Naša VIANOČNÁ KAPUSTNICA je absolútne dokonalá! Určite vyskúšajte... RECEPT
20. 12. 2023, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Takúto ste ešte nejedli, s kyslou kapustou pre zdravie a so šošovicou pre hojnosť...
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Wittekova Laura Spolocnost7plus
Zdroj: Wittekova Laura NEWS & MEDIA holding
Galéria k článku

Zdroj: Canva
Šošovicová kapustnica s hubami
6 porcií
200 g oravskej slaniny ● 2 cibule ● 1 ČL drvenej rasce ● za hrsť sušených lesných húb ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej červenej papriky ● 200 g hnedej alebo zelenej šošovice (vopred namočenej) ● 1 bobkový list ● 500 g tradične kvasenej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie ● kyslá smotana na podávanie
Na mierne rozpálenej panvici pozvoľna osmažíme nakrájanú slaninu dochrumkava. Vyberieme ju a časť prebytočného tuku zlejeme. Na zvyšku tuku osmažíme cibule nakrájané nadrobno, rascu a posekané sušené huby, ktoré sme vopred namočili. Pridáme pretlačené cesnaky a mletú sladkú červenú papriku. Po chvíli opekania pridáme namočenú a scedenú šošovicu, bobkový list a zalejeme vodou. Privedieme do varu, prikryjeme a šošovicu varíme na miernom plameni do polomäkka. Potom k šošovici pridáme scedenú a nakrájanú kyslú kapustu. Šťavu odložíme. Ak je kapusta príliš kyslá, môžeme ju prepláchnuť vodou. Spolu varíme domäkka. Ku koncu do nej vrátime aj kúsky slaniny. Ak chceme, polievku zahustíme tradične – bielou zápražkou z múky a masla, alebo časť z nej najemno pomixujeme a vrátime do polievky. Kapustnicu dochutíme soľou a korením, prípadne aj šťavou z kyslej kapusty. Podávame s kyslou smotanou.
Čas namáčania: 12 hodín
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vianočná kapustnica so šošovicou.