Pripravte si doma chutné a zdravé recepty na celý deň: Ten ČOKOLÁDOVÝ koláčik je BOMBA!
15. 3. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:15)

Zdroj: Shutterstock
Receptov na rýchle a k tomu zdravé recepty nie je nikdy dosť. Tieto k tomu chutia famózne...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NCpZ
Bielkovinový hummus
4 porcie
1 konzerva cícera ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 limeta ● 3 PL skyru ● soľ ● mleté čierne korenie ● cukor ● 1/2 ČL čili vločiek ● 1 PL olivového oleja
Cícer zlejeme cez sitko a necháme odkvapkať. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Z limety vytlačíme šťavu. Do vyššej nádoby pridáme cícer, cesnak a skyr a rozmixujeme tyčovým mixérom dokrémova. Dochutíme limetovou šťavou, soľou, korením, štipkou cukru a čili vločkami. Dáme do misy a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame so zeleninou a s celozrnným pečivom.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Bielkovinový hummus
Mangoldová s kokosovým mliekom
2 porcie
400 g mangoldu ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 250 ml zeleninového vývaru ● 250 ml kokosového mlieka ● 1 PL repkového oleja ● 1/2 ČL korenia karí ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka čili
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a opekáme dosklovita. Vsypeme očistený a nasekaný mangold a krátko podusíme. Zalejeme vývarom, vmiešame kokosové mlieko a pretlačený cesnak. Dochutíme karí, soľou, čili a korením. Varíme pri miernej teplote 10 až 15 minút a potom rozmixujeme. Podľa potreby ešte dochutíme.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Mangoldová polievka s kokosovým mliekom
Karfiolové „rizoto“
2 porcie
800 g karfiolu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 PL masla ● 1 ČL korenia karí ● 200 ml zeleninového vývaru ● 40 g parmezánu ● 3 vetvičky petržlenovej vňate ● 1 PL mandľového masla
Karfiol očistíme a natrháme na ružičky, 150 g uvaríme v osolenej vode. Cibuľu ošúpeme a nasekáme, rovnako ako cesnak. Zvyšok karfiolu nasekáme v sekáčiku nadrobno. Uvarený karfiol scedíme, zalejeme smotanou a rozmixujeme. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a krátko podusíme. Zamiešame karfiolovú „ryžu“ a karí a spolu opekáme ešte asi minútku. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme asi 5 minút domäkka. Medzitým nasekáme petržlenovú vňať a nastrúhame parmezán. Do uvarenej karfiolovej ryže zamiešame karfiolové pyré, mandľové maslo a asi dve tretiny parmezánu. Dochutíme soľou a korením. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a zvyškom parmezánu.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Karfiolové „rizoto“
Vegánsky lávový koláčik
6 kúskov
120 g horkej čokolády ● 45 ml repkového oleja ● 160 g orechového mlieka ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 100 g hladkej pohánkovej múky ● 50 g cukru z kokosových kvetov ● 1 PL kakaa ● štipka soli
Z čokolády odlomíme 6 kociek a dáme ich bokom. Zvyšok nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Pridáme repkový olej, mlieko a vanilkovú pastu a dobre premiešame. Múku preosejeme do misy, pridáme kokosový cukor, kakao a soľ a spojíme. Po lyžiciach pridávame tekutú čokoládovú zmes a miešame, kým nezískame hladké cesto. Formu na mafiny vytrieme olejom a naplníme 1 lyžicou cesta. Vložíme kocku čokolády a rovnomerne zakryjeme zvyškom cesta. Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút. Koláčiky opatrne vyberieme z formy a podávame ešte teplé.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Vegánsky lávový koláčik