Jedli ste už MELÓNOVÚ POLIEVKU? Nie? Tak to musíte napraviť! Toto letné MENU si získa každého!
3. 8. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Shutterstock
Leto je okrem slniečka a vody aj časom objavovania nových chutí. Preto sme pre vás vyskladali toto ľahké menu, ktoré absolútne očarí svojou farebnosťou aj kombináciou chutí...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCPZ
Krémová tekvica s hubami
2 porcie
1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 300 g tekvice hokaido ● 200 g hnedých šampiňónov ● 80 g ryže ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL datľového sirupu ● 100 ml smotany na šľahanie ● 3 PL vody ● 2 ČL sójovej omáčky ● 1 ČL korenia sambal oelek ● petržlenová vňať na posypanie
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Tekvicu rozpolíme, vyškrabeme jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Huby očistíme a nakrájame. Ryžu uvaríme podľa návodu. V hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme tekvicu a asi 6 minút opekáme. Zamiešame huby, cibuľu aj cesnak a opekáme ďalej. Osolíme, okoreníme a pridáme trocha datľového sirupu. Vlejeme smotanu, vodu aj sójovú omáčku. Zamiešame korenie sambal oelek a varíme spolu asi 2 minúty. Podľa potreby dochutíme. Zamiešame ryžu a podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Krémová tekvica s hubami
Melónová polievka s paradajkami
4 porcie
1 kg červeného melóna ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 1 citrón ● morská soľ ● zelené korenie ● 3 až 4 vetvičky bazalky ● 4 PL jogurtu
Melón rozpolíme, vyberieme dužinu a odstránime jadierka. Rozmixujeme. Pridáme paradajky a zamiešame. Citrón umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a asi polovicu kôry nastrúhame. Z citróna vytlačíme šťavu. Pridáme do polievky spolu so soľou a korením. Naložíme do misiek alebo tanierov a podávame posypané bazalkou a s lyžicou jogurtu, prípadne s nakrájanou čerstvou zeleninou.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Melónová polievka s paradajkami
Tuniaková nátierka s jogurtom
4 porcie
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave ● 1 paprika ● 1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 5 PL bieleho jogurtu ● soľ ● mleté čierne korenie ● oregano ● asi 1/2 zväzku pažítky
Tuniaka zlejeme a mäso nadrobíme vidličkou. Zmiešame s jogurtom. Papriku nakrájame nadrobno, rovnako aj ošúpanú cibuľu. Pažítku nasekáme. Papriku, cibuľu, prelisovaný cesnak a pažítku zamiešame do nátierky. Dochutíme soľou, korením aj oreganom.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Tuniaková nátierka s jogurtom
Citrónové mafiny s černicami
12 kúskov
260 g mletých ovsených vločiek ● 160 g mletých mandlí ● 200 g špaldovej múky ● 4 ČL prášku do pečiva ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 100 g cukru z kokosových kvetov ● 2 citróny ● 360 ml kefíru ● 4 vajcia ● 140 g kokosového oleja
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame vločky, mandle, múku aj prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Zapracujeme cukor z kokosových kvetov. Citróny umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a nastrúhame kôru. Z jedného vytlačíme šťavu a zmiešame ju s kefírom, citrónovou kôrou, vajcami a tekutým kokosovým olejom. Pridáme k suchým prísadám a opatrne zapracujeme černice. Cesto nanesieme do košíčkov a pečieme asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Citrónové mafiny s černicami