To najlepšie zo ŠKOLSKEJ JEDÁLNE: Paradajková omáčka s guľkami i ryžový nákyp... MŇAM!
24. 6. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCPZ
Aj vy s nostalgiou spomínate na školské časy a chutné dobroty, ktoré vám pani kuchárky vyvárali na obed? S nami si ich teraz ľahko pripravíte aj doma...
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto dobroty:
- Hrachová kaša s klobáskou
- Bravčové kocky na mrkve
- Paradajková omáčka s mäsovými guľkami
- Ryžový nákyp so sušenými slivkami
Hrachová kaša s klobáskou
4 porcie
250 g lúpaného poleného hrachu ● 4 cibule ● 2 a 1/2 PL masti alebo rastlinného oleja ● 50 g masla ● 200 ml zeleninového vývaru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● soľ ● 4 kvalitné klobásky ● mlieko alebo voda podľa potreby
Hrach preberieme a prepláchneme, zalejeme vodou, aby bol ponorený aspoň na dva palce, a dobre osolíme. Privedieme do varu a pomaly varíme asi 45 minút do zmäknutia. Ak sa voda príliš vyvarí, prilejeme ju. Hrach sa musí po uvarení úplne rozpadať. Kým sa hrach varí, ošúpeme cibuľu, pozdĺžne ju rozkrojíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, osolíme a pomaly restujeme dozlatista. Odložíme bokom. Uvarený hrach dáme do mixéra. Pridáme maslo, vývar a rozmixujeme na hladkú kašu. Konzistenciu upravíme buď vodou, alebo mliekom. Kaša by mala byť redšia. Rozmixovanú kašu vrátime do hrnca. Vmiešame pretlačený cesnak a majorán a trochu prehrejeme. Podľa potreby osolíme. Podávame s opečenou cibuľkou a opečenou klobásou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Hrachová kaša s klobásou
Bravčové kocky na mrkve
4 až 6 porcií
700 g bravčového pliecka ● 9 mrkiev ● 1 cibuľa ● 1 PL masti ● štipka rasce ● štipka muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie
Mäso očistíme a nakrájame na trojcentimetrové kocky, osolíme a dáme bokom. Cibuľu nakrájame najemno, 2 mrkvy nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme masť a mäso sprudka opečieme. Mäso pridávame postupne, aby sa neznížila teplota a nezačalo sa namiesto opekania dusiť. Mäso vyberieme, do výpeku pridáme mrkvy a 2 minúty restujeme. Pridáme cibuľu a ďalej opekáme dozlatista zhruba 10 minút. Ak by hrozilo pripečenie, prilejeme trochu vody. Do hrnca vrátime mäso, posypeme ho rascou a zalejeme horúcou vodou, aby bolo z dvoch tretín ponorené. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme zmes 50 minút pomaly dusiť. Medzitým očistíme a nakrájame na kolieska zvyšnú cibuľu a zvyšnú očistenú mrkvu. Mäso a zeleninu precedíme cez sitko. Vyberieme mäso a zeleninu vrátime do šťavy. Zmes rozmixujeme nahladko, môžeme ju aj prepasírovať. Do zeleninového základu vrátime mäso, vložíme zvyšné mrkvy nakrájané na kolieska, pridáme muškátový oriešok, soľ a korenie. Dusíme ďalších 20 minút, kým mäso a mrkva nezmäknú. Podávame s uvarenými zemiakmi s maslom a pažítkou alebo so zemiakovou kašou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 70 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Bravčové kocky na mrkve
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Paradajková omáčka s mäsovými guľkami
4 porcie
NA MÄSOVÉ GUĽKY: 500 g mletého mäsa (mix hovädzie a bravčové) ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 vajce ● 3 PL strúhanky alebo kukuričnej krupice ● 3 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA OMÁČKU: 1 väčšia cibuľa ● 2 mrkvy ● 2 PL slnečnicového oleja ● 600 g sterilizovaných paradajok ● 800 ml vývaru (zeleninový alebo hovädzí) ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1 bobkový list ● 5 guľôčok nového korenia ● 5 guľôčok celého korenia ● 140 ml paradajkového pretlaku ● 1 PL cukru ● 1 PL octu ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme pri 180 °C. V mise zmiešame mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, vajcia a strúhanku. Dochutíme lístkami tymianu, soľou, korením a dôkladne premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľôčky s priemerom približne 4 cm. Poukladáme ich na pekáč vymastený olejom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme dozlatista 35 až 40 minút. V priebehu pečenia ich podlievame vodou. Pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. V hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme cibuľu a krátko ju orestujeme. Potom pridáme mrkvu a všetko opekáme na miernom plameni 5 minút. Pridáme paradajky, zalejeme ich vývarom, prisypeme škoricu aj ďalšie korenie a zmes osolíme a okoreníme. Varíme na miernom plameni 30 minút. Omáčku precedíme cez sito, pridáme pretlak, premiešame a krátko povaríme. Podľa chuti osladíme a doladíme octom. Servírujeme s mäsovými guľkami a cestovinami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Paradajková omáčka s mäsovým guľkami
Ryžový nákyp so sušenými slivkami
4 porcie
150 g guľatozrnnej ryže ● 500 ml mlieka ● štipka soli ● 2 celé škorice ● 2 badiány ● 1 balíček vanilkového cukru ● 80 g masla ● 3 vajcia ● 5 PL práškového cukru ● maslo na vymazanie formy ● 200 g sušených sliviek ● 200 ml portského vína (pri deťoch nahradíme hroznovým muštom)
Ryžu dobre prepláchneme, mlieko zahrejeme pod bod varu. Vsypeme ryžu, pridáme štipku soli, celú škoricu, badián a vanilkový cukor. Za stáleho miešania zmes privedieme do varu, potom plameň zmiernime a ryžu uvaríme domäkka. Počas varenia, ak treba, dolievame mlieko, aby sa ryža nepripálila. Ryža by mala byť ku koncu mazľavá. Vmiešame do nej väčšiu časť masla (asi 60 g) a necháme ju vychladnúť. Rúru predhrejeme na 170 °C. V hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Oddelíme bielky od žĺtkov a práškový cukor rozdelíme na polovicu. Žĺtky a polovicu cukru vyšľaháme nad parou na hustú svetlú penu. V druhej miske ušľaháme metličkou z bielkov riedky sneh. Postupne doň zašľaháme zvyšný cukor a pokračujeme ďalej v šľahaní, kým sa nezačnú tvoriť tuhé špičky. Opatrne zmiešame dohromady vychladnutú ryžu s vyšľahanými žĺtkami a nakoniec vmiešame sneh. Štvrtinu snehu si môžeme nechať na hornú vrstvu. Slivky prekrojíme na polovice a krátko povaríme vo víne. Pekáčik vymažeme zvyškom masla, dáme doň ryžovú zmes, rozložíme na ňu reznou stranou nadol slivky a navrch rozotrieme zostávajúci sneh. Pekáčik vložíme do väčšieho plechu na pečenie, do ktorého sme naliali do výšky 1 cm vriacu vodu. Nákyp pečieme 50 minút dozlatista, potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme ho vychladnúť. Prelejeme ho portským, v ktorom sme varili slivky, alebo ovocným sirupom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet
Ryžový nákyp so slivkami
Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Canva, PM