Reklama

Milujete KARAMEL rovnako ako my? Tak tento tradičný BRITSKÝ KOLÁČ budete zbožňovať!

Britský lepkavý karamelový koláč

Zdroj: Gurmet

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čo môže byť lahodnejšie ako krémový karamel v kombinácii so smotanovým syrom, ktorý jeho sladkú chuť zľahka zjemní. Je to dobrota!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesť ZDRAVO a dopriať si obľúbenú ČOKOLÁDU: Prečo nie? Výživová poradkyňa vám povie ako na to..
    Zdroj: Canva, Nikoleta Šimonová

    Britský lepkavý karamelový koláč

    8 kúskov

    325 g hladkej múky ● 280 g zmäknutého masla ● 200 g odkôstkovaných datlí ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL perníkového korenia ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 70 g tmavého trstinového cukru ● 155 g svetlého trstinového cukru ● 4 vajcia ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 2 ČL prášku do pečiva ● 6 PL karamelového kondenzovaného mlieka ● 60 g krémového smotanového syra ● 150 g práškového cukru ● štipka soli ● čokoládové hoblinky na posypanie

    Do misy dáme nakrájané datle, pridáme škoricu, korenie, sódu, štipku soli a zalejeme 200 ml vriacej vody. Necháme 5 minút odležať a potom rozmixujeme na hladké pyré. Vyšľaháme 180 g masla a oba trstinové cukry do svetlého nadýchaného krému. Postupne zašľaháme vajcia, vanilkovú esenciu, múku s práškom do pečiva a nakoniec datľové pyré. Šľaháme, kým nezískame hladké cesto. Dve tortové formy vyložíme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom. Do oboch nalejeme cesto v rovnakom množstve. Pečieme 35 až 45 minút pri teplote 180 °C. Na krém vyšľaháme zvyšné maslo a práškový cukor na svetlý krém. Zašľaháme smotanový syr aj 2 lyžice karamelového kondenzovaného mlieka. Časť krému nanesieme na jeden vychladnutý korpus a priklopíme druhým korpusom. Do zvyšného krému opäť pridáme 2 lyžice kondenzovaného mlieka a natrieme na horný korpus. Polejeme zvyšným kondenzovaným mliekom. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

    Čas prípravy: 60 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.