Cukrový hrášok je dobrota: Vyskúšajte tieto recepty! Isto sa po nich len tak zapráši... MŇAM
10. 6. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Zelený hrášok milujeme. Či už len tak chrumkať priamo zo struku, alebo ako hlavnú prílohu v našich receptoch. Určite vyskúšajte!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto hráškové recepty:
- Hráškovo-pórová polievka
- Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom
- Pastierky koláč s batátami
- Kurací one pot s hráškom
- Hrášková slaná tarta
Anketa
Máte radi hrášok v receptoch?
Hlasovanie bolo ukončené
Hráškovo-pórová polievka
4 porcie
1 strúčik cesnaku ● 500 g póru ● 2 PL olivového oleja ● 800 ml zeleninového vývaru ● 300 g hrášku ● 75 g syra Scamoza (údený taliansky syr) ● 3 plátky chleba ● soľ ● čierne korenie ● 4 vetvičky majoránu ● 1 PL citrónovej šťavy
Cesnak ošúpeme a nasekáme. Pór očistíme a nakrájame nahrubo. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme cesnak a pór a asi 5 minút dusíme. Pridáme hrášok a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a pod pokrievkou varíme asi 10 minút. Medzičasom nastrúhame syr, chlieb nakrájame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme syrom a dochutíme soľou a korením. Pečieme pod grilom asi 4 minúty dozlatista. Do polievky pridáme lístky majoránu a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s pečeným chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Hráškovo-pórová polievka
Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom
4 porcie
štipka soli ● 50 g masla ● štipka cukru ● 150 g hladkej múky ● 4 vajcia ● 1 ČL práškového cukru
NA PLNKU: 1 konzerva hrášku ● 1 citrón ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● hrsť mäty ● hrsť žeruchy ● 3 PL smotanového syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 balenie údeného lososa
Na veterníčky dáme do hrnca 250 ml vody, soľ, maslo a cukor. Privedieme do varu a vmiešame múku. Miešame, kým sa múka nespojí a neoddeľuje od stien hrnca. Cesto dáme do misy a po jednom zapracujeme vajcia. Necháme trocha vychladnúť a zapracujeme prášok do pečiva. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame veterníčky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku zlejeme hrášok, vytlačíme šťavu z citróna a bylinky nasekáme. Bylinky vymiešame so smotanovým syrom a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a korením. Veterníčky prekrojíme a naplníme krémom a lososom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Pastierky koláč s batátami
6 porcií
800 g batátov ● soľ ● 2 mrkvy ● 1 cibuľa ● 1 PL oleja ● 800 g mletého hovädzieho mäsa ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 vetvičky tymianu ● 100 g hrášku ● 150 ml zeleninového vývaru ● worcesterská omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie ● 125 ml mlieka ● 20 g masla ● muškátový oriešok ● 100 g syru čedar
Batáty ošúpeme, nakrájame a varíme v osolenej vode asi 20 minút. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nesekáme. Na panvici rozhorúčime olej, pridáme mäso a opekáme dochrumkava. Pridáme mrkvu a cibuľu a asi 2 minútky spolu opekáme. Zamiešame paradajkový pretlak, hrášok, tymián a zalejeme vývarom. Dochutíme worcesterskou omáčkou, soľou a korením a dusíme asi 15 minút, kým sa omáčka zľahka nezvarí. Uvarené batáty zlejeme, rozpučíme a zriedime s mliekom pomocou metličky. Vmiešame maslo a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zapracujeme polovicu syra. Do zapekacej formy nanesieme mäsovú zmes a prekryjeme batátovým pyré. Posypeme zvyškom syra a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút dozlatista.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 + 20 minút minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Pastierky koláč s batátami
Kurací one pot s hráškom
4 porcie
2 veľké zemiaky ● 1 a 1/2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 kuracie stehná ● 3 kuracie stehná ( rozdelené na horné a dolné) ● 3/4 ČL oregana ● 2 PL hladkej múky ● 360 ml kuracieho vývaru ● 120 ml bieleho suchého vína ● 160 g hrášku ● 1 PL limetovej šťavy ● 2 PL petržlenovej vňate
Rúru predhrejeme na 220 °C. Zemiaky umyjeme a podľa potreby nakrájame. Zmiešame s olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme do zapekacej misy. Pečieme asi 35 minút. Šalotku a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na panvici vhodnej do rúry sprudka opečieme kuracie mäso. Vyberieme, prebytočný tuk odstránime a na zvyšku opečieme šalotku. Pridáme cesnak a oregáno a krátko opečieme. Posypeme múkou a zamiešame. Vlejeme vývar a biele víno a premiešame. Vložíme späť mäso a dáme piecť do rúry až kým sa mäso neprepečie. Keď je mäso hotové pridáme hrášok, zemiaky, limetovú šťavu a dochutíme soľou a korením. Chvíľu spolu zapečieme a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Kurací one pot
Anketa
Aký je váš obľúbený spôsob použitia hrášku v receptoch?
Hlasovanie bolo ukončené
Hrášková slaná tarta
8 kúskov
1 lístkové cesto ● 200 g smotanového syra ● 200 g hrášku ● 2 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie
Hrášok krátko povaríme vo vode, potom ho zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Rozmixujeme na pyré. Môžme pridať trocha vody, aby sa lepšie rozmixoval. Pridáme vajcia, smotanový syr, soľ a korenie a dobre premiešame. Tartovú formu vytrieme maslom, vyložíme lístkovým cestom a dno popicháme vidličkou. Do formy na cesto nalejeme hráškovú zmes, pričom môžeme pridať aj niekoľko nerozmixovanych zrniek hrášku. Pečieme asi 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Hrášková slaná tarta
Nezmeškajte žiadnu horúcu novinku!
Klebetíme o mužoch, radíme v móde a zdraví a prinášame príbehy, ktoré vás nabijú energiou. Stačí kliknúť a prihlásiť sa do nášho newslettra!