Lepšie CUPCAKY ste nejedli! S tonka fazuľkou či nutellou je to nebíčko v papuľke!
18. 6. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková
Mafiny sú obľúbeným koláčom, ktorý je hotový raz dva. No keď ich naplníte a ozdobíte sladkým krémom je to dobrota, ktorej sa máločo vyrovná.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto krásne cupcaky:
- VANILKOVÉ CUPCAKY S JAHODAMI
- TONKA CUPCAKY S MALINOVÝM KRÉMOM
- CUPCAKY S NUTELOU
- MANDĽOVÉ CUPCAKY S ČUČORIEDKOVÝM KRÉMOM
- ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKY S ČERNICAMI
VANILKOVÉ CUPCAKY S JAHODAMI
12 kúskov
NA CUPCAKY: 115 g masla ● 120 g krupicového cukru ● 2 vajcia ● 1/2 ČL mletej vanilky ● kôra z 1 biocitróna ● 120 ml cmaru ● 165 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva
NA JAHODOVÚ PLNKU: 10 až 13 jahôd ● 1 PL kryštálového cukru
NA VANILKOVÝ KRÉM: 250 g mascarpone ● 100 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty
Rúru predhrejeme na 175 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V miske vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom, kým nevznikne jemná nadýchaná pena. Po jednom zašľaháme vajíčka. Pridáme vanilku, citrónovú kôru, cmar a premiešame. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a zmes rozdelíme do košíčkov tak, aby sme ich naplnili do dvoch tretín. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 až 25 minút. Necháme úplne vychladnúť. Jahody nakrájame na malé kúsky, posypeme cukrom, premiešame a necháme 10 minút postáť, aby pustili šťavu. Vyšľaháme mascarpone so smotanou, s cukrom a vanilkovou pastou. Krém preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a na každý koláčik po okraji nastriekajte krém do tvaru kruhu. Do stredu, kde nie je krém, vložíme jahody a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Laura Witteková
Vanilkové cupcaky s jahodami.
Newsletter Nového Času pre ženy
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!
TONKA CUPCAKY S MALINOVÝM KRÉMOM
12 kúskov
NA CUPCAKY: 150 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 115 g masla ● 120 g krupicového cukru ● 8 g tonka cukru ● 2 vajcia L ● 60 ml plnotučného mlieka
NA MALINOVÝ KRÉM: 150 g malín ● 3 PL kryštálového cukru ● 1/4 ČL kukuričného škrobu ● 115 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL malinového pyré
V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľaháme maslo izbovej teploty s krupicovým aj tonka cukrom na svetlú penu. Po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec pridáme mlieko a suché suroviny. Zmes rozdelíme do papierových košíčkov, ktoré sme umiestnili do formy na mafiny. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 18 až 20 minút. Urobíme test špajľou. Cupcaky necháme vychladnúť. Na prípravu krému rozmixujeme maliny s cukrom dohladka. Prepasírujeme, aby sme odstránili semiačka. Oddelíme polovicu zmesi, pridáme do nej škrob, privedieme do varu, minútu varíme a odstavíme. Necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na svetlú penu a rozdelíme ju na dve časti. Jednu necháme čistú a do druhej zašľaháme druhú polovicu malinovej šťavy. Každý krém premiestníme do jedného cukrárskeho vrecka a oba vložíme do väčšieho vrecka s ozdobnou špičkou. Do stredu každého koláčika urobíme jamku a naplníme ju malinovou zmesou, ktorú sme varili so škrobom. Povrch ozdobíme krémom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
tonka cupcaky s malinovým krémom
Anketa
Už ste piekli doma cupcaky?
CUPCAKY S NUTELOU
12 kúskov
NA CUPCAKY: 60 g masla ● 130 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 60 ml slnečnicového oleja ● 113 g kyslej smotany ● 80 ml mlieka ● 175 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/4 ČL soli
NA PLNKU: 100 g nutely + na ozdobenie
NA NUTELOVÝ KRÉM: 200 g krupicového cukru ● 60 ml vody ● 2 vajcia ● 230 g masla ● 145 g nutely ● 1 ČL vanilkového extraktu ● hrsť lieskových orieškov
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Maslo izbovej teploty s cukrom vyšľaháme, pridáme vajíčko, vanilkový extrakt, olej, kyslú smotanu, mlieko a zamiešame. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva aj so soľou a zapracujem tak, aby vznikla hladká hmota. Košíčky naplníme do dvoch tretín a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 15 až 18 minút. Necháme vychladnúť. Pripravíme krém. Cukor a vodu varíme, kým sa úplne nerozpustí a nebude mať teplotu 116 °C. V mise vyšľaháme vajcia na svetlú penu a postupne, pomaly za stáleho šľahania prilievame cukrový sirup. Necháme šľahať približne 5 minút, aby zmes vychladla. Po lyžiciach zapracujeme maslo izbovej teploty, aby sa všetko spojilo. Nakoniec zašľaháme nutelu a vanilkový extrakt. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou. Do vychladnutých koláčikov urobíme v strede otvor a ten naplníme nutelou, ktorú sme si preložili do cukrárskeho vrecka. Navrch nastriekame krém, následne koláčiky otočíme hore dnom a jemne položíme na podložku vyloženú papierom na pečenie. Vďaka tomu sa vytvorí rovná plôška z krému na ďalšie zdobenie. Cupcaky vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Nakoniec koláčiky preložíme na servírovací tanier, ozdobíme nutelou a nasekanými lieskovými orieškami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 18 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
cupcaky s nutelou
MANDĽOVÉ CUPCAKY S ČUČORIEDKOVÝM KRÉMOM
12 kúskov
NA CUPCAKY: 75 g masla ● 75 g kokosového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 vajcia ● 75 ml mlieka ● 120 g špaldovej múky ● 30 g mletých mandlí ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 štipka soli
NA ČUČORIEDKOVÝ KRÉM: 200 ml čučoriedkovej šťavy ● 30 g vanilkového pudingového prášku ● 1 ČL trstinového cukru ● 150 g masla
Rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme mlieko, preosiatu múku, mandle, prášok do pečiva, štipku soli a premiešame. Košíčky naplníme do dvoch tretín a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 20 až 22 minút. Koláčiky necháme úplne vychladnúť. Na krém zmiešame v miske 50 ml čučoriedkovej šťavy s pudingovým práškom. Zvyšnú šťavu vlejeme do hrnca. Pridáme cukor a zohrievame do bodu varu. Teraz pridáme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme puding. Puding preložíme do misky, prikryjeme ho potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu, a necháme vychladnúť. Keď puding úplne vychladne, prešľaháme ho, aby sme predišli hrudkám v kréme. Maslo izbovej teploty vyšľaháme dokrémova, po lyžiciach pridávame puding a vždy dobre zapracujeme. Nadýchaný krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Krémom ozdobíme vychladnuté koláčiky a môžeme podávať.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
Mandľové cupcaky s čučoriedkovým krémom.
ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKY S ČERNICAMI
12 kúskov
NA CUPCAKY: 60 g masla ● 115 g krupicového cukru ● 1 PL medu ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● 1 ČL mletej vanilky ● 120 ml plnotučného mlieka ● 60 g kyslej smotany ● 125 g hladkej múky ● 25 g kakaa holandského typu ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 1 ČL instantnej kávy v prášku ● 12 černíc
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 85 g čokolády 54 % ● 115 g masla ● 130 g práškového cukru ● 15 g kakaa holandského typu ● 30 ml smotany na šľahanie ● 12 černíc na ozdobenie
Do misy dáme maslo izbovej teploty s cukrom a medom. Všetko vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, vanilku a prešľaháme. Vlejeme mlieko, smotanu a zapracujeme. Teraz vsypeme preosiatu múku s kakaom, práškom do pečiva, so sódou bikarbónou, soľou a s kávou. Všetko jemne premiešame a zmesou naplníme papierové košíčky, ktoré sme umiestnili do formy na mafiny. Do stredu každého koláčika vtlačíme jednu černicu. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 18 až 20 minút. Necháme vychladnúť. Nad parou rozpustíme čokoládu, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme vychladnutú čokoládu a dobre zašľaháme. Za stáleho šľahania na nižšej rýchlosti po lyžiciach pridávame preosiate kakao s práškovým cukrom. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme, kým krém nebude nadýchaný. Bude to trvať 1 až 2 minúty. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme ním povrch vychladnutých koláčikov. Na každý cupcake pridáme čerstvú černicu a jedlý kvietok.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
Čokoládové cupcaky s černicami.