Reklama

Radi by ste si užili VEĽKÚ NOC trocha zdravšie? Vajíčkovú nátierku s chrenom musíte vyskúšať!

Mrkvová roláda s bylinkovým syrom

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Užite si Veľkú noc zdravšie. Chutná vajíčková nátierka s chrenom, rukolová polievka, slaná mrkvová roláda aj mrkvová bábovka sú TOP!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    JAR podľa AYURVÉDY: Čo robiť, jesť a piť aby sme boli zdravé a cítili sa výborne
    Zdroj: Canva, Karin Grófová

    Vybrali sme pre vás tieto zdravé veľkonočné recepty:

    Anketa

    Čo si myslíte o zdravej alternatíve tradičných veľkonočných receptov?

    • Som za, zdravé recepty sú skvelé!19%
    • Uprednostňujem klasické recepty bez zmien.28%
    • Nezáleží mi na tom, vyskúšam oboje.38%
    • Radšej si vyberám podľa aktuálnej chuti.14%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Vajíčková nátierka s chrenom

    4 porcie

    3 varené vajcia ● 250 g tvarohu ● 1 PL kyslej smotany ● 2 PL strúhaného chrenu ● 1 ČL dijonskej horčice ● 1 ČL kurkumy ● 1 ČL miešaných byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 ČL žeruchy alebo červenej cibule na ozdobu

    Vajíčka ošúpeme a nasekáme nadrobno. V miske vymiešame spolu tvaroh, smotanu, chren, horčicu, kurkumu, bylinky, zamiešame vajcia a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s pečivom alebo krekrami a posypané čerstvými bylinkami alebo cibuľou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Vajíčková nátierka s chrenom

    Rukolová polievka so žeruchou

    2 porcie

    300 g zemiakov ● 100 g rukoly ● 1 šalotka ● 500 ml zeleninového vývaru ● 50 ml bieleho vína ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL žeruchy ● 20 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie

    Šalotku ošúpeme a nasekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme šalotku a opekáme dosklovita, pridáme zemiaky, krátko opečieme a zalejeme vínom. Pridáme vývar a privedieme do varu. Varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Rukolu opláchneme a vložíme na 2 minúty do vriacej vody, zlejeme, prepláchneme studenou vodou a pridáme spolu so žeruchou do polievky. Vlejeme smotanu a rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Rukolová polievka so žeruchou

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:

    Mrkvová roláda s bylinkovým syrom

    12 kúskov

    500 g mrkvy ● 100 g strúhanej goudy ● 6 vajec ● 30 g masla ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 PL mletej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PLNKU: 300 g smotanového syra ● 1 PL horčice ● 2 PL nasekaných byliniek

    Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Na panvici rozohrejeme maslo a mrkvu na ňom podusíme. Necháme vychladnúť. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme spolu s mletou paprikou, so soľou a s korením nahladko. Zapracujeme škrobovú múčku, mrkvu spolu so strúhaným syrom a nakoniec pridáme bielky. Cesto nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Smotanový syr vymiešame s bylinkami a horčicou, nanesieme na roládu a zavinieme. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na dve hodiny do chladničky. Podávame nakrájané na širšie plátky.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Mrkvová roláda s bylinkovým syrom

    Veľkonočná bábovka

    12 kúskov

    200 g strúhanej mrkvy ● 1/2 citróna ● 100 g vlašských orechov ● 4 vajcia ● 80 g brezového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky● 50 g jablčného pyré ● 100 g špaldovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 100 g strúhaného kokosu ● 1 ČL škorice ● štipka muškátového orecha

    NA POLEVU: 200 g gréckeho jogurtu ● 2 PL javorového sirupu ● žlté potravinárske farbivo

    Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Tie vyšľaháme s cukrom, vanilkou, citrónovou šťavou a jablčným pyré na penu. Zapracujeme mrkvu. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, nasekanými orechmi, kokosom, so škoricou a s muškátovým orieškom. Spojíme so žĺtkovou zmesou a ako posledné zapracujeme sneh z bielkov. Nanesieme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na bábovku a pečieme pri 180 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom polejeme polevou z gréckeho jogurtu a javorového sirupu, ktorú sme dofarbili trochou farbiva.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Veľkonočná bábovka

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.