Sladké FAŠIANGY: NAJLEPŠIE RECEPTY na ŠIŠKY z celého sveta iba pre vás: Tie jablkové sú TOP!
22. 1. 2025, 7:00 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:18)
Škoricové churros
20 až 25 kúskov
NA CESTO: 280 ml vody ● 125 g masla ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 180 g hladkej múky ● 2 vajcia izbovej teploty ● 1 ČL vanilkového extraktu ● repkový olej na vysmážanie
NA OBALENIE: 55 g krupicového cukru ● 2 ČL mletej škorice
V stredne veľkom hrnci privedieme do varu vodu s maslom, cukrom a so soľou. Keď zmes zovrie, naraz vsypeme múku a miešame tak, aby vznikla kompaktná hmota. Cesto varíme, kým na dne hrnca nezačne vznikať biely povlak, čo znamená, že sa cesto už odpaľuje. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť tak, aby sme sa cesta už mohli dotknúť a nepálilo nás. Teraz po jednom zapracujeme vajíčka a nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Hlbší kastról naplníme olejom a zohrejeme ho. Konce nožníc dobre očistíme a natrieme olejom, aby sa na ne nelepilo cesto. Z vrecka vytlačíme do oleja cesto v tvare dlhšej paličky a odstrihneme nožnicami. Vysmažíme zo všetkých strán a uložíme na tanier s papierovou utierkou. Takto pokračujeme do minutia cesta. Ešte teplé churros obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávame teplé.
Čas prípravy a vysmážania: 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Škoricové churros.