Upečte si s nami domáce pečivo, ktoré je nielen megazdravé a chutné, ale aj úplne bez kysnutia
9. 4. 2025, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Veď čo môže byť lepšie ako domáce voňavé pečivo vytiahnuté priamo z rúry. Veru tomu sa nič nevyrovná. A tieto naše dobroty sú ešte aj zdravé a bez kysnutia.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty na zdravé domáce pečivo:
BYLINKOVÉ SCONES
12 kúskov
240 g hladkej múky, 1 PL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1 ČL krupicového cukru, 70 g masla, 2 jarné cibuľky, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL čerstvého tymianu, 1 ČL čerstvého rozmarínu, 250 g ricotty, 150 ml mlieka
NA POTRETIE: 1 vajce, 1 PL vody, 1 ČL soli, čierne korenie, údená paprika
Vo veľkej miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukrom a so soľou. Do múčnej zmesi nastrúhame maslo a vidličkou miešame do konzistencie mrveničky. Vmiešame nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a čerstvé bylinky. Pridáme ricottu, mlieko a premiešame, aby sa všetko spojilo. Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku. Premiesime a vytvarujeme na približne 20 cm dlhý obdĺžnik. Nôž si namočíme do múky a cesto nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Scones jemne vytvarujeme na obdĺžničky a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch scones dobre potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a posypeme soľou, čiernym korením a údenou paprikou. Nakoniec ozdobíme lístkami rozmarínu a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme približne 20 minút, tak aby scones získali zlatú farbu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
bylinkové scones
CHLIEB NÁN BEZ LEPKU
10 kúskov
NA CHLIEB: 20 g psyllia, 360 ml teplej vody, 75 g jogurtu gréckeho typu, 25 ml olivového oleja, 23 g pšenovej múky + na posypanie dosky, 130 g tapiokového alebo kukuričného škrobu, 1 PL krupicového cukru, 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL soli
NA POTRETIE: 45 g masla ghí, petržlenová vňať
V miske zmiešame psyllium a teplú vodu. Necháme minútu postáť, psyllium vytvorí gélovú konzistenciu. Do tejto zmesi pridáme jogurt izbovej teploty, olej a znova dobre premiešame.
V druhej mise zmiešame múku, škrob, cukor, prášok do pečiva a soľ. Do suchých surovín zamiešame jogurtovú zmes a vymiesime, tak aby sa cesto pekne spojilo. Výsledné cesto by malo byť pružné a nemalo by byť príliš lepkavé. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho guľu. Rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Z kúskov cesta tvarujeme guľky, ktoré prikryjeme utierkou, aby sme zabránili ich vyschnutiu. Pomocou valčeka cesto rozvaľkáme na okrúhly alebo oválny nán. Konečný vyvaľkaný nán by mal mať priemer približne 20 cm s hrúbkou asi 4 až 6 mm. Podľa potreby poprášime dosku alebo cesto múkou. Zohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu. Položíme naan na panvicu a pečieme približne 1 až 2 minúty z každej strany. Opakujeme tento postup so zvyšným cestom. Ihneď po upečení potrieme nán rozpusteným maslom zmiešaným s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas opekania 4 minúty/1 kus
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
chlieb Nán bez lepku
ŽEMLIČKY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE
10 kúskov
2 šálky červenej šošovice, 75 g psyllia, 2 PL olivového oleja, 125 ml vody, 1 ČL soli, 1 a 1/4 ČL sódy bikarbóny, 1 PL jablkového octu, sezamové semiačka na posypanie
Šošovicu opláchneme a namočíme aspoň na 3 hodiny. Následne šošovicu scedíme a nasypeme do kuchynského mixéra, pridáme psyllium, olej, vodu, soľ, sódu bikarbónu a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme ocot a ešte raz premixujeme. Cesto vyberieme na dosku, jemne premiesime a rozdelíme na 10 približne rovnakých častí. Z každého kúska cesta vytvarujeme žemličku a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme sezamom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, aby povrch žemličiek pekne zozlatol.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
žemličky z červenej šošovice
ORIEŠKOVO-SEMIAČKOVÝ CHLEBÍK
1 bochník
80 g lieskových orechov, 50 g nešúpaných mandlí, 100 g tekvicových semienok, 100 g slnečnicových semienok, 100 g sezamových semienok, 100 g ľanových semienok, 100 g ovsených vločiek, 65 g sušených marhúľ, 1 ČL soli, 6 vajec, 60 ml repkového oleja
Rúru zohrejeme na 180 °C. Formu na chlebík s rozmerom 28 x 13 cm vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske zmiešame všetky orechy, semená, ovsené vločky, sušené marhule nakrájané na malé kocky a soľ. Do zmesi pridáme rozšľahané vajcia, olej a dobre premiešame. Zmes nalejeme a urovnáme do pripravenej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne hodinu. Potom chlebík vyberieme z formy, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme krájať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
orieškovo - semiačkový chlebík