JESENNÉ MENU iba pre vás: Jablková kaša, hubová polievka, pečená zelenina a ten DEZERT...MŇAM
11. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Shutterstock
Vyskladali sme pre vás dokonalé voňavé menu na tieto pochmúrne jesene dni. Zaručene vám dvihne náladu...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NČpŽ
RAŇAJKY
Pečená jablková kaša s orechmi
4 porcie
40 g masla ● 2 vajcia ● 600 ml mlieka ● 100 g javorového sirupu ● 2 ČL vanilkovej pasty ● 3 ČL škorice ● 1/2 ČL muškátového orieška ● 1/2 ČL zázvoru ● 1/4 ČL soli ● 200 g zrnitých ovsených vločiek ● 20 g jemných ovsených vločiek ● 1 ČL prášku do pečiva ● 4 kyslejšie jablká ● 90 g sekaných orechov
Jablká umyjeme, rozštvrtíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na menšie kúsky. V mise zmiešame rozpustené maslo, vajcia, mlieko, javorový sirup, vanilkovú pastu, koreniny, soľ a prášok do pečiva. Vmiešame ovsené vločky, ako aj jablká a orechy a nanesieme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 170 °C asi 50 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Pečená jablková kaša s orechmi
POLIEVKA
Vegánska šampiňónová
2 porcie
1 a 1/2 PL rastlinného oleja ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 450 g čerstvých šampiňónov ● 2 PL čerstvého estragónu ● 1 PL čerstvého tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 80 ml bieleho vína ● 600 ml zeleninového vývaru ● 180 ml vegánskej smotany ● 3 až 4 PL škrobovej múčky ● 6 PL vody ● citrónová šťava a petržlenová vňať na podávanie
V hrnci rozpálime olej, pridáme nasekanú cibuľu a asi 3 minúty opekáme. Vmiešame nasekaný cesnak a očistené a nakrájané huby a opekáme, kým huby neozlatnú. Pridáme estragón, tymian, soľ a čierne korenie a zalejeme vínom a vývarom. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút. Vmiešame smotanu. V miske vymiešame škrobovú múčku s vodou na kašu a zamiešame do polievky. Ešte pár minút povaríme a môžeme podávať pokvapkané citrónovou šťavou a posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Vegánska šampiňónová polievka
HLAVNÉ JEDLO
Tekvicová pečená zelenina
4 porcie
2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 tekvice hokaido ● 1 červená paprika ● 1 cukina ● 250 g húb portobello ● 250 g zemiakov ● 2 mrkvy ● 2 PL olivového oleja ● 1 až 2 vetvičky rozmarínu, 1 ČL sušeného majoránu ● 2 PL balzamového octu ● soľ ● mleté čierne korenie
Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a opekáme dosklovita. Vmiešame zeleninu, krátko opečieme a nasypeme na plech. Pridáme rozmarín, posypeme majoránom, osolíme, okoreníme a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút, aby bola zelenina prepečená a zvonka chrumkavá.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Tekvicová pečená zelenina
NIEČO SLADKÉ
Nepečené orechové brownies
20 kúskov
250 g datlí ● 200 g mletých lieskovcov ● 100 g mletých vlašských orechov ● 1 ČL škorice ● 1 ČL soli ● 50 g kakaa ● 50 ml agávového sirupu
NA POLEVU: 120 g kokosového oleja ● 80 g agávového sirupu ● 50 g kakaa
Všetky ingrediencie na brownies dáme do mixéra alebo sekáčika a necháme niekoľko minút mixovať, kým nám nevznikne celistvá pasta. Tú potom nanesieme na menší plech vyložený papierom na pečenie, povrch zarovnáme a utlačíme na dno. Na polevu rozpustíme kokosový olej a zmiešame s agávovým sirupom a kakaom. Nalejeme na brownies a dáme do chladničky stuhnúť, ideálne na celú noc. Pred krájaním vyberieme o niekoľko minút skôr.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Nepečené orechové brownies