Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Došli vám VAJCIA, no vy by ste rady niečo upiekli? Naše KOLÁČE ich vôbec nepotrebujú a sú TOP!

tvarohový koláč

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

To, že zo zdravotných či z iných dôvodov nemôžete vajíčka, alebo ste ich zabudli kúpiť neznamená, že sa musíte vzdať myšlienky na sladký koláč...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tip na VALENTÍNSKY DEZERT: Nepečené čokoládové kolieska s karamelom sú až HRIEŠNE dobré!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty bez vajec:

    • Jablčník
    • Tvarohový koláč
    • Brownies s pomarančmi
    • Slivkovo-tymianový koláč

    Jablčník

    10 až 12 kúskov

    5 stredne veľkých jabĺk ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● 130 g hladkej múky ● 160 g krupice ● 180 g krupicového cukru ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 30 g masla ● 200 ml mlieka ● práškový cukor na posypanie

    Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a pokvapkáme citrónovou šťavou. Masu rozdelíme na 3 časti. V mise zmiešame krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva. Túto zmes rozdelíme na 4 približne rovnaké časti. Dno formy s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno nasypeme prvú časť múkovej zmesi a posypeme jednou časťou jabĺk. Pokračujeme vo vrstvení tak, že posledná vrstva bude múková. Do hrnca dáme maslo, mlieko a zohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Potom zmesou rovnomerne zalejeme koláč a jemne popicháme špajdľou až na dno, aby mlieko s maslom nasiaklo do celého koláča. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 45 až 50 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a následne nakrájame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Anketa

    Ktorý z našich koláčikov by ste rady vyskúšali?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tvarohový koláč

    15 kúskov

    NA CESTO: 250 g hrubej múky ● 2 PL práškového cukru ● štipka soli ● 150 g masla ● 10 g čerstvého droždia ● 1 PL mlieka

    NA PLNKU: 750 g jemného tučného tvarohu ● 1 a 1/2 PL kukuričného škrobu ● 4 až 5 PL práškového cukru ● 50 g hrozienok ● 1 ČL vanilkového extraktu ● citrónová kôra z 1 biocitróna

    Do kuchynského robota vsypeme múku, 1 lyžicu cukru, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. V miske vymiešame mlieko s droždím a s lyžicou cukru. Zmes pridáme k múke a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté 30 minút oddýchnuť. Následne cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na veľkosť formy, približne 24 x 24 cm. Formu vyložíme papierom na pečenie a uložíme prvý plát cesta. Na cesto vylejeme tvarohovú náplň, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Náplň prikryjeme druhým plátom cesta, ktoré jemne popicháme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 až 35 minút, tak aby bol povrch koláča pekne zlatý. Koláč necháme úplne vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a rozkrájame.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    tvarohový koláč

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Orechové rezy ESTERHÁZY sú doslova nebíčko v papuľke! Toto musíte vyskúšať, mňam...
      Zdroj: Canva NCpZ

      Brownies s pomarančmi

      9 až 12 kúskov

      180 g hladkej múky ● 10 g prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 3 PL kakaa holandského typu + na ozdobenie ● 120 g práškového cukru ● 200 g čokolády 54-percentnej ● 1 plechovka kondenzovaného mlieka ● 60 ml mlieka ● 5 PL slnečnicového oleja ● kôra z 1 pomaranča + na ozdobenie

      Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a cukor. Nad vodnou parou v žiaruvzdornej miske roztopíme čokoládu. Pridáme kondenzované mlieko, obyčajné mlieko, olej, pomarančovú kôru a dobre premiešame. Do čokoládovej zmesi vsypeme múkovú zmes a zapracujeme. Hmotu vylejeme do formy 24 x 24 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme po celej forme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 30 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať ozdobené kakaom a pomarančovou kôrou.

      Čas prípravy: 25 minút

      Čas pečenia: 30 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      brownies s pomarančmi

      Slivkovo-tymianový koláč

      10 až 12 kúskov

      NA KOLÁČ: 100 g mandľovej múky ● 80 g ryžovej múky ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 250 g hustého jogurtu ● 120 g krupicového cukru ● 120 ml slnečnicového oleja ● 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu ● kôra z 1 citróna ● 1 PL citrónovej šťavy ● zavárané polovičky sliviek

      NA TYMIANOVÝ SIRUP: kôra z 1 citróna ● 80 ml citrónovej šťavy ● 120 g krupicového cukru ● 4 vetvičky tymianu

      Obe múky, sódu bikarbónu a prášok do pečiva premiešame. V druhej mise zmiešame jogurt, cukor, olej, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu. Pridáme suchú zmes a premiešame, tak aby neboli v ceste hrudky. Dno formy s rozmerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno do kruhu poukladáme polovičky sliviek a zalejeme pripraveným cestom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ešte 30 minút. Urobíme test špajdľou. Kým sa koláč pečie, pripravíme tymianový sirup. Do hrnčeka dáme všetky suroviny, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, až kým nezhustne na konzistenciu sirupu. Po upečení necháme koláč približne 10 minút chladnúť, pomocou noža uvoľníme okraje koláča od formy a následne ho preklopíme na servírovací tanier. Odstránime papier na pečenie a ešte teplý koláč popicháme špajdľou, polejeme tymianovým sirupom. Servírujeme ozdobený vetvičkami tymianu.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      slivkovo - tymiánový koláč

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.