Reklama

JESENNÉ MENU iba pre vás: Jablková kaša, hubová polievka, pečená zelenina a ten DEZERT...MŇAM

Vegánska šampiňónová polievka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vyskladali sme pre vás dokonalé voňavé menu na tieto pochmúrne jesene dni. Zaručene vám dvihne náladu...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte tieto MAKOVÉ MAFINY pre PREFÍKANÉ gazdinky: Cviklu v nich ukrytú ani neucítite...
    Zdroj: Canva NČpŽ

    RAŇAJKY

    Pečená jablková kaša s orechmi

    4 porcie

    40 g masla ● 2 vajcia ● 600 ml mlieka ● 100 g javorového sirupu ● 2 ČL vanilkovej pasty ● 3 ČL škorice ● 1/2 ČL muškátového orieška ● 1/2 ČL zázvoru ● 1/4 ČL soli ● 200 g zrnitých ovsených vločiek ● 20 g jemných ovsených vločiek ● 1 ČL prášku do pečiva ● 4 kyslejšie jablká ● 90 g sekaných orechov

    Jablká umyjeme, rozštvrtíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na menšie kúsky. V mise zmiešame rozpustené maslo, vajcia, mlieko, javorový sirup, vanilkovú pastu, koreniny, soľ a prášok do pečiva. Vmiešame ovsené vločky, ako aj jablká a orechy a nanesieme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 170 °C asi 50 minút.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečená jablková kaša s orechmi

    POLIEVKA

    Vegánska šampiňónová

    2 porcie

    1 a 1/2 PL rastlinného oleja ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 450 g čerstvých šampiňónov ● 2 PL čerstvého estragónu ● 1 PL čerstvého tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 80 ml bieleho vína ● 600 ml zeleninového vývaru ● 180 ml vegánskej smotany ● 3 až 4 PL škrobovej múčky ● 6 PL vody ● citrónová šťava a petržlenová vňať na podávanie

    V hrnci rozpálime olej, pridáme nasekanú cibuľu a asi 3 minúty opekáme. Vmiešame nasekaný cesnak a očistené a nakrájané huby a opekáme, kým huby neozlatnú. Pridáme estragón, tymian, soľ a čierne korenie a zalejeme vínom a vývarom. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút. Vmiešame smotanu. V miske vymiešame škrobovú múčku s vodou na kašu a zamiešame do polievky. Ešte pár minút povaríme a môžeme podávať pokvapkané citrónovou šťavou a posypané petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Vegánska šampiňónová polievka

    HLAVNÉ JEDLO

    Tekvicová pečená zelenina

    4 porcie

    2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 tekvice hokaido ● 1 červená paprika ● 1 cukina ● 250 g húb portobello ● 250 g zemiakov ● 2 mrkvy ● 2 PL olivového oleja ● 1 až 2 vetvičky rozmarínu, 1 ČL sušeného majoránu ● 2 PL balzamového octu ● soľ ● mleté čierne korenie

    Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a opekáme dosklovita. Vmiešame zeleninu, krátko opečieme a nasypeme na plech. Pridáme rozmarín, posypeme majoránom, osolíme, okoreníme a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút, aby bola zelenina prepečená a zvonka chrumkavá.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tekvicová pečená zelenina

    NIEČO SLADKÉ

    Nepečené orechové brownies

    20 kúskov

    250 g datlí ● 200 g mletých lieskovcov ● 100 g mletých vlašských orechov ● 1 ČL škorice ● 1 ČL soli ● 50 g kakaa ● 50 ml agávového sirupu

    NA POLEVU: 120 g kokosového oleja ● 80 g agávového sirupu ● 50 g kakaa

    Všetky ingrediencie na brownies dáme do mixéra alebo sekáčika a necháme niekoľko minút mixovať, kým nám nevznikne celistvá pasta. Tú potom nanesieme na menší plech vyložený papierom na pečenie, povrch zarovnáme a utlačíme na dno. Na polevu rozpustíme kokosový olej a zmiešame s agávovým sirupom a kakaom. Nalejeme na brownies a dáme do chladničky stuhnúť, ideálne na celú noc. Pred krájaním vyberieme o niekoľko minút skôr.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Nepečené orechové brownies