NAJ recepty na PLNENÉ MÄSKO od výmyslu sveta: Kačacie prsia plnené slivkami sú DELIKATESA!
16. 11. 2024, 12:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Potešte svojich milovaných úžasným plneným mäsom. Máme pre vás recepty od výmyslu sveta, isto si nájdete ten svoj.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku

Zdroj: canva ncpz
Vybrali sme pre vás tieto recepty na plnené mäso:
- Vajcová roláda s hrachovou kašou
- Teľacia roláda s paradajkovou omáčkou
- Kačacie prsia s figovo-lieskovcovou plnkou
- Španielsky vtáčik
- Cordon bleu
Vajcová roláda s hrachovou kašou
4 porcie
NA ROLÁDU: 500 g zmesi mletého mäsa (hovädzie, bravčové, morčacie) ● 1 väčšia cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● olej ● 1 PL čerstvej šalvie ● 50 g lúpaných pistácií ● 60 g strúhanky alebo bezlepkových ovsených vločiek ● 12 prepeličích vajec (uvarených) ● 2 vajcia
NA KAŠU: 350 g prepláchnutého hrachu (vopred namočeného cez noc v slanej vode) ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného majoránu● 1 l vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Očistenú a nasekanú cibuľu orestujeme na tuku, pridáme prelisovaný cesnak a ku koncu aj lístky šalvie nasekané nadrobno. Zmes necháme takmer úplne vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame mleté mäso, pistácie nasekané nahrubo, vychladnutú cibuľovú zmes, strúhanku alebo ovsené vločky, soľ a korenie. Zo zmesi vytvarujeme malú fašírku a po opečení na tuku ju ochutnáme. Ak treba, zmes dochutíme. Mäsovú zmes rozprestrieme na papier na pečenie a položíme na pevnú hliníkovú fóliu. Naspodok rozložíme uvarené prepeličie vajcia a pevne zarolujeme. Okrajmi hliníkovej fólie zmes pevne stiahneme do tvaru salónky. Rolku dáme na plech, podlejeme trochou vody, vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 40 až 50 minút, ideálne však dovtedy, kým vnútorná teplota v strede rolky meraná kuchynským teplomerom nedosiahne 71 °C. Rolku vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť. Medzitým pripravíme kašu. Cibuľu nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak orestujeme na tuku. Pridáme majorán, prepláchnutý hrach a po chvíli restovania aj vývar alebo vodu, soľ a korenie. Varíme do zmäknutia. Ku koncu dolejeme výpek z mäsovej rolky. Dochutíme. Rolku rozbalíme a nakrájame na porcie. Podávame s kašou, ďalšími varenými prepeličími vajcami a so šalviovými lístkami krátko orestovanými na tuku.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Vajcová roláda s hrachovou kašou
Teľacia roláda s paradajkovou omáčkou
4 porcie
500 g teľacieho mäsa ● 200 g syra hermelín ● 1 až 2 papričky čili ● 150 g čerstvých špenátových listov ● soľ ● mleté čierne korenie
NA OMÁČKU: 2 PL olivového oleja ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 konzerva drvených paradajok (400 ml) ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 ČL sušenej bazalky ● cukor alebo med na dochutenie ● soľ ● mleté čierne korenie
Plátky teľacieho mäsa najemno naklepeme. Mäso rovnomerne rozložíme po celom povrchu papiera na pečenie (ten položíme na prečnievajúcu pevnú hliníkovú fóliu). Prekrývajúce sa mäso takisto jemne naklepeme cez igelitové vrecko, osolíme a okoreníme. Na mäso rozložíme hermelín nakrájaný na plátky, papričky čili nakrájané na tenké plátky a listy umytého osušeného špenátu. Mäso pevne zrolujeme a okrajmi hliníkovej fólie stiahneme do tvaru salónky. Rolku položíme na plech, podlejeme trochou vody, vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 30 až 45 minút, ideálne však dovtedy, kým vnútorná teplota v strede rolky nedosiahne 63 °C. Rolku vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť, aspoň 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme pretlačený cesnak, neskôr aj sušené oregano a bazalku. Prilejeme drvené paradajky, dochutíme soľou a korením a omáčku varíme 15 až 20 minút do zhustnutia. Ak treba, dochutíme trochou cukru alebo medom. Rolku rozbalíme, výpek pridáme do paradajkovej omáčky a mäso nakrájame na porcie. Podávame s cestovinou alebo polentovou kašou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Teľacia roláda s paradajkovou omáčkou
Kačacie prsia s figovo-lieskovcovou plnkou
2 až 4 porcie
2 kusy kačacích pŕs ● 50 g sušených fíg ● 50 g lieskových orechov ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 až 300 ml suchého červeného vína ● 200 ml vývaru alebo vody ● maslo ● med ● soľ ● mleté čierne korenie
NA KAPUSTU: 4 PL kryštálového cukru ● 4 PL balzamového octu ● 1 stredne veľká cibuľa ● 1 menšia hlávka červenej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie
Kožu na kačacích prsiach narežeme do mriežky bez toho, aby sme zarezali do mäsa. Z boku vyrežeme do mäsa hlboký otvor. Prsia zvnútra aj zvonku osolíme a okoreníme. Figy premiešame s opraženými lieskovcami a pečieme ich 13 minút na 160 °C. Ošúpeme a nasekáme ich, naplníme nimi otvor v kačacích prsiach a zaistíme ich špáradlami. Prsia položíme kožou nadol na suchú stredne horúcu panvicu a opekáme na miernom plameni 12 až 18 minút, prelievame výpekom z nich. Potom prsia otočíme a opekáme na druhej strane na miernom plameni 5 až 8 minút. Mäso môže byť vnútri stále mierne ružové. Odložíme na tanier, prebytočný tuk z panvice zlejeme, na troche orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Prilejeme víno, vývar alebo vodu, zredukujeme varením na konzistenciu omáčky. Zjemníme hrudkou masla. Omáčku dochutíme medom a soľou. Scedíme a udržujeme v teple. Na kapustu v hrnci skaramelizujeme kryštálový cukor a prelejeme ho rovnakým množstvom octu. Necháme karamel mierne rozpustiť, do hrnca vhodíme cibuľu a po jej zmäknutí aj nakrájanú kapustu, soľ a mleté korenie. Premiešame, plameň stíšime a prikrytú kapustu dusíme domäkka. Ku koncu hrniec odkryjeme, prebytočnú tekutinu necháme odpariť a kapustu premiešame s trochou odloženého výpeku z kačacích pŕs. Dochutíme a rozmixujeme dokrémova. Ak treba, zriedime vývarom alebo vodou. Nakrájané kačacie prsia podávame s kapustovým pyré, vínovou omáčkou a lokšami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 1 hodina
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Kačacie prsia s figovo-lieskovcovou plnkou
Španielsky vtáčik
6 porcií
1 kg hovädzieho zadného bez kosti ● 3 vajcia ● 100 g údenej slaniny ● 3 mrkvy ● sterilizované uhorky ● plnotučná horčica ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● mletá červená paprika ● sušený majorán ● 1 stredne veľký zemiak na zahustenie ● hovädzí vývar alebo voda ● soľ ● mleté čierne korenie ● petržlenová vňať ● olej
Vajcia uvaríme natvrdo, slaninu a mrkvu nakrájame. Tú chvíľu povaríme vo vriacej osolenej vode. Na hrubšie pásiky nakrájame aj kyslé uhorky a vychladnuté vajíčka. Hovädzie mäso očistíme od blán, nakrájame a vyklepeme. Každý plátok mäsa osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a na jednu stranu naukladáme pár plátkov slaniny, mrkvy, uhorky a vajíčka. Zrolujeme a zaistíme špáradlom. Trochu osolíme aj z vonkajšej strany a postupne závitky opečieme v horúcom oleji. Vyberieme a vo výpeku osmažíme cibule nakrájané nadrobno. Pridáme prelisovaný cesnak, mletú červenú papriku, štipku majoránu a kožu zo slaniny. Vrátime mäso. Pridáme zemiak nakrájaný na veľké kusy, vodu alebo vývar tak, aby zakrýval takmer celé závitky. Panvicu zakryjeme a mäso dusíme 2 až 3 hodiny v rúre vyhriatej na 140 °C. Mäso vyberieme z omáčky. Časť omáčky rozmixujeme s uvareným zemiakom a potom primiešame k zvyšku omáčky. Podávame s ryžou, posypané vňaťou.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Španielsky vtáčik
Cordon bleu
4 až 6 porcií
6 vykostených kuracích stehien ● 6 plátkov syra ● 6 plátkov šunky ● múka, vajcia a strúhanka na obaľovanie ● sušený tymian ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej na natieranie
NA ZÁLIEVKU: 2 žĺtky ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy ● 1 PL horčice ● 2 filety ančovičiek ● 1 ČL worcesterskej omáčky ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 150 až 200 ml oleja ● 30 až 50 g parmezánu ● soľ ● mleté biele korenie
OKREM TOHO: zemiaky ● tekvica ● bataty ● tymian
Stehná vyklepeme a položíme ich vnútornou stranou nahor. Osolíme, okoreníme, uložíme na ne plátky syra a šunky a zrolujeme ich. Dáme na 30 minút do chladničky. Potom obalíme v trojobale z múky, vajec a zo strúhanky. Potrieme olejom zo všetkých strán a položíme na mriežku do rúry vyhriatej na 180 °C. Pod stehná položíme plech s nakrájanými zemiakmi, batatmi alebo tekvicou premiešanou so sušeným tymianom, soľou a s olivovým olejom. Pečieme 30 až 40 minút dozlatista. Na zálievku vo vyššom pohári pomocou ponorného mixéra rozmixujeme žĺtky s citrónovou šťavou, horčicou, ančovičkami, worcesterskou omáčkou a so strúčikom cesnaku. Pomaly a postupne počas mixovania pridávame olej, až kým nedosiahneme konzistenciu riedkej majonézy. Primiešame parmezán nastrúhaný najemno a dochutíme.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Cordon bleu