Jedli ste už VIANOČNÚ FAZUĽOVÚ POLIEVKU? Tento trenčiansky poklad musíte ochutnať!
19. 12. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Tajná ingrediencia je...

Zdroj: Canva NCpZ
Fazuľová polievka s kvakou
6 až 8 porcií
400 g veľkej strakatej fazule ● 1 cibuľa ● 3 celé strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● 400 g údeného mäsa (nakrájaného na veľké kusy) ● 4 menšie kvaky alebo kaleráby ● 1 strúčik cesnaku (prelisovaného) ● ocot ● cukor ● soľ ● mleté čierne korenie
Fazuľu namočíme do osolenej studenej vody a necháme cez noc, alebo aj dlhšie, úplne napučať. Suchú a nenapučanú fazuľu odstránime. Zvyšok scedíme, prepláchneme a vložíme do hrnca spolu s polovicami cibule, celými očistenými strúčikmi cesnaku, bobkovým listom a kusmi údeného mäsa. Zalejeme vodou a varíme domäkka. Asi 10 minút pred dokončením pridáme ošúpanú a nakrájanú kvaku alebo kaleráb. Bobkové listy a údené mäso z polievky vyberieme, časť fazule aj s tekutinou pomixujeme na krém a vrátime do polievky. Dochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku, octom, cukrom, soľou, mletým korením a podávame s uvarenou kvakou alebo kalerábom a s nakrájaným údeným mäsom.
Čas namáčania: 16 hodín
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 90 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Krémová fazuľová polievka na Vianoce.

Zdroj: Canva NCpZ