Máme pre vás ľahké MENU plné zeleniny a šťavnatého ovocia: Pochutnáte si od rána do večera!
28. 4. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: Canva NCpZ
Krémová paradajková polievka, alebo domáci čučoriedkový skyr, isto si vyberie každý.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Domáci čučoriedkový skyr
2 porcie
175 g mrazených čučoriedok ● 300 g skyru ● 1 PL jemných ovsených vločiek ● 3 PL ryžového sirupu ● 3 PL mlieka ● ovocie, chia semiačka, orechové maslo na ozdobu
Mrazené čučoriedky necháme zľahka roztopiť a za hrsť ovocia odložíme bokom. Zvyšok čučoriedok, skyr, vločky, mlieko a ryžový sirup dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Nanesieme do misiek a ozdobíme ovocím, chia semiačkami a orechovým maslom.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Domáci čučoriedkový skyr
Ľahká paradajková so šampiňónmi
2 porcie
1 menšia konzerva krájaných paradajok ● 500 ml vývaru ● 2 paradajky ● 100 g brokolice ● 100 g šampiňónov ● strúhaná reďkovka na posypanie ● 1 PL smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Paradajky zlejeme, šťavu z nich nepotrebujeme. V hrnci zohrejeme vývar aj s krájanými paradajkami. Čerstvé paradajky nakrájame, brokolicu natrháme na ružičky, huby očistíme a podľa potreby nakrájame. Všetko vsypeme do vývaru s paradajkami a varíme asi 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Vlejeme smotanu, osolíme a okoreníme. Podávame posypané reďkovkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Ľahká paradajková polievka so šampiňónmi
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Kurací gyros s paprikou a cícerom
2 porcie
300 g karfiolu ● 1 červená cibuľa ● 400 g cícera v konzerve ● 150 g farebných paprík a cherry paradajok ● 300 g kuracích pŕs ● 2 PL repkového oleja ● 1 ČL mletej papriky ● kurkuma ● čili korenie ● cesnakový prášok podľa chuti ● 1 PL olivového oleja ● kuskus na podávanie ● soľ, korenie
Karfiol očistíme a narežeme na menšie ružičky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cícer zlejeme a prepláchneme pod studenou vodou. Papriky očistíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame. Mäso osušíme papierovou utierkou a nakrájame na rezance. Dáme do misy, pridáme olej, mletú papriku a premiešame. Karfiol zmiešame s paprikou, paradajkami, olivovým olejom, cesnakovým práškom, kurkumou a čili korením. Rozpálime väčšiu panvicu, pridáme karfiol a opekáme asi 5 až 8 minút. Osolíme, okoreníme a vyberieme. Panvicu vytrieme papierovou utierkou a vsypeme mäso aj s marinádou, do ktorej bolo namočené. Opekáme dozlatista. Osolíme a okoreníme. Mäso pridáme ku karfiolu spolu s cícerom, paprikou a cibuľou. Vmiešame uvarený kuskus a podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Kurací gyros s paprikou a cícerom
Jahodový koláč s ricottou
10 kúskov
300 g jahôd ● 1 pomaranč ● 100 g kokosovej múky ● 300 g mletých mandlí ● 2 ČL prášku do pečiva ● 150 g zmäknutého masla ● 160 g trstinového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 125 g ricotty ● 4 PL mandľového mlieka
Formu s rozmermi 35 x 24 cm vytrieme kokosovým olejom a vysypeme kokosovou múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Jahody očistíme a podľa potreby nakrájame. Pomaranč opláchneme pod horúcou vodou, nastrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. V mise zmiešame kokosovú múku, mleté mandle a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme maslo, pomarančovú kôru, cukor a štipku soli dokrémova. Po jednom zapracujeme vajcia a nakoniec aj pomarančovú šťavu a ricottu. Vmiešame striedavo múčnu zmes a mlieko. Nanesieme do formy a povrch uhladíme. Posypeme jahodami a pečieme asi 30 až 35 minút. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Jahodový koláč s ricottou
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: Canva NCpZ