Sladké FAŠIANGY: NAJLEPŠIE RECEPTY na ŠIŠKY z celého sveta iba pre vás: Tie jablkové sú TOP!
22. 1. 2025, 7:00 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:18)
Jablkové kôpky
12 až 14 kúskov
250 ml vlažného mlieka ● 50 g krupicového cukru ● 5 g sušeného droždia ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● 43 g rozpusteného masla + na vymazanie misy ● 1 PL vanilkového extraktu ● 1 ČL pomarančovej kôry ● 360 až 380 g hladkej múky ● štipka mletého muškátového orieška ● štipka soli ● repkový olej alebo masť na vysmážanie
NA JABĹČKA: 1 PL citrónovej šťavy ● 2 jablká Granny Smith ● 30 g krupicového cukru ● 1 PL jablkového octu ● štipka soli
NA GLAZÚRU: 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 120 ml javorového sirupu ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 ČL mandľového extraktu
Do misy vlejeme mlieko, cukor, droždie a premiešame. Zakryjeme a necháme 5 minút na teplom mieste aktivovať droždie. Pridáme vajce, žĺtok, rozpustené maslo, vanilku, pomarančovú kôru a premiešame. Vsypeme približne 300 g múky, muškátový oriešok, soľ a začneme miesiť. Podľa potreby pridávame zvyšnú múku tak, aby vzniklo hladké, mäkké, jemne lepkavé cesto. Cesto preložíme do misy vymastenej maslom, prikryjeme fóliou, ktorú taktiež potrieme maslom, aby sa neprilepila na cesto. Necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Teraz pripravíme jablkovú náplň. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Vsypeme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, pridáme zvyšné suroviny a varíme, kým jablká nebudú mäkké a tekutina nebude mať sirupovú konzistenciu, približne 15 až 20 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Na cesto rovnomerne rozložíme jablkovú náplň a zrolujeme do voľnej rolády. Potom pomocou noža roládu rozkrájame vertikálne aj horizontálne na kúsky hrubé približne 2 cm. Ruky si potrieme olejom, naberieme si kúsok cesta s plnkou a vytvarujeme malé kôpky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Jablkové kôpky ešte zakryjeme a necháme 30 až 45 minút podkysnúť. Do hlbšej panvice nalejeme olej a necháme zohriať na 175 až 180 °C. Jablkové kôpky vysmažíme z oboch strán dozlatista. Vyberieme ich z oleja a položíme na tanier s papierovou utierkou. Podávame teplé, poliate glazúrou, ktorú pripravíme vymiešaním uvedených surovín.
Čas kysnutia: 105 minút
Čas prípravy a vysmážania: 40 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jablkové kôpky.