Milujete KARAMEL rovnako ako my? Tak tento tradičný BRITSKÝ KOLÁČ budete zbožňovať!
27. 5. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:17)

Zdroj: Gurmet
Čo môže byť lahodnejšie ako krémový karamel v kombinácii so smotanovým syrom, ktorý jeho sladkú chuť zľahka zjemní. Je to dobrota!
Zdroj: Gurmet
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Zdroj: Canva, Nikoleta Šimonová
Britský lepkavý karamelový koláč
8 kúskov
325 g hladkej múky ● 280 g zmäknutého masla ● 200 g odkôstkovaných datlí ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL perníkového korenia ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 70 g tmavého trstinového cukru ● 155 g svetlého trstinového cukru ● 4 vajcia ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 2 ČL prášku do pečiva ● 6 PL karamelového kondenzovaného mlieka ● 60 g krémového smotanového syra ● 150 g práškového cukru ● štipka soli ● čokoládové hoblinky na posypanie
Do misy dáme nakrájané datle, pridáme škoricu, korenie, sódu, štipku soli a zalejeme 200 ml vriacej vody. Necháme 5 minút odležať a potom rozmixujeme na hladké pyré. Vyšľaháme 180 g masla a oba trstinové cukry do svetlého nadýchaného krému. Postupne zašľaháme vajcia, vanilkovú esenciu, múku s práškom do pečiva a nakoniec datľové pyré. Šľaháme, kým nezískame hladké cesto. Dve tortové formy vyložíme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom. Do oboch nalejeme cesto v rovnakom množstve. Pečieme 35 až 45 minút pri teplote 180 °C. Na krém vyšľaháme zvyšné maslo a práškový cukor na svetlý krém. Zašľaháme smotanový syr aj 2 lyžice karamelového kondenzovaného mlieka. Časť krému nanesieme na jeden vychladnutý korpus a priklopíme druhým korpusom. Do zvyšného krému opäť pridáme 2 lyžice kondenzovaného mlieka a natrieme na horný korpus. Polejeme zvyšným kondenzovaným mliekom. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 35 minút