Reklama

Je jedno akú si vyberiete, s našimi receptami bude vaša VIANOČNÁ RYBKA tá NAJ!

Grilovaná ryba s cviklou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vyprážané podkovičky z kapra s majonézovým šalátom sú slovenská klasika. No ak by ste mali chuť tieto sviatky vyskúšať niečo nové, máme pre vás niekoľko tipov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Vybrali sme pre vás tieto vianočné recepty na rybu:

    • Fazuľový šalát so pstruhom
    • Rybacia kapustnica so slivkami
    • Krémová pohánka so sumčekom
    • Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou
    • Dánske rybacie chlebíčky

    Fazuľový šalát so pstruhom

    4 porcie

    NA FAZUĽU: 200 g veľkej bielej fazule ● 200 g veľkej strakatej fazule ● 1 bobkový list ● stonka rozmarínu ● 2 stonky tymianu ● malá čili paprička (nemusí byť) ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● soľ ● olivový olej

    NA ZÁLIEVKU: 150 ml cmaru ● 100 ml majonézy alebo kyslej smotany ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 ČL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL mletej červenej papriky ● mleté alebo čerstvé čili podľa chuti ● zmes čerstvých byliniek

    OKREM TOHO: 800 g pstruha lososovitého ● zmes šalátových listov (baby gem, špenát, čakanka) ● nakladané alebo čerstvé čili papričky ● soľ ● olej

    Fazuľu namočíme na noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ju scedíme, zalejeme čerstvou vodou a privedieme do varu. Vodu osolíme, pridáme bobkový list, rozmarín, tymian, kúsok čili a mletú červenú papriku. Privedieme do varu, stíšime plameň, hrniec prikryjeme a varíme pomaly do zmäknutia fazule. Všetky suroviny na cmarovú zálievku spolu premiešame a necháme odležať. Filety pstruha umyjeme, osušíme papierovou utierkou, zbavíme prípadných kostí a malých kostičiek a nakrájame na viac kusov. Uvarenú fazuľu necháme aspoň sčasti vychladnúť vo vývare z varenia. Vyberieme zvyšky byliniek, fazuľu scedíme a vývar zredukujeme varením na mierne hustejší. Ponorným mixérom v ňom na zahustenie rozmixujeme niekoľko fazúľ spolu s lyžicou olivového oleja. Dochutíme. Filety ryby obalíme v oleji a osolíme. Rozložíme ich kožou nadol na olejom potretú panvicu a zo začiatku opekania ich pritlačíme k panvici. Na nižšom až strednom plameni opekáme, kým nebudú takmer hotové. Filety otočíme a iba krátko opekáme kožou nahor. Fazuľu zohrejeme v ochutenom zahustenom vývare, rozložíme na dno taniera, prelejeme vývarom, obložíme kúskami ryby spolu s kúskami šalátových listov a všetko dochutíme nakrájaným nakladaným alebo čerstvým čili, cmarovou zálievkou a bylinkami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fazuľový šalát so pstruhom a s cmarovou zálievkou

    Rybacia kapustnica so slivkami

    6 porcií

    NA VÝVAR: hlava, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných alebo z morských rýb ● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku ● kúsok póru ● 1 petržlen ● 5 guľôčok celého korenia ● 1 bobkový list● stopky petržlenovej vňate

    NA KAPUSTNICU: za 2 hrste sušených húb ● 1 kg tradične kvasenej kapusty ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej červenej papriky ● 100 až 200 ml bieleho vína ● 1 až 2 l rybacieho vývaru ● 1 bobkový list ● za hrsť sušených sliviek ● za hrsť sušených jabĺk ● 800 g filiet sladkovodných rýb bez kosti (kapor, pstruh, zubáč) ● med na dochutenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností a ostatných surovín uvaríme vývar, trvá to asi 30 až 45 minút. Mäso z rýb oberieme. Sušené huby zalejeme vriacou vodou. Kapustu scedíme a prepláchneme, ak treba. Šťavu môžeme použiť na dochutenie kapustnice. Na tuku osmažíme cibule nakrájané nadrobno, pridáme pretlačené cesnaky, mletú červenú papriku, chvíľku spolu orestujeme, pridáme nasekanú kvasenú kapustu a premiešame. Prilejeme víno a necháme zredukovať varením. Ku kapuste primiešame scedené a nakrájané huby (prilejeme aj časť alebo celú tekutinu z namáčania húb), rybací vývar, bobkový list a varíme do zmäknutia kapusty. Ku koncu pridáme odkôstkované slivky a sušené jablká a necháme ich zmäknúť. Porcie osolených a okorenených rýb osmažíme na panvici, odložíme bokom a výpekom z nich dochutíme kapustnicu. Na dochutenie kapustnice môžeme pridať aj med, soľ a šťavu z kyslej kapusty. Kapustnicu podávame s mäsom z rýb a s dobrým chlebom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rybacia kapustnica s jablkom a so slivkami

    Krémová pohánka so sumčekom

    4 porcie

    4 až 6 kapií ● 1 PL octu alebo citrónovej šťavy ● 1/2 PL medu ● 600 g sumčeka afrického (bez kože a kostí) ● 4 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 stonky čerstvého oregana alebo 1 ČL sušeného ● 600 g zmesi čerstvých húb alebo 100 g sušených húb ● 400 g pohánky ● 150 ml bieleho suchého vína ● 1,2 l vývaru ● 120 až 200 g tvrdého vyzretého syra (nemusí byť) ● 50 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo maslo

    Kapiu pozdĺžne rozpolíme, zbavíme semienok, nakrájame na veľké kusy a sprudka opekáme na rozpálenom oleji, kým nebude mäkká a zlatohnedá. Preložíme ju z panvice do misky, prikryjeme a necháme ešte viac zmäknúť. Ešte teplú ju dochutíme octom alebo citrónovou šťavou, medom, soľou a mletým korením. V tej istej panvici na rozpálenom oleji orestujeme osolené kúsky sumčeka afrického. Preložíme ho na tanier a prikryjeme. Na masle a výpeku zo sumčeka dosklovita osmažíme nakrájanú šalotku, ku koncu pridáme pretlačený cesnak a stonku čerstvého oregana. Pridáme očistené a nakrájané huby a necháme z nich pravidelným miešaním odpariť vodu. Ak použijeme sušené, predtým ich namočíme do horúcej vody. Pokračujeme v opekaní, ak treba, pridáme olej a čerstvé huby necháme mierne zhnednúť a skaramelizovať. K hubám prisypeme opláchnutú pohánku a orestujeme ju za pravidelného miešania. Prilejeme víno, necháme ho takmer celé zredukovať varením a postupne prilievame horúci vývar. Pohánku varíme do zmäknutia, no stále na zhryz. Prilejeme k nej toľko horúceho vývaru, aby bola polotekutá. Odstavíme ju zo zdroja tepla, primiešame pár lístkov čerstvého oregana, hrudku masla, výpek z opečeného sumčeka, soľ a mleté čierne korenie. Ak chceme, pridáme aj nastrúhaný extra tvrdý syr. Krémovú pohánku podávame s rybou, so sladkokyslou kapiou, s čerstvým oreganom alebo s aj ďalším syrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    krémová pohánka so sumčekom a sladkokyslou kapiou

    Grilovaná ryba s kôprovou omáčkou

    4 porcie

    800 g lososa alebo pstruha lososovitého ● 500 g surovej cvikly● 1 stonka rozmarínu ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 800 g menších šalátových zemiakov ● 8 stoniek čerstvého kôpru ● 1 bobkový list ● 1 l vývaru alebo vody ● ocot alebo citrónová šťava ● cukor alebo med ● 120 ml smotany na varenie ● kúsok čerstvého zázvoru ● kúsok chrenu ● čili papričky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● maslo

    Cviklu umyjeme, osušíme, potrieme olejom, osolíme a spolu so stonkou rozmarínu zabalíme do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 90 minút, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť nožom. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Očistené a nadrobno nakrájané cibule osmažíme na masle. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, drvenú rascu, ošúpané a nakrájané zemiaky. Všetko spolu orestujeme, osolíme, okoreníme a do hrnca vložíme kôprové stonky a bobkový list. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou. Uvarené zemiaky, bobkový list a kôpor z omáčky vyberieme, časť zemiakov rozmixujeme na zahustenie omáčky. Dochutíme octom, cukrom alebo medom, ak treba soľou a zjemníme smotanou na varenie. Lososa umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom, osolíme a kožou nahor položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme pod gril na vrchný rošt do rúry pri teplote 230 °C na 6 až 12 minút podľa hrúbky filety. Ryba môže byť vnútri mierne nedopečená, ružová. Cviklu nakrájame na menšie kúsky, dochutíme výpekom z ryby, olivovým olejom, medom, najemno nastrúhaným čerstvým zázvorom, chrenom, nasekaným čili, octom alebo citrónovou šťavou, soľou, mletým korením a čerstvo nasekaným kôprom. Rybu podávame s kôprovou omáčkou, so zemiakmi, s čerstvými bylinkami a chrenovo-zázvorovou salsou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Čas pečenia: 90 + 12 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    grilovaná ryba s kôprovou omáčkou a so zázvorovou cviklou

    Dánske rybacie chlebíčky

    4 porcie

    8 až 12 krajcov ražného chleba ● 300 g krémového smotanového syra ● 2 PL nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, pažítka, petržlenová vňať, ligurček, estragón) ● 100 až 200 g údeného lososa ● 100 až 200 g nakladaných sardiniek alebo sleďov● 4 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA OBLOHU: paradajky ● šalátová uhorka ● olivy● nakladaná cvikla ● nakladané uhorky ● klíčky ● čerstvé bylinky ● citrón ● čili

    Ražný chlieb nakrájamea do zlatohneda opečieme na panvici z oboch strán na malom množstve oleja. Necháme mierne vychladnúť. Zmiešame krémový syr s nasekanými bylinkami, ak treba, osolíme a okoreníme. Krémovým syrom bohato potrieme chlebíčky a navrstvíme na ne suroviny v rôznych kombináciách, napríklad:

    ✸ nátierka, údený losos, vajcia varené natvrdo, plátky uhorky, kôpor

    ✸ nátierka, nakladané slede alebo sardinky, cvikla, pažítka

    ✸ nátierka, údený losos, kyslé uhorky, plátky paradajky, čili, kôpor

    ✸ nátierka, nakladané ryby, vajcia, šalát baby gem, špenát, olivy, klíčky

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    dánske rybacie chlebíčky

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.