Reklama

Sladké FAŠIANGY: Fánky, šišky a spol., verte nám, nič lepšie ste poslednú dobu nejedli... MŇAM

božie milosti s vínom

recept:
30 – 40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT
+ CHLADENIE A ODDYCHOVANIE CESTA, VYSMÁŽANIE 15 MINÚT
• 150 g hladkej múky
• 2 žĺtky
• 2 lyžice bieleho vína
• 2 lyžice kyslej smotany
• 1 balíček vanilkového cukru • štipka soli
• rastlinný olej na vysmážanie • práškový cukor na obalenie
1. Ručne spracujte múku, žĺtky, víno, smotanu, vanilkový cukor a soľ na kom­ paktné a nelepivé cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na ho­ dinku

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Obdobie plesov a zábav je v plnom prúde a s nimi aj všetky sladké vyprážané dobroty, ktoré tak milujeme...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami lahodnú KOKOSOVÚ TORTU: Pre toto zimné obdobie je ako stvorená...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Božie milosti s vínom

    30 až 40 kúskov

    150 g hladkej múky ● 2 žĺtky ● 2 PL bieleho vína ● 2 PL kyslej smotany ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● rastlinný olej na vysmážanie ● práškový cukor na obalenie

    Ručne spracujeme múku, žĺtky, víno, smotanu, vanilkový cukor a soľ na kompaktné a nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinku odpočívať do chladničky. Rozpálime olej na vyprážanie v hlbšej panvici, prípadne v hrnci so širším dnom. Cesto na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme a nakrájame vrúbkovaným nožíkom alebo radielkom na menšie trojuholníky. V strede ich jemne nakrojíme, aby si pri vyprážaní udržali tvar. Takto pripravené kúsky necháme aspoň 10 minút oddychovať pri izbovej teplote a následne ich postupne opatrne vkladáme do horúceho oleja. Ideálna teplota oleja na vyprážanie by nemala byť nižšia ako 160 °C (môžeme ju odmerať kuchynským teplomerom). Božie milosti krásne narastú a sfarbia sa do zlatohneda. Pražíme z obidvoch strán. Hotové kúsky vyberieme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Nakoniec ich bohato poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Čas smaženia: 3 minúty/1 kus

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    božie milosti s vínom

    Donuty v karameli

    12 až 15 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej špaldovej múky ● 1 vrecúško sušeného droždia● 4 PL kryštálového cukru ● 4 žĺtky izbovej teploty ● 100 g rozpustené homasla ● 250 ml vlažného mlieka ● štipka soli ● nastrúhaná kôra z biocitróna ● olej na vyprážanie

    NA POLEVU: 250 g kryštálového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● štipka soli ● najemno podrvené karamelové keksy na posypanie

    Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme ručne alebo v mixéri s nadstavcom na miesenie hladké nelepivé cesto. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu. Kryštálový cukor nasypeme do menšieho kastróla a roztopíme ho na strednom plameni, až kým nebude mať krásnu hnedú farbu a číru karamelovú konzistenciu. V tomto momente prilejeme smotanu na šľahanie a necháme karamel celkom rozpustiť. Karamelová poleva by mala mať hladkú a ťahavú konzistenciu, ak sa zdá, že je stále riedka, necháme ju na miernom plameni dlhšie. Stiahneme z plameňa a pri izbovej teplote necháme vychladnúť. Nakysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme väčšie kolieska, do ktorých ešte vykrojíme malý krúžok typický pre americké šišky. Necháme ich na doske aspoň 10 minút podkysnúť. Opatrne vyprážame v horúcom oleji, ktorý by mal dosahovať teplotu aspoň 170 °C.Hotové šišky preložíme na papierový obrúsok a odložíme na mriežku vychladnúť. Potom zvrchu namáčame do karamelovej polevy. Posypeme keksíkmi a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 70 minút

    Čas smaženia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    donuty v karameli

    Pączki plnené tvarohom

    25 až 30 kúskov

    NA CESTO: 1 vrecko sušeného droždia ● 500 g hladkej špaldovej múky ● štipka soli ● 60 g kryštálového cukru ● 4 vajcia izbovej teploty ● 125 g masla ● 50 ml vlažného mlieka ● olej na vyprážanie ● práškový cukor na obalenie

    NA PLNKU: 250 g hrudkovitého tvarohu ● 250 g jemného tvarohu ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 3 PL práškového cukru ● kôra z 1 biocitróna

    Všetky suroviny na cesto izbovej teploty ručne vypracujeme na hladké nelepivé cesto. Vložíme ho do misy a aspoň na hodinu prikryjeme potravinárskou fóliou, aby nakyslo. Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Všetky suroviny dobre vymiešame, a kým cesto kysne, necháme plnku odležať v chladničke, aby sa všetky chute prepojili. Keď je cesto krásne vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Použijeme okrúhly vykrajovač na šišky, prípadne pohár. Takto pripravené šišky necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť.V panvici so širším dnom zohrejeme olej na teplotu aspoň 170 °C. Šišky vyprážame z oboch strán asi 3 až 4 minúty, sledujeme, ako rýchlo začnú chytať objem a farbu. Hotové šišky vyberieme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja z vyprážania, a necháme vychladnúť. Každú vychladnutú šišku zboku jemne rozrežeme a malou lyžičkou nanesieme plnku. Nakoniec poprášime práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 70 minút

    Čas smaženia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    paczki plnené tvarohom

    Oliebollen s jablkami a hrozienkami

    30 až 35 kúskov

    250 g hladkej bielej múky ● 1/2 vrecka sušeného droždia ● 2 PL práškového cukru + na obalenie ● štipka soli● 2 žĺtky izbovej teploty ● 50 g rozpusteného masla ● 125 ml vlažného mlieka ● 3 PL umu ● za 2 väčšie hrste sušených hrozienok ● 2 menšie jablká ● olej na vysmážanie

    Všetky suroviny na cesto okrem hrozienok a jabĺk vymiesime na vláčne mäkké cesto. Keď sa už nelepí na ruky, pridáme hrozienka a ošúpané jabĺčka nakrájané na malé kocky veľkosti hrozienok. Ak sa nám cesto bude zdať trocha lepivé, môžeme ho jemne poprášiť hladkou múkou. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť aspoň trištvrte hodiny. Keď je cesto vykysnuté, vytvarujeme z neho menšie guľky, ktoré ešte aspoň 5 až 10 minút necháme podkysnúť na pracovnej doske. Keby boli príliš lepivé, stále môžeme pridať trochu hladkej múky, nie však veľmi veľa, aby guľky neboli príliš tuhé. Rozpálime olej a vkladáme podkysnuté guľky. Zväčšia svoj objem a budú sa postupne sfarbovať dohneda. Vyprážanie potrvá celkovo asi 6 až 8 minút. Závisí to od veľkosti guliek aj od teploty oleja, vyprážanie jednej dávky by však nemalo presiahnuť 10 minút. Hotové guľky vyberáme na papierovú kuchynskú utierku, aby vsiakla prebytočný olej, a necháme vychladnúť. Pred podávaním bohato poprášime práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas kysnutia 1 hodina

    Čas smaženia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    oliebollen s jablkami a hrozienkami

    Churros s čokoládovou omáčkou

    30 až 40 kúskov

    NA CESTO: 480 ml mlieka ● 60 g masla ● 1 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 270 g hladkej špaldovej múky ● 3 vajcia izbovej teploty ● olej na vyprážanie ● 250 g kryštálového cukru zmiešaného s mletou škoricou na obalenie

    NA OMÁČKU: 200 g horkej čokolády ● 200 ml smotany na šľahanie

    V stredne veľkom hrnci privedieme do varu mlieko, maslo, oba cukry a štipku soli. Znížime plameň a za stáleho miešania vsypeme špaldovú múku. Cesto vymiešame vareškou na kompaktné cesto bez hrudiek. Keď uvidíme, že sa už nelepí k hrncu, a je hladké, môžeme ho odstaviť a nechať vychladnúť na izbovú teplotu. Vajcia prešľaháme v miske, aby sa úplne spojili žĺtky s bielkami. Postupne ich pridávame do vychladnutého tuhého cesta a dôkladne rozmiešame. Vzniknuté cesto by malo mať stredne tuhú konzistenciu. Pripravíme omáčku. Smotanu prevaríme v malom kastróliku a necháme pár minút bokom trocha vychladnúť. Čokoládu do nej nalámeme na malé kúsky a miešame lyžicou, až kým sa všetka neroztopí a nevznikne krásne lesklá hustejšia omáčka. Odložíme ju bokom. Cesto vložíme do cukrárskeho vrecúška s hviezdicovou násadkou. Olej na vyprážanie nahrejeme v panvici so širším dnom na teplotu minimálne 170 °C. Do horúceho oleja opatrne vytláčame dlhšie kúsky churros. Vyprážame ich po niekoľkých kusoch, kým nedosiahnu požadovanú zlatohnedú farbu, nemalo by to však presiahnuť 10 minút. Hotové churros prenášame na sitku z oleja rovno do pripravenej cukrovo-škoricovej zmesi a obalíme. Necháme ich trocha vychladnúť na mriežke a podávame s čokoládovou omáčkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas smaženia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    churros s čokoládovou omáčkou