Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Cukrový hrášok je dobrota: Vyskúšajte tieto recepty! Isto sa po nich len tak zapráši... MŇAM

Kurací one pot

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zelený hrášok milujeme. Či už len tak chrumkať priamo zo struku, alebo ako hlavnú prílohu v našich receptoch. Určite vyskúšajte!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý recept: Rybie filé a s hráškovým pyré ako z reštaurácie!

    Vybrali sme pre vás tieto hráškové recepty:

    • Hráškovo-pórová polievka
    • Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom
    • Pastierky koláč s batátami
    • Kurací one pot s hráškom
    • Hrášková slaná tarta

    Anketa

    Máte radi hrášok v receptoch?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Hráškovo-pórová polievka

    4 porcie

    1 strúčik cesnaku ● 500 g póru ● 2 PL olivového oleja ● 800 ml zeleninového vývaru ● 300 g hrášku ● 75 g syra Scamoza (údený taliansky syr) ● 3 plátky chleba ● soľ ● čierne korenie ● 4 vetvičky majoránu ● 1 PL citrónovej šťavy

    Cesnak ošúpeme a nasekáme. Pór očistíme a nakrájame nahrubo. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme cesnak a pór a asi 5 minút dusíme. Pridáme hrášok a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a pod pokrievkou varíme asi 10 minút. Medzičasom nastrúhame syr, chlieb nakrájame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme syrom a dochutíme soľou a korením. Pečieme pod grilom asi 4 minúty dozlatista. Do polievky pridáme lístky majoránu a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s pečeným chlebom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hráškovo-pórová polievka

    Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom

    4 porcie

    štipka soli ● 50 g masla ● štipka cukru ● 150 g hladkej múky ● 4 vajcia ● 1 ČL práškového cukru

    NA PLNKU: 1 konzerva hrášku ● 1 citrón ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● hrsť mäty ● hrsť žeruchy ● 3 PL smotanového syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 balenie údeného lososa

    Na veterníčky dáme do hrnca 250 ml vody, soľ, maslo a cukor. Privedieme do varu a vmiešame múku. Miešame, kým sa múka nespojí a neoddeľuje od stien hrnca. Cesto dáme do misy a po jednom zapracujeme vajcia. Necháme trocha vychladnúť a zapracujeme prášok do pečiva. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame veterníčky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku zlejeme hrášok, vytlačíme šťavu z citróna a bylinky nasekáme. Bylinky vymiešame so smotanovým syrom a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a korením. Veterníčky prekrojíme a naplníme krémom a lososom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Veterníčky s hráškovou nátierkou a lososom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Pastierky koláč s batátami

    6 porcií

    800 g batátov ● soľ ● 2 mrkvy ● 1 cibuľa ● 1 PL oleja ● 800 g mletého hovädzieho mäsa ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 vetvičky tymianu ● 100 g hrášku ● 150 ml zeleninového vývaru ● worcesterská omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie ● 125 ml mlieka ● 20 g masla ● muškátový oriešok ● 100 g syru čedar

    Batáty ošúpeme, nakrájame a varíme v osolenej vode asi 20 minút. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nesekáme. Na panvici rozhorúčime olej, pridáme mäso a opekáme dochrumkava. Pridáme mrkvu a cibuľu a asi 2 minútky spolu opekáme. Zamiešame paradajkový pretlak, hrášok, tymián a zalejeme vývarom. Dochutíme worcesterskou omáčkou, soľou a korením a dusíme asi 15 minút, kým sa omáčka zľahka nezvarí. Uvarené batáty zlejeme, rozpučíme a zriedime s mliekom pomocou metličky. Vmiešame maslo a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zapracujeme polovicu syra. Do zapekacej formy nanesieme mäsovú zmes a prekryjeme batátovým pyré. Posypeme zvyškom syra a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 20 + 20 minút minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pastierky koláč s batátami

    Kurací one pot s hráškom

    4 porcie

    2 veľké zemiaky ● 1 a 1/2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 kuracie stehná ● 3 kuracie stehná ( rozdelené na horné a dolné) ● 3/4 ČL oregana ● 2 PL hladkej múky ● 360 ml kuracieho vývaru ● 120 ml bieleho suchého vína ● 160 g hrášku ● 1 PL limetovej šťavy ● 2 PL petržlenovej vňate

    Rúru predhrejeme na 220 °C. Zemiaky umyjeme a podľa potreby nakrájame. Zmiešame s olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme do zapekacej misy. Pečieme asi 35 minút. Šalotku a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na panvici vhodnej do rúry sprudka opečieme kuracie mäso. Vyberieme, prebytočný tuk odstránime a na zvyšku opečieme šalotku. Pridáme cesnak a oregáno a krátko opečieme. Posypeme múkou a zamiešame. Vlejeme vývar a biele víno a premiešame. Vložíme späť mäso a dáme piecť do rúry až kým sa mäso neprepečie. Keď je mäso hotové pridáme hrášok, zemiaky, limetovú šťavu a dochutíme soľou a korením. Chvíľu spolu zapečieme a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kurací one pot

    Anketa

    Aký je váš obľúbený spôsob použitia hrášku v receptoch?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Hrášková slaná tarta

    8 kúskov

    1 lístkové cesto ● 200 g smotanového syra ● 200 g hrášku ● 2 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie

    Hrášok krátko povaríme vo vode, potom ho zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Rozmixujeme na pyré. Môžme pridať trocha vody, aby sa lepšie rozmixoval. Pridáme vajcia, smotanový syr, soľ a korenie a dobre premiešame. Tartovú formu vytrieme maslom, vyložíme lístkovým cestom a dno popicháme vidličkou. Do formy na cesto nalejeme hráškovú zmes, pričom môžeme pridať aj niekoľko nerozmixovanych zrniek hrášku. Pečieme asi 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hrášková slaná tarta

    Nezmeškajte žiadnu horúcu novinku!

    Klebetíme o mužoch, radíme v móde a zdraví a prinášame príbehy, ktoré vás nabijú energiou. Stačí kliknúť a prihlásiť sa do nášho newslettra!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.