Lepšie OVOCNÉ TIRAMISU ste ešte nejedli: Jahodové, malinové, citrónové aj exotické, hotové LETO
7. 5. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Keď sa povie Taliansko, prvé čo nás okrem pizzy a špagiet napadne, je ľahký krémový dezert tiramisu. Kávovú klasiku poznáme všetci, vyskúšajte teraz jeho osviežujúcu ovocnú verziu.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto recepty na ovocné tiramisu:
- Citrónové s lemon curd
- Jahodové s tvarohom
- Jogurtové s marakujou
- Malinové s kávou
- Matcha s malinami
Anketa
Máte dobrý recept na tiramisu?
Hlasovanie bolo ukončené
Citrónové s lemon curd
4 až 6 porcií
NA SIRUP: 100 ml citrónovej šťavy ● 80 ml vody ● 90 g cukru
NA KRÉM: 250 g gréckeho jogurtu ● 40 g práškového cukru ● 500 g mascarpone ● 200 g smotany na šľahanie ● 1 vanilkový cukor ● 1 stužovač šľahačky
OKREM TOHO: 250 g dlhých piškót ● 70 g lemon curdu (citrónová nátierka) ● limetka alebo citrón na ozdobu
Ako prvé si pripravíme sirup. Do hrnca dáme citrónovú šťavu, vodu a cukor. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút. Dáme bokom. Na krém vymiešame jogurt s práškovým cukrom a lemon curdom do hladka. Potom pridáme mascarpone. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a stužovačom dotuha. Opatrne zapracujeme do mascarpone. Do formy naukladáme polovicu piškót, ktoré polejeme polovicou citrónového sirupu. Potrieme asi polovicou krému a uhladíme. Obložíme zvyškom piškót, polejeme sirupom a ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka zvyšným krémom a lemon curdom. Dáme na niekoľko hodín do chladničky a pred podávaním ozdobíme kúskami citrónu alebo limety.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Citrónové tiramisu s lemon curd
Jahodové s tvarohom
8 porcií
NA KRÉM: 300 g jahôd ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 120 g práškového cukru ● 500 g mascarpone ● 200 g smotany na šľahanie ● 1 vanilkový cukor ● 2 stužovače šľahačky
NA NAMÁČANIE: 100 g jahôd ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL práškového cukru
OKREM TOHO: 200 g dlhých piškót
Jahody opláchneme, očistíme a nakrájame podľa potreby. Tvaroh vymiešame s preosiatym práškovým cukrom dohladka. Po lyžiciach zamiešame mascarpone. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a so stužovačmi dotuha. Opatrne zapracujeme do tvarohového krému. Jahody na namáčanie rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou a cukrom dohladka. Na dno pripravenej formy naukladáme piškóty, ktoré sme pokvapkali alebo obalili v rozmixovaných jahodách. Potrieme krémom a obložíme nakrájanými jahodami. Postup ešte raz zopakujeme. Dáme do chladničky na najmenej dve hodiny, aby sa chute pekne prepojili.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Jahodové tiramisu s tvarohom
Jogurtové s marakujou
6 porcií
NA KRÉM: 500 g nízkotučného tvarohu ● 250 g mascarpone ● 400 ovocného jogurtu s broskyňovou alebo marakujovou príchuťou ● 200 g smotany na šľahanie ● 100 g krupicového cukru
OKREM TOHO: 300 g dlhých piškót ● 2 poháre marakujovej šťavy ● 5 čerstvých marakuj
Všetky prísady na krém dáme do misy a vymiešame dohladka. Pripravíme si formu. Marakujovú šťavu nalejeme do misy, krátko do nej namočíme piškóty a tie ihneď ukladáme do formy. Potrieme polovicou krému a opäť obložíme namočenými piškótami. Potrieme zvyškom krému a zarovnáme. Z čerstvých marakuj vyškrabeme dužinu a nalejeme ju na povrch tiramisu. Dáme na noc do chladničky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Náš tip: Ak chceme aby bola vrchná vrstva marakúj hustejšia, povaríme ju chvíľu s 1 ČL vanilkového pudingu.
Zdroj: shutterstock
Jogurtové tiramisu s marakujou
Malinové s kávou
6 porcií
150 g malín ● 75 g horkej čokolády ● 375 g mascarpone ● 345 g nízkotučného tvarohu ● 60 g cukru ● 1 a 1/2 balíčka vanilkového cukru ● soľ ● 6 PL amaretta ● 12 až 14 dlhých piškót ● 6 PL studeného espressa ● kakao na posypanie ● maliny na ozdobu
Čokoládu nasekáme nadrobno, maliny opláchneme a osušíme papierovou utierkou. V mise zmiešame mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a 2 PL amaretta. Na dno formy poukladáme piškóty. Zmiešame espresso so zvyškom amaretta a polovicou zmesi piškóty pokvapkáme. Potrieme polovicou krému, obložíme malinami a posypeme čokoládou. Opäť obložíme piškótami, pokvapkáme zvyškom kávy a potrieme zvyškom krému. Obložíme malinami a dáme na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Malinové tiramisu s kávou
Matcha s malinami
6 porcií
3 PL matcha prášku ● 400 g malín ● 2 bielky ● 90 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 500 g mascarpone ● 250 ml teplej vody ● 200 g dlhých piškót
Do misy dáme bielky, práškový cukor, vanilkovú esenciu a vyšľaháme na tuhý sneh. Opatrne zapracujeme mascarpone. V druhej mise vymiešame metličkou vodu a matcha prášok. Necháme trocha vychladnúť. Do pohárov nalámeme piškóty, ktoré sme predtým namočili do matcha. Posypeme malinami a zalejeme krémom. Postup môžeme zopakovať. Dezerty ukončíme krémom, ktorý poprášime matcha práškom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čerstvými malinami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Matcha tiramisu s malinami