesto orežeme. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 50 až 55 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 35 minút

Čas odležania: 1 hodina

Čas pečenia: 55 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

slivkovo - makový mrežovník

Ľahký slivkovo-makový koláč

12 kúskov

1 šálka krupicového cukru ● 5 vajec ● 1 šálka repkového alebo slnečnicového oleja ● 1 PL pomarančovej kôry ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 šálka hladkej múky ● 1 šálka polohrubej múky + na vysypanie plechu ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL soli ● 3 až 4 PL mletého hnedého maku ● 300 g sliviek ● práškový cukor na posypanie ● maslo na vymastenie plechu

Rúru predhrejeme na 175 °C, plech s rozmermi 20 x 30 cm vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Cukor s vajcami vyšľaháme na svetlú hustú penu. Vlejeme olej, pridáme pomarančovú kôru, vanilkový extrakt a opäť šľaháme. Nakoniec vsypeme preosiate múky s práškom do pečiva, so škoricou, soľou a s makom. Jemne zamiešame a vylejeme na plech. Navrch poukladáme nakrájané slivky a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút. Urobíme test špajľou. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

ľahký slivkovo - makový koláč

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.