Láska ide cez žalúdok a keď mu pripravíte tieto MÄSOVÉ dobroty, nepohne sa od vás ani na krok
14. 2. 2025, 7:00

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Omotajte si toho vášho okolo prsta. A na to neexistuje lepší spôsob, ako mu pripraviť tieto mäsové špeciality. Uvidíte, po takejto večeri vás bude na rukách nosiť.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto mäsové recepty:
- Bravčové koleno so ciderom
- Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou
- Bravčová pluma s grilovanou čakankou
Bravčové koleno so ciderom
4 porcie
2 bravčové kolená ● 250 ml cideru ● 600 g batatov ● 4 mrkvy ● 500 g červenej repy ● za hrsť šalvie ● 2 ČL drvenej rasce ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bravčové kolená osušíme papierovou utierkou a vmasírujeme do nich soľ a rascu. Zeleninu – bataty, mrkvu a červenú repu – očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Rozložíme ich do veľkého hrubého pekáča, zalejeme ciderom, posypeme natrhanými lístkami šalvie, osolíme a okoreníme. Na pekáč položíme mriežkovaný rošt a naň dáme kolená tak, aby vypečený tuk kvapkal rovno do nádoby so zeleninou. Pečieme 2 hodiny a 30 minút. Počas pečenia polievame kolená ciderovým výpekom. Upečené koleno podávame s pečenou zeleninou a farmárskym chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 2 hodiny a 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Bravčové koleno so ciderom
Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou
4 porcie
4 ks tomahavku (steak)
NA OMÁČKU: 200 g slivkového lekváru ● soľ ● cukor podľa chuti ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● 1/2 ČL mletého badiánu ● 2 PL koňaku
Mäso vyberieme s dostatočným predstihom z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Ak je zabalené v plastovom obale, odstránime ho a necháme mäso odpočívať. Na omáčku rozmiešame slivkový lekvár v 100 až 200 ml vody, podľa požadovanej konzistencie. Vmiešame koňak a koreniny a výslednú chuť doladíme cukrom a soľou. Steak okoreníme a osolíme, prípadne vmasírujeme koreniacu zmes. Na panvici rozpálime olej a opekáme postupne z oboch strán. Každej strane venujeme asi 5 minút podľa hrúbky mäsa. Bravčové mäso nesmie byť uprostred surové. Zo začiatku pracujeme na vyššej teplote, po chvíli ju však znížime, aby sa mäso nepripálilo. Hotový tomahavk dáme stranou a necháme 5 minút odpočívať. Podávame so zapečenými zemiakmi a s omáčkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 10 minút/1 kus
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Bravčový tomahavk so slivkovou omáčkou
Anketa
Ako často do týždňa pripravujete mäso?
- Tak 3-krát.38%
- Najviac 4-krát.15%
- Menej ako 2-krát.15%
- Nejeme mäso.7%
- Každý deň.23%
Hlasovanie bolo ukončené
Bravčová pluma s grilovanou čakankou
4 porcie
700 g bravčovej plumy ● 2 ks červenej čakanky ● 3 PL olivového oleja ● 2 PL hrozienok ● 2 PL petržlenovej vňate ● kôra z 1 pomaranča ● šťava z 1/2 citróna ● 40 g nasekaných lieskovcov ● 2 PL bieleho vínneho octu ● soľ ● drvené čierne korenie
V malej miske namočíme hrozienka do pomarančovej šťavy a necháme nasiaknuť. V druhej miske zmiešame na dresing olivový olej s petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou a kôrou z pomaranča. Dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 200 °C. Čakanku pokvapkáme octom a rozložíme na veľký plech. Osolíme a dáme piecť pod gril na 10 minút. Potom posypeme hrozienkami a opekáme ďalších 8 až 10 minút. Po upečení pokvapkáme pripraveným dresingom a posypeme orieškami. Teplotu v rúre znížime na 180 °C. Bravčovú plumu očistíme, potrieme olejom a posypeme čerstvo drveným korením a soľou. Na suchej rozpálenej panvici ju sprudka opečieme zo všetkých strán, zhruba minútu z každej strany. Cieľom je, aby sa mäso zatiahlo a ozlatlo zo všetkých strán. Potom ho aj s panvicou vložíme do rúry a pečieme 10 až 15 minút. Po upečení prikryjeme mäso na 10 minút alobalom a necháme odpočívať. Potom ho nakrájame na plátky a podávame s opečenou čakankou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Bravčová pluma s grilovanou čakankou