Reklama

Tieto Vianoce budú MAKOVÉ: Sladké dezerty očaria aj toho najväčšieho rodinného mrzúta! MŇAM

KREHKÉ
MAKOVÉ
KOLÁČIKY

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Na Slovensku je mak veľmi obľúbený, a to hlavne na sviatky. Symbolizuje hojnosť a zdravie, preto neváhajte a upečte svojim drahým jeden z týchto koláčov.

Makové slimáčiky

25 kúskov

NA CESTO: 100 g masla izbovej teploty ● 150 g hrudkovitého tvarohu ● 1 vajce ● 1/2 ČL mletej vanilky ● štipka soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 230 g hladkej celozrnnej múky

NA PLNKU: 100 g celého maku ● 2 PL medu ● 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry ● štipka mletých klinčekov

Na cesto dáme do misy maslo, tvaroh a dobre vymiešame. Zapracujeme vajce, vanilku, soľ a prášok do pečiva. Nakoniec vsypeme preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme ho v chladničke aspoň hodinu. Mak uvaríme v troche horúcej vody, scedíme ho a dáme do mixéra. Pridáme med, citrónovú kôru, mleté klinčeky a dobre rozmixujeme. Necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne ho natrieme makovou náplňou a z dlhších strán zrolujeme cesto k sebe. Následne závin rozkrájame na plátky široké približne 1,5 cm. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme približne 20 minút. Necháme vychladnúť na plechu.

Čas prípravy: 35 minút

Čas chladenia: 60 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: Laura Witteková

MAKOVÉ SLIMÁČIKY

Makové tartaletky

8 kúskov

NA CESTO: 190 g masla izbovej teploty ● 120 g práškového cukru ● 75 g vajec (2 vajcia) ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 320 g hladkej múky ● 40 g mandľovej múky ● štipka zázvoru ● štipka škorice ● štipka soli

NA MAKOVÝ KRÉM: 150 ml mlieka ● 150 g mletého maku ● 2 žĺtky ● 100 g práškového cukru ● 250 g masla ● 2 PL umu ● 1 PL citrónovej šťavy

NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie 40 % ● celý mak

Do misy dáme maslo s cukrom a dobre vyšľaháme. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a dobre ich zapracujeme. Vsypeme preosiate múky, zázvor, škoricu, soľ a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na dve hodiny do chladničky. Cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou približne 3 mm a vykrajujeme kolieska o niečo väčšie, ako sú formičky na tartaletky. Cesto do formičiek jemne utlačíme a tartaletky vložíme do mrazničky na 30 minút. Medzitým necháme rúru vyhriať na 180 °C. Do každej tartaletky vložíme papier na pečenie a vsypeme fazule, ktoré cesto zaťažia. Pečieme 15 minút, potom fazule aj s papierom odstránime a dopekáme ešte ďalších 5 až 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Následne ostrým nožom zrežeme pretŕčajúce okraje. Pripravíme makový krém. Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a 2 minúty varíme. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. V ohňovzdornej mise položenej nad hrncom s vriacou vodou vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom na svetlú penu. Žĺtky zakryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, a necháme vychladnúť. Následne zmiešame s makom. Do misy dáme maslo izbovej teploty, pridáme makovo-žĺtkovú zmes a vyšľaháme. Nakoniec zamiešame um a citrónovú šťavu. Krémom naplníme tartaletky a vložíme aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým vyšľaháme smotanu, preložíme ju do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme. Jemne posypeme celým makom.

Čas prípravy: 50 minút

Čas chladenia: 2 hodiny

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Laura Witteková

MAKOVÉ TARTALETKY

Kysnutá baba s marcipánom

15 kúskov

NA CESTO: 20 g čerstvého droždia ● 250 ml mlieka ● 30 g krupicového cukru ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 100 g masla izbovej teploty + na potretie formy

NA PLNKU: 100 ml mlieka ● 180 g mletého maku ● 50 g práškového cukru ● 1 PL slivkového lekváru ● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL škorice ● štipka mletých klinčekov ● 1 balenie marcipánu ● 1 vajce na potretie

V miske zmiešame droždie, vlažné mlieko, cukor, lyžicu múky a necháme vzísť kvások. Do veľkej misy vsypeme múku, pridáme kvások, soľ a premiešame. Postupne primiešavame maslo izbovej teploty. Vypracujeme hladké pružné cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 45 až 60 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Formu na chlebík vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Kým cesto kysne, pripravíme náplň. Zohrejeme mlieko s cukrom pod bod varu. Pridáme mak, lyžicu slivkového lekváru, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu, klinčeky, zamiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na rovnomerný obdĺžnik. Cesto potrieme makovou náplňou. Na ňu nastrúhame marcipán a zrolujeme do závinu. Cez stred ho rozkrojíme, aby vznikli dva copy. Tie prekladaním jedného cez druhý zapletieme a vložíme do pripravenej formy. Opäť necháme kysnúť aspoň 30 minút. Povrch potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 35 až 40 minút. Upečenú babu necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Potom nakrájame a dáme si ku kávičke.

Čas prípravy: 40 minút

Čas kysnutia: 60 minút

Čas pečenia: 40 minút

Krehké makové koláčiky

20 kúskov

NA CESTO: 270 g hladkej múky ● 30 g práškového cukru + na posypanie ● 200 g studeného masla ● 2 žĺtky ● 1 PL kyslej smotany

NA MAKOVÚ PLNKU: 200 g mletého maku ● 400 ml mlieka ● 3 až 4 PL krupicového cukru ● 60 až 80 g mletých piškót ● citrónová kôra z 1 citróna ● 1 PL umu ● za hrsť hrozienok

Najprv si pripravíme makovú náplň, aby vychladla. Do hrnca vlejeme mlieko a privedieme do varu. Do mlieka vsypeme mak, cukor a minútu povaríme. Odstavíme, pridáme mleté piškóty, nastrúhanú citrónovú kôru, um, hrozienka a dobre premiešame. Piškóty pridávame po častiach, aby vznikla hustejšia hmota. Necháme vychladnúť. Do mixéra vsypeme múku, cukor, studené maslo nakrájané na kocky a premixujeme na konzistenciu mrveničky. Pridáme žĺtky, kyslú smotanu a znova premixujeme. Cesto vyberieme a zabalíme do fólie. Vložíme do chladničky a necháme 30 až 60 minút odpočívať v chladničke. Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska o niečo väčšie, ako sú formičky na mafiny. Povkladáme ich do vymastených formičiek a naplníme makovou náplňou. Zvyšné cesto vyvaľkáme, povykrajujeme kolieska a v strede vykrojíme kvietok alebo hviezdičku. Tieto kolieska položíme na makovú náplň a jemne pritlačíme. Koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme približne 20 minút, aby bol povrch pekne zlatý. Necháme vychladnúť a nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 35 minút

Čas chladenia: 1 hodina

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: Laura Witteková

KREHKÉ MAKOVÉ KOLÁČIKY