Reklama

Je jedno akú si vyberiete, s našimi receptami bude vaša VIANOČNÁ RYBKA tá NAJ!

Grilovaná ryba s cviklou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vyprážané podkovičky z kapra s majonézovým šalátom sú slovenská klasika. No ak by ste mali chuť tieto sviatky vyskúšať niečo nové, máme pre vás niekoľko tipov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočná RED VELVET torta bude kráľovnou štedrovečerného stola: A tá chuť! Mňam
    Zdroj: canva

    Vybrali sme pre vás tieto vianočné recepty na rybu:

    • Fazuľový šalát so pstruhom
    • Rybacia kapustnica so slivkami
    • Krémová pohánka so sumčekom
    • Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou
    • Dánske rybacie chlebíčky

    Fazuľový šalát so pstruhom

    4 porcie

    NA FAZUĽU: 200 g veľkej bielej fazule ● 200 g veľkej strakatej fazule ● 1 bobkový list ● stonka rozmarínu ● 2 stonky tymianu ● malá čili paprička (nemusí byť) ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● soľ ● olivový olej

    NA ZÁLIEVKU: 150 ml cmaru ● 100 ml majonézy alebo kyslej smotany ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 ČL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL mletej červenej papriky ● mleté alebo čerstvé čili podľa chuti ● zmes čerstvých byliniek

    OKREM TOHO: 800 g pstruha lososovitého ● zmes šalátových listov (baby gem, špenát, čakanka) ● nakladané alebo čerstvé čili papričky ● soľ ● olej

    Fazuľu namočíme na noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju scedíme, zalejeme čerstvou vodou a privedieme do varu. Vodu osolíme, pridáme bobkový list, rozmarín, tymian, kúsok čili a mletú červenú papriku. Privedieme do varu, stíšime plameň, hrniec prikryjeme a varíme pomaly do zmäknutia fazule. Všetky suroviny na cmarovú zálievku spolu premiešame a necháme odležať. Filety pstruha umyjeme, osušíme papierovou utierkou, zbavíme prípadných kostí a malých kostičiek a nakrájame na viac kusov. Uvarenú fazuľu necháme aspoň sčasti vychladnúť vo vývare z varenia. Vyberieme zvyšky byliniek, fazuľu scedíme a vývar zredukujeme varením na mierne hustejší. Ponorným mixérom v ňom na zahustenie rozmixujeme niekoľko fazúľ spolu s lyžicou olivového oleja. Dochutíme. Filety ryby obalíme v oleji a osolíme. Rozložíme ich kožou nadol na olejom potretú panvicu a zo začiatku opekania ich pritlačíme k panvici. Na nižšom až strednom plameni opekáme, kým nebudú takmer hotové. Filety otočíme a iba krátko opekáme kožou nahor. Fazuľu zohrejeme v ochutenom zahustenom vývare, rozložíme na dno taniera, prelejeme vývarom, obložíme kúskami ryby spolu s kúskami šalátových listov a všetko dochutíme nakrájaným nakladaným alebo čerstvým čili, cmarovou zálievkou a bylinkami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fazuľový šalát so pstruhom a s cmarovou zálievkou

    Rybacia kapustnica so slivkami

    6 porcií

    NA VÝVAR: hlava, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných alebo z morských rýb ● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku ● kúsok póru ● 1 petržlen ● 5 guľôčok celého korenia ● 1 bobkový list● stopky petržlenovej vňate

    NA KAPUSTNICU: za 2 hrste sušených húb ● 1 kg tradične kvasenej kapusty ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej červenej papriky ● 100 až 200 ml bieleho vína ● 1 až 2 l rybacieho vývaru ● 1 bobkový list ● za hrsť sušených sliviek ● za hrsť sušených jabĺk ● 800 g filiet sladkovodných rýb bez kosti (kapor, pstruh, zubáč) ● med na dochutenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností a ostatných surovín uvaríme vývar, trvá to asi 30 až 45 minút. Mäso z rýb oberieme. Sušené huby zalejeme vriacou vodou. Kapustu scedíme a prepláchneme, ak treba. Šťavu môžeme použiť na dochutenie kapustnice. Na tuku osmažíme cibule nakrájané nadrobno, pridáme pretlačené cesnaky, mletú červenú papriku, chvíľku spolu orestujeme, pridáme nasekanú kvasenú kapustu a premiešame. Prilejeme víno a necháme zredukovať varením. Ku kapuste primiešame scedené a nakrájané huby (prilejeme aj časť alebo celú tekutinu z namáčania húb), rybací vývar, bobkový list a varíme do zmäknutia kapusty. Ku koncu pridáme odkôstkované slivky a sušené jablká a necháme ich zmäknúť. Porcie osolených a okorenených rýb osmažíme na panvici, odložíme bokom a výpekom z nich dochutíme kapustnicu. Na dochutenie kapustnice môžeme pridať aj med, soľ a šťavu z kyslej kapusty. Kapustnicu podávame s mäsom z rýb a s dobrým chlebom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rybacia kapustnica s jablkom a so slivkami

    Krémová pohánka so sumčekom

    4 porcie

    4 až 6 kapií ● 1 PL octu alebo citrónovej šťavy ● 1/2 PL medu ● 600 g sumčeka afrického (bez kože a kostí) ● 4 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 stonky čerstvého oregana alebo 1 ČL sušeného ● 600 g zmesi čerstvých húb alebo 100 g sušených húb ● 400 g pohánky ● 150 ml bieleho suchého vína ● 1,2 l vývaru ● 120 až 200 g tvrdého vyzretého syra (nemusí byť) ● 50 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo maslo

    Kapiu pozdĺžne rozpolíme, zbavíme semienok, nakrájame na veľké kusy a sprudka opekáme na rozpálenom oleji, kým nebude mäkká a zlatohnedá. Preložíme ju z panvice do misky, prikryjeme a necháme ešte viac zmäknúť. Ešte teplú ju dochutíme octom alebo citrónovou šťavou, medom, soľou a mletým korením. V tej istej panvici na rozpálenom oleji orestujeme osolené kúsky sumčeka afrického. Preložíme ho na tanier a prikryjeme. Na masle a výpeku zo sumčeka dosklovita osmažíme nakrájanú šalotku, ku koncu pridáme pretlačený cesnak a stonku čerstvého oregana. Pridáme očistené a nakrájané huby a necháme z nich pravidelným miešaním odpariť vodu. Ak použijeme sušené, predtým ich namočíme do horúcej vody. Pokračujeme v opekaní, ak treba, pridáme olej a čerstvé huby necháme mierne zhnednúť a skaramelizovať. K hubám prisypeme opláchnutú pohánku a orestujeme ju za pravidelného miešania. Prilejeme víno, necháme ho takmer celé zredukovať varením a postupne prilievame horúci vývar. Pohánku varíme do zmäknutia, no stále na zhryz. Prilejeme k nej toľko horúceho vývaru, aby bola polotekutá. Odstavíme ju zo zdroja tepla, primiešame pár lístkov čerstvého oregana, hrudku masla, výpek z opečeného sumčeka, soľ a mleté čierne korenie. Ak chceme, pridáme aj nastrúhaný extra tvrdý syr. Krémovú pohánku podávame s rybou, so sladkokyslou kapiou, s čerstvým oreganom alebo s aj ďalším syrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    krémová pohánka so sumčekom a sladkokyslou kapiou

    Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou

    4 porcie

    800 g lososa alebo pstruha lososovitého ● 500 g surovej cvikly● 1 stonka rozmarínu ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 800 g menších šalátových zemiakov ● 8 stoniek čerstvého kôpru ● 1 bobkový list ● 1 l vývaru alebo vody ● ocot alebo citrónová šťava ● cukor alebo med ● 120 ml smotany na varenie ● kúsok čerstvého zázvoru ● kúsok chrenu ● čili papričky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● maslo

    Cviklu umyjeme, osušíme, potrieme olejom, osolíme a spolu so stonkou rozmarínu zabalíme do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 90 minút, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť nožom. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Očistené a nadrobno nakrájané cibule osmažíme na masle. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, drvenú rascu, ošúpané a nakrájané zemiaky. Všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme a do hrnca vložíme kôprové stonky a bobkový list. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou. Uvarené zemiaky, bobkový list a kôpor z omáčky vyberieme, časť zemiakov rozmixujeme na zahustenie omáčky. Dochutíme octom, cukrom alebo medom, ak treba soľou a zjemníme smotanou na varenie. Lososa umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom, osolíme a kožou nahor položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme pod gril na vrchný rošt do rúry pri teplote 230 °C na 6 až 12 minút podľa hrúbky filety. Ryba môže byť vnútri mierne nedopečená, ružová. Cviklu nakrájame na menšie kúsky, dochutíme výpekom z ryby, olivovým olejom, medom, najemno nastrúhaným čerstvým zázvorom, chrenom, nasekaným čili, octom alebo citrónovou šťavou, soľou, mletým korením a čerstvo nasekaným kôprom. Rybu podávame s kôprovou omáčkou, so zemiakmi, s čerstvými bylinkami a chrenovo-zázvorovou salsou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Čas pečenia: 90 + 12 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    grilovaná ryba s kôprovou omáčkou a so zázvorovou cviklou

    Dánske rybacie chlebíčky

    4 porcie

    8 až 12 krajcov ražného chleba ● 300 g krémového smotanového syra ● 2 PL nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, pažítka, petržlenová vňať, ligurček, estragón) ● 100 až 200 g údeného lososa ● 100 až 200 g nakladaných sardiniek alebo sleďov● 4 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA OBLOHU: paradajky ● šalátová uhorka ● olivy● nakladaná cvikla ● nakladané uhorky ● klíčky ● čerstvé bylinky ● citrón ● čili

    Ražný chlieb nakrájamea do zlatohneda opečieme na panvici z oboch strán na malom množstve oleja. Necháme mierne vychladnúť. Zmiešame krémový syr s nasekanými bylinkami, ak treba, osolíme a okoreníme. Krémovým syrom bohato potrieme chlebíčky a navrstvíme na ne suroviny v rôznych kombináciách, napríklad:

    ✸ nátierka, údený losos, vajcia varené natvrdo, plátky uhorky, kôpor

    ✸ nátierka, nakladané slede alebo sardinky, cvikla, pažítka

    ✸ nátierka, údený losos, kyslé uhorky, plátky paradajky, čili, kôpor

    ✸ nátierka, nakladané ryby, vajcia, šalát baby gem, špenát, olivy, klíčky

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    dánske rybacie chlebíčky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.