Hľadáte rýchly a chutný recept pre ŠIBAČOV? Určite vyskúšajte cuketové koláčiky s AJVAROM
3. 4. 2023, 13:29 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:15)

Zdroj: Shutterstock
Veľká noc nám klope na dvere, a tak je najvyšší čas vymyslieť, čím návštevníkov pohostíte tento rok. O chutné chvíle pri veľkonočnom stole sa postará chutný ajvar od PODRAVKY.
Priamo z Balkánu
Tradičnú zeleninovú pochúťku ste si isto stihli obľúbiť počas letnej dovolenky na Balkánskom polostrove. Podáva sa ako príloha k mäsu a jej receptúra sa dedí z generácie na generáciu. Teraz už nemusíte cestovať tak ďaleko. AJVAR od PODRAVKY sa vyrába výhradne v chorvátskej továrni Kalnik, a to už do troch hodín po zbere paprík a len jedenkrát ročne. Jeho čerstvá a autentická chuť je tak zaručená.
Zdroj: Podravka
Ajvar
Všestranný pomocník
Predovšetkým pri príprave pohostenia pre šibačov isto využijete jeho výnimočnú chuť. Podávať ho môžete ako prílohu k údenej šunke alebo ku grilovanému mäsu, ale výborne sa hodí aj ako nátierka na pečivo, náplň do sendvičov či na dochutenie varených jedál. Fantázii sa medze nekladú a rozhodne by bolo škoda nevychutnať túto dobrotu naplno už tieto sviatky.
Zdroj: Podravka
AJVAR PIKANT 350 g
Zdroj: Podravka
AJVAR JEMNÝ 350 g
Zapekané cuketové koláčiky s ajvarom
9 kúskov
1 balenie lístkového cesta ● 2 PL ajvaru jemného od Podravky ● 1 cuketa ● 150 g syra feta ● 1/2 cibule ● 200 g kyslej smotany ● 20 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Pripravíme si rozvaľkané lístkové cesto a narežeme ho na štvorce tak, aby sme nimi mohli vystlať celé mafinové formičky. Pripravené cesto vložíme do formičiek a zaťažíme strukovinou. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. Cuketu narežeme na plátky, osolíme a dáme bokom. V mise zmiešame obe smotany, ajvar jemný, syr feta a opraženú cibuľku. Osolíme a okoreníme podľa chuti, odložíme do chladničky. Cuketu osušíme papierovou utierkou a zvinieme do špirály. Ak cuketa nejde poriadne stočiť, treba ju narezať na ešte tenšie plátky. Predpečené cesto vyklopíme z formičiek a naplníme ho ajvarovo-syrovou zmesou asi do polovice. Navrch položíme cuketovú špirálu a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 °C ďalších 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Podravka
Zapekané cuketové koláčiky s ajvarom