Radi by ste si užili VEĽKÚ NOC trocha zdravšie? Vajíčkovú nátierku s chrenom musíte vyskúšať!
19. 4. 2025, 8:30

Zdroj: shutterstock
Užite si Veľkú noc zdravšie. Chutná vajíčková nátierka s chrenom, rukolová polievka, slaná mrkvová roláda aj mrkvová bábovka sú TOP!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva, Karin Grófová
Vybrali sme pre vás tieto zdravé veľkonočné recepty:
- Vajíčková nátierka s chrenom
- Rukolová polievka so žeruchou
- Mrkvová roláda s bylinkovým syrom
- Veľkonočná bábovka
Anketa
Čo si myslíte o zdravej alternatíve tradičných veľkonočných receptov?
- Som za, zdravé recepty sú skvelé!19%
- Uprednostňujem klasické recepty bez zmien.28%
- Nezáleží mi na tom, vyskúšam oboje.38%
- Radšej si vyberám podľa aktuálnej chuti.14%
Hlasovanie bolo ukončené
Vajíčková nátierka s chrenom
4 porcie
3 varené vajcia ● 250 g tvarohu ● 1 PL kyslej smotany ● 2 PL strúhaného chrenu ● 1 ČL dijonskej horčice ● 1 ČL kurkumy ● 1 ČL miešaných byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 ČL žeruchy alebo červenej cibule na ozdobu
Vajíčka ošúpeme a nasekáme nadrobno. V miske vymiešame spolu tvaroh, smotanu, chren, horčicu, kurkumu, bylinky, zamiešame vajcia a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s pečivom alebo krekrami a posypané čerstvými bylinkami alebo cibuľou.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Vajíčková nátierka s chrenom
Rukolová polievka so žeruchou
2 porcie
300 g zemiakov ● 100 g rukoly ● 1 šalotka ● 500 ml zeleninového vývaru ● 50 ml bieleho vína ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL žeruchy ● 20 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie
Šalotku ošúpeme a nasekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme šalotku a opekáme dosklovita, pridáme zemiaky, krátko opečieme a zalejeme vínom. Pridáme vývar a privedieme do varu. Varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Rukolu opláchneme a vložíme na 2 minúty do vriacej vody, zlejeme, prepláchneme studenou vodou a pridáme spolu so žeruchou do polievky. Vlejeme smotanu a rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Rukolová polievka so žeruchou
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:
Mrkvová roláda s bylinkovým syrom
12 kúskov
500 g mrkvy ● 100 g strúhanej goudy ● 6 vajec ● 30 g masla ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 PL mletej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PLNKU: 300 g smotanového syra ● 1 PL horčice ● 2 PL nasekaných byliniek
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Na panvici rozohrejeme maslo a mrkvu na ňom podusíme. Necháme vychladnúť. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme spolu s mletou paprikou, so soľou a s korením nahladko. Zapracujeme škrobovú múčku, mrkvu spolu so strúhaným syrom a nakoniec pridáme bielky. Cesto nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Smotanový syr vymiešame s bylinkami a horčicou, nanesieme na roládu a zavinieme. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na dve hodiny do chladničky. Podávame nakrájané na širšie plátky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Mrkvová roláda s bylinkovým syrom
Veľkonočná bábovka
12 kúskov
200 g strúhanej mrkvy ● 1/2 citróna ● 100 g vlašských orechov ● 4 vajcia ● 80 g brezového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky● 50 g jablčného pyré ● 100 g špaldovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 100 g strúhaného kokosu ● 1 ČL škorice ● štipka muškátového orecha
NA POLEVU: 200 g gréckeho jogurtu ● 2 PL javorového sirupu ● žlté potravinárske farbivo
Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Tie vyšľaháme s cukrom, vanilkou, citrónovou šťavou a jablčným pyré na penu. Zapracujeme mrkvu. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, nasekanými orechmi, kokosom, so škoricou a s muškátovým orieškom. Spojíme so žĺtkovou zmesou a ako posledné zapracujeme sneh z bielkov. Nanesieme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na bábovku a pečieme pri 180 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom polejeme polevou z gréckeho jogurtu a javorového sirupu, ktorú sme dofarbili trochou farbiva.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Veľkonočná bábovka