Máme pre vás FIT RECEPTY na celý deň: Po tomto zimnom MENU sa len zapráši! Tie placky sú TOP
5. 2. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: shutterstock
Nenapadá vás čo variť? Tentokrát sme pre vás vyskladali naozaj úžasné menu od raňajok až po dezert. Verte nám, tak dobre ste si už dlho nepochutili...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Vitamínová nátierka
4 porcie
1 téglik čerstvého syra typu žervé ● 1/2 téglika tvarohu ● 1 zväzok reďkoviek ● 3 PL bieleho jogurtu ● 1 balenie žeruchy ● mleté čierne korenie ● soľ
Reďkovky umyjeme, očistíme, tri si odložíme bokom a zvyšok nastrúhame. Pridáme syr, tvaroh, jogurt a dobre premiešame. Dochutíme soľou aj korením a ako posledné zapracujeme nasekanú žeruchu. Podávame s celozrnnou žemľou, zvyšnými reďkovkami a zeleným šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Vitamínová nátierka
Zelerovo-jablková polievka
4 porcie
1 zeler (400 g) ● 300 g zemiakov ● 1 šalotka ● 1 jablko ● 1 ČL repkového oleja ● 100 ml jablčnej šťavy ● 700 ml zeleninového vývaru ● 150 ml sójovej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie ● citrónová šťava
Zemiaky, zeler, šalotku a jablko ošúpeme. Z jablka vykrojíme jadrovníka spolu s ostatnou zeleninou nakrájame. V hrnci rozhorúčime 1 ČL oleja. Pridáme nasekanú šalotku a zľahka opečieme. Vmiešame zeleninu a jablko, spolu dusíme asi 3 minútky. Zalejeme jablčnou šťavou, krátko povaríme a následne vlejeme aj vývar a smotanu. Dochutíme soľou, korením a varíme spolu asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme a dochutíme citrónovou šťavou. Môžeme podávať s krutónmi celozrnného chleba alebo orechmi.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Zelerovo-jablková polievka
Placky zo sladkých zemiakov s dipom
4 porcie
1 pór ● 1 jablko ● 300 g mrkvy ● 3 PL gréckeho jogurtu ● 3 až 4 PL crème fraîche ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá rasca ● 600 g sladkých zemiakov ● 2 cibule ● 4 PL múky ● 2 + 4 vajcia ● trocha oleja
Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Jablko a mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Všetko premiešame s jogurtom, crème fraîche a s citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením. Zemiaky a cibuľu ošúpeme, nastrúhame nahrubo. Pridáme múku, 2 vajcia, soľ, korenie a rascu a dobre premiešame. Z cesta tvarujeme na rozpálenom oleji placky, opekáme ich z oboch strán asi 3 až 4 minúty. Vyberieme, osušíme papierovou utierkou od prebytočného tuku. Zo zvyšných vajec pripravíme volské oká. Placky podávame s mrkvovo-jablkovým dipom a volským okom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 6 minút/1kus
Zdroj: shutterstock
Placky zo sladkých zemiakov s dipom
Koláč jablkového pyré
8 kúskov
140 g jablkového pyré ● 120 ml vody ● 30 ml oleja ● 1 vajce ● 1 PL vanilkovej esencie ● 50 g xylitu ● 200 g múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● štipka škorice
Rúru predhrejeme na 180 °C, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame pyré, vodu, olej, vajce, vanilkovú esenciu a xylit. Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu, premiešame. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme asi 15 až 20 minút. Vyskúšame, či je prepečené a necháme vychladnúť. Náš tip: Do cesta primiešajte hrozienka nasekané orechy.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Koláč z jablkového pyré