Reklama

Upečte si s nami domáce pečivo, ktoré je nielen megazdravé a chutné, ale aj úplne bez kysnutia

žemličky z červenej šošovice

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Veď čo môže byť lepšie ako domáce voňavé pečivo vytiahnuté priamo z rúry. Veru tomu sa nič nevyrovná. A tieto naše dobroty sú ešte aj zdravé a bez kysnutia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mrkvové žemličky so sladkými nátierkami krok za krokom

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na zdravé domáce pečivo:

    BYLINKOVÉ SCONES

    12 kúskov

    240 g hladkej múky, 1 PL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1 ČL krupicového cukru, 70 g masla, 2 jarné cibuľky, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL čerstvého tymianu, 1 ČL čerstvého rozmarínu, 250 g ricotty, 150 ml mlieka

    NA POTRETIE: 1 vajce, 1 PL vody, 1 ČL soli, čierne korenie, údená paprika

    Vo veľkej miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukrom a so soľou. Do múčnej zmesi nastrúhame maslo a vidličkou miešame do konzistencie mrveničky. Vmiešame nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a čerstvé bylinky. Pridáme ricottu, mlieko a premiešame, aby sa všetko spojilo. Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku. Premiesime a vytvarujeme na približne 20 cm dlhý obdĺžnik. Nôž si namočíme do múky a cesto nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Scones jemne vytvarujeme na obdĺžničky a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch scones dobre potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a posypeme soľou, čiernym korením a údenou paprikou. Nakoniec ozdobíme lístkami rozmarínu a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme približne 20 minút, tak aby scones získali zlatú farbu.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    bylinkové scones

    CHLIEB NÁN BEZ LEPKU

    10 kúskov

    NA CHLIEB: 20 g psyllia, 360 ml teplej vody, 75 g jogurtu gréckeho typu, 25 ml olivového oleja, 23 g pšenovej múky + na posypanie dosky, 130 g tapiokového alebo kukuričného škrobu, 1 PL krupicového cukru, 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL soli

    NA POTRETIE: 45 g masla ghí, petržlenová vňať

    V miske zmiešame psyllium a teplú vodu. Necháme minútu postáť, psyllium vytvorí gélovú konzistenciu. Do tejto zmesi pridáme jogurt izbovej teploty, olej a znova dobre premiešame.

    V druhej mise zmiešame múku, škrob, cukor, prášok do pečiva a soľ. Do suchých surovín zamiešame jogurtovú zmes a vymiesime, tak aby sa cesto pekne spojilo. Výsledné cesto by malo byť pružné a nemalo by byť príliš lepkavé. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho guľu. Rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Z kúskov cesta tvarujeme guľky, ktoré prikryjeme utierkou, aby sme zabránili ich vyschnutiu. Pomocou valčeka cesto rozvaľkáme na okrúhly alebo oválny nán. Konečný vyvaľkaný nán by mal mať priemer približne 20 cm s hrúbkou asi 4 až 6 mm. Podľa potreby poprášime dosku alebo cesto múkou. Zohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu. Položíme naan na panvicu a pečieme približne 1 až 2 minúty z každej strany. Opakujeme tento postup so zvyšným cestom. Ihneď po upečení potrieme nán rozpusteným maslom zmiešaným s nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas opekania 4 minúty/1 kus

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    chlieb Nán bez lepku

    ŽEMLIČKY Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

    10 kúskov

    2 šálky červenej šošovice, 75 g psyllia, 2 PL olivového oleja, 125 ml vody, 1 ČL soli, 1 a 1/4 ČL sódy bikarbóny, 1 PL jablkového octu, sezamové semiačka na posypanie

    Šošovicu opláchneme a namočíme aspoň na 3 hodiny. Následne šošovicu scedíme a nasypeme do kuchynského mixéra, pridáme psyllium, olej, vodu, soľ, sódu bikarbónu a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme ocot a ešte raz premixujeme. Cesto vyberieme na dosku, jemne premiesime a rozdelíme na 10 približne rovnakých častí. Z každého kúska cesta vytvarujeme žemličku a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme sezamom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, aby povrch žemličiek pekne zozlatol.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    žemličky z červenej šošovice

    ORIEŠKOVO-SEMIAČKOVÝ CHLEBÍK

    1 bochník

    80 g lieskových orechov, 50 g nešúpaných mandlí, 100 g tekvicových semienok, 100 g slnečnicových semienok, 100 g sezamových semienok, 100 g ľanových semienok, 100 g ovsených vločiek, 65 g sušených marhúľ, 1 ČL soli, 6 vajec, 60 ml repkového oleja

    Rúru zohrejeme na 180 °C. Formu na chlebík s rozmerom 28 x 13 cm vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske zmiešame všetky orechy, semená, ovsené vločky, sušené marhule nakrájané na malé kocky a soľ. Do zmesi pridáme rozšľahané vajcia, olej a dobre premiešame. Zmes nalejeme a urovnáme do pripravenej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne hodinu. Potom chlebík vyberieme z formy, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme krájať.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    orieškovo - semiačkový chlebík

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.