Doprajte si SLADKÚ EXOTIKU: Tieto dezerty s exotickým ovocím si zamilujete! Mňam
12. 1. 2025, 16:00 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:19)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ostalo vám z Vianoc v miske exotické ovocie? Nič lepšie sa vám nemohlo stať. Skúste si z neho pripraviť takéto dobroty, neoľutujete.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto dezerty s exotickým ovocím:
- Mangovo-kokosový tart
- Koláč s čokoládovým krémom a kivi
- Panna cotta s granátovým jablkom
- Ananásový obrátený koláč
- Citrusová bábovka s physalisom
Mangovo-kokosový tart
12 kúskov
NA KORPUS: 145 g pražených nesolených arašidov ● 50 g ovsených vločiek ● 30 g strúhaného kokosu ● 2 PL kokosového cukru ● 75 g masla ● kokosový olej na potretie formy
NA PLNKU: 1 a 1/2 ČL citrónovej šťavy ● 1 ČL práškovej želatíny ● 1 PL vody ● 170 g hustého jogurtu ● 250 g smotanového syra ● 3 až 4 PL javorového sirupu ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/2 manga ● 1 marakuja
NA OZDOBU: 1 a 1/2 manga ● 1 marakuja ● kokosové lupienky
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 24 cm dobre vytrieme kokosovým olejom. Do mixéra vsypeme arašidy, vločky, kokos, cukor a rozmixujeme. Do zmesi vlejeme rozpustené maslo a dobre premiešame. Arašidový základ rovnomerne utlačíme lyžicou na dno aj boky formy. Vložíme do rúry a pečieme 10 až 12 minú dozlatista. Do misky vlejeme citrónovú šťavu a lyžicu vody, pridáme práškovú želatínu, premiešame a necháme 10 minút napučať. Vo väčšej mise premiešame jogurt, smotanový syr, javorový sirup, vanilkový extrakt, rozmixované mango a šťavu z marakuje. V hrnčeku zohrejeme želatínovú zmes tak, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť. K rozpustenej želatíne pridáme lyžicu jogurtovo-mangovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a želatínovú zmes pridáme k ostatnej náplni. Premiešame a vylejeme na korpus. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť 3 až 4 ho-diny, ideálne cez noc. Mango ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, z ktorých vytvarujeme pekné vrtuľky, a tie poukladáme na povrch tartu. Pridáme ešte marakujové semienka a kokosové lupienky.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mangovo kokosový tart
Koláč s čokoládovým krémom a kivi
10 kúskov
NA KORPUS: 250 g maslových sušienok ● 80 g masla
NA KRÉM: 2 žĺtky ● 3 PL krupicového cukru ● 20 g kukuričného škrobu ● 200 ml mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL masla z kešu orechov ● 50 g čokolády (54-percentnej)
NA OZDOBU: 5 až 6 kusov kivi ● kakao
Formu s rozmerom 30 x 10 cm vyložíme papierom na pečenie a rúru zohrejeme na 180 °C. Sušienky rozmixujeme, pridáme roztopené maslo a dobre premiešame. Zmesou naplníme formu, pomocou lyžičky utlačíme na dno aj boky. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Necháme vychladnúť. Na krém dáme do misky žĺtky, cukor, škrob a polovicu mlieka. Premiešame. Zvyšné mlieko dáme zohriať pod bod varu. Teplé ho za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Prelejeme späť do hrnca a zasa za stáleho miešania varíme, pokým zmes nezhustne. Potom odstavíme, pridáme vanilkový extrakt, maslo z kešu orechov a nasekanú čokoládu. Dobre premiešame, aby sa čokoláda rozpustila. Takto pripravený krém nalejeme na predpečený korpus a necháme vychladnúť. Na ozdobenie ošúpeme kivi, prekrojíme na polovice a nakrájame na tenké plátky. Tie v rôznych tvaroch poukladáme na vychladnutý koláč a nakoniec jemne posypeme kakaom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
koláč s čokoládovým krémom a kivi
Panna cotta s granátovým jablkom
6 porcií
NA PANNA COTTU: 45 ml studenej vody ● 9 g práškovej želatíny ● 500 ml smotany na šľahanie ● šťava z 1 granátového jablka ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● olej na potretie formičiek
NA POLEVU: šťava z 1 granátového jablka ● 2 PL javorového sirupu ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 granátové jablko na ozdobu
Do misky nalejeme studenú vodu, vsypeme želatínu, premiešame a necháme napučať. V hrnci zmiešame smotanu, šťavu z granátového jablka, cukor, vanilkový extrakt a napučanú želatínu. Na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Odstavíme. Formičky jemne potrieme olejom a nalejeme do nich smotanovú zmes. Vložíme do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie cez noc. Keď je panna cotta stuhnutá, pripravíme si polevu. Šťavu z granátového jablka spolu s javorovým sirupom a citrónovou šťavou privedieme do varu a varíme do mierneho zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť. Stuhnuté panna cotty vyberieme z formičiek, polejeme polevou a ozdobíme semiačkami granátového jablka.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
panna cotta s granátovým jablkom
Ananásový obrátený koláč
12 kúskov
NA ANANÁSOVÚ VRSTVU: 45 g masla ● 2 PL hnedého cukru ● 1 čerstvý ananás
NA CESTO: 190 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 115 g masla izbovej teploty ● 100 g krupicového cukru ● 2 vajcia L ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 60 g kyslej smotany ● 60 ml ananásovej šťavy ● 60 ml mlieka
Predhrejeme rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme naň rozpustené maslo a posypeme hnedým cukrom. Na cukor poukladáme plátky čerstvého ananásu a odložíme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešame vajcia, potom pridáme vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešame a pri nízkej rýchlosti primiešame na dvakrát striedavo s múkovou zmesou. Cesto nalejeme na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 45 až 50 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme 10 minút vychladnúť. Potom naň položíme servírovací podnos, pretočíme hore dnom a odstránime formu aj papier na pečenie. Necháme ešte 10 minút chladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ananásový obrátený koláč
Citrusová bábovka s physalisom
10 kúskov
NA CESTO: 110 g masla izbovej teploty + na potretie formy ● 180 g práškového cukru + na obalenie ovocia ● 2 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 3 ČL prášku do pečiva ● 1/4 ČL soli ● 180 ml mlieka ● 150 g hustého gréckeho jogurtu ● kôra z 1 mandarínky ● 10 kusov ovocia physalis + na ozdobenie ● polohrubá múka na vysypanie formy
NA POLEVU: šťava z 1 mandarínky ● 150 g práškového cukru
Rúru predhrejeme na 180 °C, formu na bábovku dobre potrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Maslo s cukrom vyšľaháme na nadýchanú penu. Po jednom zašľaháme vajíčka. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, so soľou a zapracujeme do maslovej peny. Teraz pridáme mlieko, jogurt, nastrúhanú mandarínkovú kôru a premiešame. Physalis nakrájame na štvrtiny, obalíme v lyžici práškového cukru a vmiešame do cesta. Cesto dáme do pripravenej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 45 až 50 minút. Urobíme test špajľou. Bábovku necháme 5 minút chladnúť, následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Na polevu vymiešame mandarínkovú šťavu s práškovým cukrom, tak aby získala jemne tečúcu konzistenciu, a polejeme ňou bábovku. Potom ju už stačí len pekne ozdobiť physalisom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
citrusová bábovka s physalisom